Letovi su često neophodan deo putovanja. Bilo da ste na kratkom ili prekookeanskom letu oko sveta, ovako možete da se pripremite kako bi vaše putovanje bilo udobnije.

U nastavku su kratki saveti.

Obucite se pametno

Odaberite svoju odeću za putovanje naosnovu udobnsti i destinacije na koju ste se uputili. Temperature u avionu mogu da budu i malo niže, pa se obucite slojevito i ponesite jednostavnu jaknicu ili maramu u rulnom prtljagu. Preskočite kaiševe, šešire, krupan nakit – to vas sve može usporiti kada prolazite kroz sigurnosnu kontrolu.

Odaberite opuštenu, udobnu tkaninu  stako da možete da se opustite na letu – zamislite sebe zarobljene u kabini tokom šest sati u uzanim farmericama!

Ako slećete na destinaciju sa drugačijom klimom, pripremite na dohvat ruke odeću u koju ćete se presvući. Ako ste se zaputili na Karipsku plažu, to če biti dandale i šortsu koje ćete se preobući pre samog dolaska. Ako slećete u snežne krajeve, ne zaboravite da nađete mesta za džemper.

Spakujte proizvode za higijenu

Kad vam zatreba pasta za zube ili vlažna maramica spasićete se mnogih neprijatnosti. U malu kesicu sa zip zatvaračem spakujte najosnovnije: četkicu i pastu za zube, sprej za osvežavanje daha, četku za kosu i možda maramice za lice.

Ako ih koristite tokom ili nakon leta mogu da vam podignu raspoloženje i osveže vas da budete spremni da ulovite u novi pejzaž (ili se uhvatite u koštac sa džet-legom, ako je takva situacija).

Pijte dosta tečnosti

Ovo se odnosi i na vreme pre nego što se ukrcate na let kao i tokom samog leta. Ventilacija u avionima može negativno da utiče na kožu i nivo tečnosti i izbaci vaše telo iz prirodne ravnoteže.

Ponesite bočicu za vodu koja može ponovo da se napuni i napunite je na česmi nakon što prođete sigurnosnu kontrolu.

Izbegavajte bar

Tako je, alkohol tokom leta može predstavljati pravo iskušenje – pogotovo ako putujete sa društvom – ali u avionu je najbolje da u potpunosti smanjite konzumaciju alkohola. Alkohol dehidrira vaš organizam i čini ga podložnijim infekcijama.

Umesto toga uzmite biljni čaj ‘ pomaže da ostanete hidrirani i deluje umirujuće.

Ponesite nešto da prezalogajite

Koliko god da je vaš let kratak, velika je verovatnoća da čete ogladneti. Ponesite nešto jednostavno – mešavinu oraha, grožđice, čokoladu.

Izbegavajte sireve jakog mirisa ili dimljenu ribu, to bi moglo da zasmeta ljudima oko vas. I nemojte nositi sveže voće i povrće; mnoge avio kompanije ne dozvoljavaju unošenje na let.