Mnogim ženama ovo pitanje predstavlja pravu noćnu moru. Lako je muškarcima, menjaju eventualno majice i obuću.

Kako izgledati poslovno a nepretenciozno, ozbiljno ali ne i matoro, sexy ali pristojno. Kako na poslu ostati doslednom sebi i svom autentičnom ukusu. Pogotovo u proleće i leto, kada imamo toliko razloga za razgolićeno odevanje. Odobren način oblačenja “dress code” nazvan “smart casual” podrazumeva elegantno – opušten pristup.

Nije svako vičan da napravi kombinaciju koja deluje profesionalno ali i ležerno i koja naglašava vašu individualnost.

Mnogi smatraju da je “smart casual” drugi naziv za “ne treba da me je briga” Naravno da je najbolje gledati kako se kolege oblače, i ne odudarati od njih u stilu ili ležernosti. Kažu da je nabolji pristup razmisliti, šta od svog striktnog poslovnog odevanja može da se odbaci, kako bi ono delovalo za nijansu ležernije. To je onda “sigurica”. Džins je ok uglavnom za muškarce. Zavisno od poslovnog okruženja, nekad je dozvoljeno da i žene nose farmerke. Međutim, gledajte da uz iste uparite košulju i lepe cipele, ne patike, jer bi to onda bio potpuno “casual” look.

Kod žena, smatram da bretele,nisu umesne. Zaboravite na majičice i haljinice na bretele, sem ako preko njih ne obučete kardigan (džemperić na zakopčavanje). Opcije haljina bez rukava su mnogo prihvatljivije. Izbegavajte i preduboke dekoltee, jer koliko god želite da izgledate sexy ove sezone, bolje to učinite u slobodno vreme. Smatram da su sandale retko kad prihvatljiva obuća. Pozdravljam žene sa lepo izvajanim prstićima i besprekornim pedikirom. Sve ostale molim da nose polu- ili zatvorene cipele ili baletanke… ne uvažavam razlog “prevruće je”, ako vas priroda nije obdarila lepim stopalima.

Sigurno mnoge od vas zapravo i ne zanima mnogo moda i ne želite da budete njene žrtve, već samo da ste dosledni svom izgrađenom stilu. I to je ok. Bez mode se može. Međutim… ona je ipak važna, koliko god vama to mrsko zvučalo. Ona pomaže da se osećate lepim/om, lakše prolazite kroz život, lakše se nosite sa problemima na poslu, sa prijateljima i porodicom. Zato ovo što pišem je više kao preporuka: kako se obući i bolje upoznati sebe!

Ne zaboravite da svojim izgledom i odevanjem zapravo neverbalno komunicirate.

Za kraj, jedna lakonska misao čuvene Koko Šanel: Moda se menja, ali stil traje!”