Tim Cook, glavni izvršni direktor Applea, zaradio je u 2018. godini više od 15 miliona dolara. To uključuje osnovnu platu od tri miliona dolara, 12 miliona dolara u bonusima za postizanje ciljeva povezanih s prihodima od prodaje i poslovanja, kao i skoro 300 hiljada dolara za najam Cookovog privatnog avio prevoza.

Ta ogromna cifra ne uključuje deonice Applea koje Cook takođe poseduje, a u koje je ove godine uložio čak 121 milion dolara, prenosi BusinessInsider.

Informacije o zaradi izvršnog direktora pojavile su se otprilike u isto vreme kada je Apple objavio kako njihov zaposleni koji radi na nekoj od takozvanih srednjih pozicija u kompaniji godišnje zaradi u proseku 55 hiljada dolara.

To znači da od ukupno 132 hiljade zaposlenih u kompaniji Apple, čak polovina zarađuje manje od toga. Među ‘srednje’ zaposlene spadaju i oni koji rade u Appleovim maloprodajnim centrima.

Računajući zaradu prosečnog zaposlenog i izvršnog direktora Cooka, dolazi se do podatka kako Cook zarađuje 283 puta više od prosečnog zaposlenog Applea.

Ostali rukovodioci Applea su takođe bili dobro plaćeni u prošloj godini. Tako su finansijski direktor Luca Maestri, advokat kompanije Kate Adams, upravnica maloprodaje Angela Ahrendts i glavni direktor odnosa s javnošću Jeff Williams, zaradili više od 26 miliona dolara.

Iz kompanije smatraju kako su plate za rukovodeća mesta u skladu s rezultatima, te ne misle da su njihovi rukovodioci preplaćeni.

Godine 2015. Cook je izjavio kako planira da svoje bogatstvo da u dobrotvorne svrhe. Ne znamo da li je mislio na celo bogatstvo ili ne, ali u svakom slučaju, ove godine je u dobrotvorne svrhe dao pet miliona dolara, odnosno trećinu svoje godišnje plate ako se izuzmu deonice.