Nakon što se dugo vremena opirao neprekidnim zahtevima investitora i analitičara da poveća cene, najprepoznatljiviji servis za video streaming na svetu morao je da popusti pod pritiskom svojih dugova. Netflix će tako  naplaćivati pretplatu između 13 i 18 posto više, javlja Reuters, premda je zasad nejasno hoće li se povećanje cene proširiti na sve zemlje u dogledno vreme.

Tako će američki pretplatnici uskoro standardnu pretplatu plaćati 13 dolara umjesto dosadašnjih 11, osnovnu 9 umesto 8 dolara, a najskuplja pretplata koja uključuje istovremeno koriščenje usluge na četiri različita uređaja i sadržaje u 4K kvalitetu slike koštaće 16 dolara, dva dolara više nego do sada.

Usprkos povećanju, Netflixova cena pretplate je još uvijek konkurentna u poređenju s drugim servisima, poput Hulua i HBO-a, a posledica je rastućeg duga koji bi, nakon podvlačenja crte za prošlu godinu, mogao prebaciti osam milijardi dolara. U želji da privuče što veći broj pretplatnika, kojih je sada gotovo 140 miliona, kompanija ulaže ogromne iznose u proizvodnju sopstvenog sadržaja, zbog čega je povećanje cene bilo samo pitanje vremena.

Nove cene značiće stotine miliona dolara dodatnog prihoda, što bi moglo navesti Netflix na dodatno povećanje na svim tržištima.