Brazilski proizvođač kozmetike Natura najavio je akviziciju britanskog Avona, ostvarujući tako globalnog kozmetičkog giganta sa direktnim pristupom potrošačima. Prema ponudi Nature, Avon vredi 3,7 milijardi dolara. Vrednost objedinjene kompanije iznosiće približno 11 milijardi dolara.

Kompanija nastala spajanjem Avona i Nature imaće više od 6,3 miliona predstavnika prodaje kao i 3.200 prodajnih mesta u preko 100 zemalja.

Kupovinom britanske firme sa tradicijom dugom više od 133 godine brazilski kozmetički gigant, najpoznatiji u Latinskoj Americi, proširiće globalni domet. U njegovom vlasništvu je i australijski Aesop, a 2017. godine kupili su i Body Shop, dotada u sastavu grupe L’Oreal. Za tu akviziciju su prema nekim procenama izdvojili milijardu eura, kako navodi Financial Times.

Avon je osnovan 1886. godine u SAD-u i bio je pionir prodaje kozmetike od vrata do vrata. U poslednje vreme firma se bavila modernizacijom načina prodaje, obzirom da je prodaja ‘od vrata do vrata’ zapala u krizu u vreme širenja trgovine putem Interneta.

Godine 2016. sedište je iz New Yorka preseljeno u Veliku Britaniju i ukinuto je 2.500 radnih mjesta širom sveta u sklopu temeljnog programa reorganizacije. Istovremeno je investicionom fondu Cerberus prodat američki ogranak.

Analitičari Brasil Plurala smatraju da Natura najnovijom akvizicijom gradi status globalnog brenda, upozoravajući da će morati da budu spremni na značajna ulaganja u Avonovo poslovanje u Brazilu.