U nekom trenutku svoje karijere naći ćete se u sutuaciji da nekome morate da se izvinite. Penjanje na sledeću ili silazak na nižu lestvicu hijerarhije moglo bi da zavisi od toga koliko ste autentično pružili svoje izvinjenje. Dobro izvinjenje demonstrira vaš kredibilitet valjane osobe i omogućava drugima da u vas steknu poverenje.

Izgovorite to što pre

Obično je izvinjenje najbolje izgovoriti odmah nakon što shvatite da ste apsolutno dužni da to uradite. Ne dozvolite da prođe mnogo vremena ili ćete obezvrediti uticaj izvinjenja. Momentalno “Žao mi je” ako ste zakasnili ili propustili sastanak, na primer, pokazuje da imate manire i pristojnost. Prilikom izuzetno neprihvatljivih grešaka, za sastavljanje valjanog izvinjenja će vam biti potrebno dodatnog vremena i pažnje. I to je u redu, ali ne treba dozvoliti da prođe više od par dana.

Obratite se licem u lice

Ukoliko je ikako moguće, recite svoje izvinjenje licem u lice. Osoba koja prihvata izvinjenje treba da vidi vašu skromnost ili je bar čuje preko telefona. Izvinjenje imejlom je manje efektno pa ako susret uživo nije nikako izvodljiv, mnogo je bolje poslati rukom ispisano pismo.

Imenujte u čemu ste pogrešili

Navedite svoje ponašanje i preuzmite odgovornost za to što ste uradili u svom izvinjenju. Nešto nalik na “Žao mi je što sam te ogovarao iza tvojih leđa” je mnogo autentičnije nego “Žao mi je što se loše osećaš”.

Preskočite  “ALI”

Ako kažete – “Žao mi je što sam vikao na tebe na timskom sastanku, ali probio si rok više od nedelju dana” – vi dajete sebi za pravo i opravdavate svoje postupke. To nije izvinjenje. Stoga izostavite “ALI” i slične konstrukcije kao što su “ipak”, “međutim”, “mada”, “iako”…

Priznajte bol koju ste naneli

Stavite do znanja da ste rekli ili uradili nešto što je povredilo drugu osobu: “Shvatam da sam te povredio svojim ogovaranjem i da si se osetio izolovanim od tima”. Ovo vašem izvinjenju daje na neophodnom integritetu.

Popravite ponašanje

Pitajte kako možete da ispravite svoju grešku. Druga osoba će vam možda reći da je samo izvinjenje dovoljno. Moguće je da će od vas tražiti da razgovarate sa njihovim pretpostavljenim ili nešto sasvim drugo. Saslušajte je i uradite to što se traži, naravno pod uslovom da je zahtev razuman.

Izvinjavanje nikada nije lako. Ali ako to udite iskreno i od sveg srca, ljudi će vas poštovati i oprostiće vam. A kada vam se neko izvini, prihvatite to s razumevanjem.