Top 10 atrakcija Egipta

Šta ne bi trebalo da propustite?

0
11925

Puno je razloga zašto bi bar jedan od svojih odmora trebalo da provedete u Egiptu i doživite jedinstveno iskustvo.

Verujem da se svi sećamo lekcija iz istorije na temu Egipta ali i priča sa velikog platna o Ramzesu ili Kleopatri; radoznalo pratimo teorije o gradnji piramida, slušamo prevode eksperata koji tumače hijeroglife.

1. KAIRO

Najnaseljeniji grad Afrike, spaja istok i zapad, antiku i moderno doba. Rimljani su ovu lokaciju okupirali pre 2000 godina, 641. godine Arapi su u blizini formirali El Fustat da bi 969. godine bio sagradjen novi utvrđeni grad, El Qahira, prestonica imperije Fatimid. Do ranog 14. veka Kairo je prerastao obim svih evropskih gradova i onih na Bliskom istoku.

2. GIZA

Grobnice u obliku piramida građene su u vreme vladavine IV dinastije kraljeva, koji su obožavali boga Sunce. Velika Keopsova piramida predstavlja najveću kamenu građevinu na svetu. Manja, Kefrenova piramida na sebi i dalje ima ostatke završne obrade krečnjakom.

3. STARE PIRAMIDE

Većina od desetine piramida nalazi se na zapadnoj obali Nila u okolini Memfisa. Oko 2630. godine PNE Imhotep, arhitekta kralja Džosera, kreirao je Stepenastu piramidu u Sakari, koja predstavlja najstariju slobodno stojeću kamenu strukturu na svetu. Nakon toga kralj Snefru je gradio piramidu u Mejdumu, zatim Prelomljenu piramidu i Crvenu piramidu u Dahšuru. Sve one bile su preteče piramida u Gizi.

4. ALEKSANDRIJA

Vek nakon što je osnovan od strane Aleksandra Makedonskog, grad je postao centar nauke i edukacije. Aleksandrijska biblioteka brojala je preko 400.000 svitaka, dok je svetionik uvršten u jedno od Sedam svetskih čuda antičkog sveta. Iako je danas malo ostalo od nekadašnjeg sjaja grada, koji je tokom jednog milenijuma bio prestonica Egipta, njegov šarm i dalje osvaja srca turista.

5. ISTOČNA OBALA LUKSORA

Hram Luksor okuplja najviše turista u južnom delu Egipta. 1989. godine pronađeno je više od 25 statua, neke u perfektno očuvanom stanju, u odajama ispod centralnog dvorišta. Aleja svingi oivičava put od hrama Luksor do hrama Karnak u neposrednoj blizini, a koji dominira kompleksom. Hipostilna sala Karnaka, sa 134 stuba, najveća je takva struktura na svetu i prekriva 56.000m2

6. ZAPADNA OBALA LUKSORA

Ramzes II bio je najveći graditelj među kraljevima, a njegovim najboljim delom smatra se hram Ramzeseum. U blizini se načazi hram Medinet Habu, grobnica Ramzesa III, kao i hram kraljice Hatšepsut, jedno od najvećih egipatskih arhitektonskih destignuća, slično klasičnoj grčkoj arhitekturi koja će se pojaviti hiljadu godina kasnije. Nedaleko se nalazi i Dolina kraljeva, grupa grobnica uklesanih u stenu za faraone Novog kraljevstva, od kojih je najpoznatija Tutankamonova koja do trenutka otkrivanja početkom 20. veka nije pretrpela ikakve pljačke.

7. ABIDOS I DENDERA

Hram Setija I posvećen je bogovima Horusu, Ozirisu, Izidi, Amon-Ra i Ptah. Jedna od najinteresantnijih stvari vezanih za ovaj hram je Tabela koja sadrži listu id 76 kraljeva i faraona drevnog Egipta. Kompleks u Denderi sadrži nekoliko objekata iz različitog perioda, a glavni hram je posvećen boginji Hator. Smatra se jednim od najočuvanijih u Egiptu.

8. KRSTARENJE NILOM

Tokom trodnevne plovidbe, najčešće se prave zaustavljanja na tri mesta – prevodnica Esna, gde se prelazi sa jednog na drugi katarakt; Edfu radi posete hramu boga Horusa, koji je jedan od najočuvanijih; Kom Ombo, dvojni hram posvećen bogu Horusu sa glavom sokola i bogu Sobeku sa glavom krokodila.

9. ASUAN

Nubijski grad na jugu Egipta, koloritan i živ, nudi nešto drugačiju sliku. Od rimskih vremena pa do dvadesetog veka ostrvo Elefantina čuva nilometar – bunar sa stepenicama do površine Nila. Gradnjom male asuanske brane podignut je nivo vode i hram File, posvećen boginji Izidi, je prebacen na jedno od susednih ostrva.

10. ABU SIMBEL

Pronađen 1817. godine, smatra se najveličanstvenijim hramom Egipta. Četiri Kolosa – statue Ramzesa, stare su 3200 godina i visoke skoro 70m. Manji hram slavi kraljicu, Nefertari i boginju Hathor. Da bi se hramovi sačuvali od poplave proistekle gradnjom brane i stvaranjem jezera Naser, UNESKO je pokrenuo četvorogodišnju akciju preseljenja hramova na mesto 200m više u odnosu na prvobitnu lokaciju.