Prethodni tekst koji je bio uvod u nastavak naše priče kojom pokušavamo da vam olakšamo izbor novog mobilnog telefona, upoznao vas je sa minimalnom listom karakteristika na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine. Prva tačka te liste je i centralna tema redova ispod, dakle, koji Operativni sistem izabrati kod smartphone-a, i zašto baš taj…
Pre svega, da se odmah ogradimo, ova tema će se baviti samo sa dva operativna sistema, a evo odmah i zašto: možda znate, možda ne, ali trenutno dva najpopularnija operativna sistema kod smartphone su Android i iOS, i zajedno drže 99% svetskog tržišta. Ono što će vas verovatno iznenaditi je da je u toj raspodeli Android jako dominantan, jer se nalazi na 6 od svakih 7 pametnih telefona širom sveta (za ljubitelje cifara Android: 86%, iOS: 13%), te krenimo onda od njega.

Android je open-sourced OS, dakle, slobodan da se koristi bez naknade od strane proizvođača telefona, čiji počeci sežu još od 2003, ali se 2007. uzima kao godina nastanka Androida jer je upravo tada Google objavio svoj novi proizvod. Upravo ta činjenica da je Android open-source software, odnosno softver slobodnog koda, je uzrokovala veliku fragmentaciju Andorida i definisala njegovu ultiimativnu vrlinu i manu, odnosno pomenutu brojnost, ali i činjenicu da imamo na desetine različitih androida. Jednostavno, svaki iole veći poizvođač je napravio svoju verziju Androida i time onemogućio s jedne strane centralizovan update, odnosna nadogradnje sistema, a sa druge oborio optimizaciju samog sistema, dodajući raznorazne servise i softver koji negativno utiču na performanse celog sistema.
Takvi problemi kod iOS-a ne postoje, nastavši iste godine kao i Android, 2007, kompanija Apple koja stoji iza iOS platforme, je zaštitila operativni sistem, i omogućila ga samo na uređajima koje sama proizvodi, iphone, ipad, ipod touch, Apple TV i Apple watch. To je Apple-u obezbedilo situaciju da gotovo svi uređaji, koji mogu dobiti određenu nadogradnju operativnog sistema je i dobiju u isto vreme, ali i sjajne performanse same platforme: izuzetnu optimizaciju, te nisku potrošnju resursa.
Ali, da se vratimo samom izboru, pre svega, velika većina vas, je već imala neki pametni telefon, verovatno baš sa jednim od ova dva pomenuta OS-a. Ukoliko nemate želju da eksperimentišete ili da probate nešto novo, naša preporuka je da nastavite sa istom platformom. Osnovni razlog je dosta lakša procedura prelaska na novi telefon odnosno čuvanja najbitnijih podataka (imenika, sms-a, fotki), a kasnije i samo prilagođavanje novom telefonu. Naravno postoje mnogi alati koji omogućavaju prelazak sa iOSa na Andorid i obrnuto, ali je najbolje da u tom slučaju date stručnijoj osobi da to obavi umesto vas, ili odvojite dovoljno vremena da se sami dobro upoznate o tom procesu.
Kada su u pitanju novi kupci, pokušaćemo da nabrojimo nekoliko prednosti i mana svake od platformi:
Android:
– Velika raznovrsnost uređaja, koja omogućuje veliki izbor drugih, vama bitnih karakteristika. Recimo hoćete bolju kameru, ili jaču bateriju, ili vam se sviđa neki poseban dizajn, boja ili vam jednostavno treba mogućnost proširenja memorije. Android će vam to omogućiti. Apple je tu sa svojim paletom od praktično tri različita uređaja, sa gotovo istom kamerom, jako sličnim dizajnom, relativnom slabim trajanjem baterije (sem kod iphone 6 i 6s plus modela) i prilčno skupim opcijama za modele sa više memorije (i bez slota za proširenjem memorije u svim svojim modelima), složićete se, dosta iza.
– Dosta veća mogućnost prilagođavanja samog korisničkog interfejsa (UI) i uopšte uzev celog sistema svojim potrebama. Tu je android nekim detaljima kao sto su widgets (grafički kontrolni interfejs neke aplikacije), file manager (menadžer fajlova), opcije deljenja itd, dosta “pobegao” iOS-u, ali i Apple ima svoje argumente. Recimo smatraju da su widžeti dovoljni samo na nivou Notification Center (Centra za notifikacije), ili da prosečnom korisniku nije potrebno da juri pojedine fajlove sem na nivou aplikacija u kojima se takav fajl koristi , i tako dalje.
iOS:
– Od dve najbitnije prednosti iOS-a, počeo bih od same optimizacije sistema, koja je omogućila veoma privlačan i dinamičan interfejs na iOSu, koji radi uvek onako kako se od njega i očekuje, bez pada performansi, ili potrebe da se uređaj posle nekog vremena restartuje. Ovo je velika boljka Androida, koju su sami proizvođači telefona izazvali time što ne ulažu dovoljno truda i vremena da se sistem sredi, jer se mora odmah razvijati nova generacija uređaja i time stara pada u zaborav. Apple takođe je bolji u smislu nadgradnje na nove verzije operativnog sistema, kako smo i prethodno pomenuli. Ipak, za obe navedene mane, Google, je smislio rešenje u vidu takozvanih “Nexus” uređaja, telefona koji rade samo na izvornom-nemodifikovanom Androidu, koji sam Google direktno “šalje” na te uređaje odmah po objavi da je nova verzija OS-a dostupna. Nexusi takođe imaju odlično ispeglan interfejs u rangu sa iOS-om, ali gube neke druge prednosti Androida
(za sada memorijsko proširenje, bolja baterija, velika raznovrsnost)
– Druga prednost, koja nije toliko vidljiva, ali dovoljno da bude pomenuta, je ekosistem aplikacija. Apple je posvetio dosta pažnje svojoj prodavnici aplikacija (Apple store) i omogućio samo one aplikacije koje zadovoljavaju određeni stepen kvaliteta. Google je tu bio manje strožiji, i kao rezultat imamo ipak bolje korisničko iskustvo kod iOS aplikacija i neke druge prednosti kao što su aplikacije prilgođene većim ekranima (ipad).

Iako bi o razlikama i nijansama između Androida i iOS-a moglo da se raspravlja u preko 10 hiljada reči, mi se nadamo da će ovih gotovo hiljadu biti dovoljno da vam barem malo olakša ovaj izbor, ali vas čekamo i u sledećem tekstu, gde ćemo malo više pažnje posvetiti dizajnu uređaja…