Švedski gigant počinje sa pilot-projektom iznajmljivanja namještaja u Švajcarskoj već ovog meseca. Štedljivi Švajcarci će prvi biti u mogućnosti da određene vrste namještaja uzimaju na leasing i po isteku ugovorenog perioda vrate Ikei. Naglasak će u početku biti na kancelarijskom namještaju, ali u kasnijim fazama na leasing bi mogle postati dostupne i cele kuhinje.

‘Radićemo s partnerima na mogućnostima stvarnog iznajmljivanja nameštaja. Kada se leasing period završi, vratite ga nazad i možete uzeti u najam nešto drugo’, objasnio je za Financial Times Torbjorn Loof, direktor Inter Ikee u čijem je vlasništvu brend Ikea. Kompanija će, naravno, vraćeni namještaj reparirati i prodati ga, čime će se produžiti životni vek proizvoda i doprineti uspostavljanju kružne ekonomije i smanjenja klimatskog uticaja za 15 posto do 2030-te.

Šveđani se ovim potezom nadaju da će koncept implementirati u svoje poslovanje, premda ovo nije jedina mjra za unaprjeđivanje poslovanja. Ikea se pokušava reinovirati, pa tako u poslednje vrijeme otvara manje i pop-up  prodavnice u gradskim jezgrimai poboljšava ukupno potrošačko iskustvo kao što su kupovina preko interneta i dostava.