U prethodnom tekstu, dotakli smo se nekih uvodnih detalja vezanih za nabavku novog pametnog telefona, i definisali 5 glavnih karakteristika o kojima treba voditi računa prilikom kupovine novog uređaja. Sada ćemo se pozabaviti svakom od njih malo detaljnije.

Operativni sistem se svodi na praktično izbor između dva velika igrača, a to su Android i IOS. Ne bismo želeli da se korisnici Winwos Phone platforme naljute, ali već nekoliko godina, njihovo učešće na tržištu je mizerno i nije tema ovih redova. Ništa bolja situacija nije ni sa BlackBerry niti bilo kojom drugom platformom, dovoljno je da sa vama podelimo činjenicu da je 99.6% prodatih uređaja u zadnjem kvartalu širom sveta, radilo ili na Google ili Apple platformi.

Kada govorimo o dizajnu, ne bismo se upuštali ni u kakvu diskusiju o “lepoti” ovog ili “neuglednosti” onog, ali bismo se zadržali na kvalitetu i materijalima koji se koriste, a tu u zadnje vreme imamo značajan pomak da su čak i telefoni niže cene napravljeni od kvalitetnih materijala kao što su metal/staklo. Plastika i dalje ostaje solidan izbor, posebno za ljude koji ne vode mnogo računa da sačuvaju izgled svog “ljubimca”, ali kada govorimo o top modelima, takozvanim flegšip (flagship) uređajima, tu nema mnogo izbora, ili su komplet metalna kućišta, ili metalni ram sa staklom napred i pozadi, eventualno plastična leđa, ali je takvih modela sve manje.

Specifikacije su nešto gde se  prosečan kupac itekako može prevariti. Ovde je možda bolji naziv Performanse uređaja, ali pošto performanse itekako zavise od izbora OSa, odlučili smo da razdvojimo to dvoje, sa naznakom da pod Specifikacijom mislimo i na fluidnost rada ali i na buduće nadogradnje uređaja, odnosno koliko vremena će takav uređaj biti aktuelan u budućnosti u smislu update-a OSa ali i sve zahtevnijih aplikacija.

Veličina ekrana obično je direktno povezana sa samom veličinom telefona, i jedna je od karakteristika sa kojima ste načisto od početka, ali možda naletite na neki telefon koji vam se toliko svidi, da ćete zažmuriti na jedno oko na njegove malo veće dimenzije u odnosu na ono na šta ste navikli. S druge strane, nije loše malo menjati navike jer nikad se ne zna da li vam neka promena odgovara dok ne probate, zar ne? U suštini, ovde postoji izbor između tri veličine: kompakt uređaji (veličine ekrana do 4.7 inča), mainstream ili uobičajena dijagonala većine uređaja koja je u nekom razmaku od 5 do 5.2 inča i telefoni sa većim dijagonalama koji idu od 5.5-5.7 inča.

I konačno baterija, gde ranije i nismo imali mnogo izbora, jer je većina uređaja standardnim korišćenjem trajala jedan dan, ipak, zadnjih godina, sve je veći izbor telefona koji mogu potrajati i dva pa i više dana. Naravno nešto se mora i žrtvovati, te ovakav dobitak ide nauštrb dimenzija, debljine pre svega, ili nešto slabijih specifikacija, no, složiteće se nadam se sa nama, bitno je da i ovde imamo mogućnost izbora. Kod baterije, prosta količina Mah (mili-Amper-časova) jeste važna, ali ne i presudna, jer su IOS i Android različito optimizovani operativni sistemi, čak u okviru samog androida postoje velike razlike u potrošnji baterije koje zavise od implementacije androida (tzv. Android skin) ali i od Specifikacija, odnosno vrste procesora ili tehnologije u kojoj je ekran proizveden.

Za ovaj put, dosta, sada nam predstoji da napravimo sinergiju svega do sada pomenutog, o čemu ćemo pisati u našem trećem nastavku: u praksi