U prethodno objavljenom delu naše trilogije o tome kako izabrati odgovarajući smartphone, pisali smo malo detaljnije o karakteristikama koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke. Sada ćemo videti kako to izgleda na stvarnom primeru…

Imam soma evra, hoću top model sa regularnom garancijom…

Ovo je idealna situacija, i pretpostavlja da imate 1000 eura koje želite da potrošite na vašeg novog ljubimca. Problema nema, šta god da izaberete u tom cenovnom rangu, nema neke velike greške u izboru, nijanse su te koje odlučuju. Naravno, i za flegšip uređaje se itekako može polemisati, ali jednostavno svi telefoni, dostupni na našem tržištu u tom cenovnom rangu su vrhunski telefoni koji će u velikoj meri ispuniti sve vaše zahteve.

Planiram da potrošim do 300 evra…na rate ako može

Naša realnost je ipak malo drugačija, i dosta bliža situaciji iz naslova, čak i da uzmemo u obzir da naš narod možda malo više troši na mobilne telefone u odnosu na mogućnosti. Da se ne zavaravamo, ni ovaj budžet nije mali, i itekako je moguće pazariti dobar telefon i za manje pare, ali, to je tema za sebe, kojom ćemo se kasnije baviti. Sada ćemo se zadržati na ovom primeru.

Prvo i osnovno, kada govorimo o budžetu je da telefon možemo kupiti putem zvaničnih distributera, bilo da je u pitanju mobilni operater za punu cenu ili putem rata uz postpaid ugovor, i naravno u maloprodajama koje se bave prodajom legalno uvezenih uređaja sa punom dvogodišnjom garancijom zvaničnog servisa. Druga mogućnost je kupovina preko malih oglasa, primer su oglasi sa sajta Mobilni Svet, u drugom slučaju je takođe moguće kupiti telefon koji je uvežen putem zvaničnih kanala distribucije (recimo neko drugi je uzeo aparat uz ugovor sa mobilnim operaterom za dinar i želi odmah da ga proda), ali je to ipak ređa situacija. Pretpostavljate i sami da je kupovina u drugoj varijanti po pravilu povoljnija, ali i nosi veći rizik prilikom ostvarivanja garancije ukoliko dođete u situaciju da vam garancija zatreba.

Pretpostavimo da budući korisnik želi da koristi Android platformu (ako je u pitanju Iphone, izbor je dosta jednostavniji i dirketniji, jer se u tom slučaju izbor svodi na veličinu ekrana i naravno generaciju uređaja koja se može priuštiti), ali ni tu nije kraj, jer je Android od svog začetka prošao kroz 7 velikih ažuriranja sa nizom pod-verzija, od kojih su barem 4 i dalje u značajnoj upotrebi. Kada na to dodate situaciju da je Android u suštini OS otvorenog koda, koji uz određene uslove svako može da menja po svojoj volji, što gotovo svaki proizvođač android telefona svesrdno koristi, dolazimo do ogromnog broja kombinacija trazličitih skinova (izraz upravo za modifikaciju Androida koju proizvođač telefona instalira na svoj uređaj) i različitih verzija Androida na telefonima. Kod Apple je ova segmentacija daleko manja jer je Apple jedini proizvođač Iphone uređaja te jedina razlika ostaje u novijim verzijama IOSa koje stariji uređaji ne mogu pokrenuti. Da bi stvari pojednostavili, naš savet je jednostavan, izaberite što noviju verziju Andrpoida (trenutno aktuelna zadnja verzija je 7.1.1). Uređaji pod starijim verzijama, pored toga što nemaju mogućnosti koje donosi nova verzija OSa, takođe po pravilu ne dobijaju sigurnosne zakrpe te su podložniji sigurnosnim rizicima.

Što se dizajna tiče, i u ovom cenovnom rangu po pravilu nailazimo na kvalitetne materijale,  visok kvalitet završne obrade, te sama dopadljivost  spoljašnosti telefona ostaje glavni parametar.

Dijagonala ekrana je, kao što rekosmo, jedan od činilaca koje smo uglavnom već definisali na osnovu same veličine telefona koja nam odgovara. Trend povećanja ekrana je dodatno pojačan smanjivanjem kućišta, te imamo telefone sa izuzetno velikim dijagonalama ekrana (Samsung S8 i S8 plus) u telu standardne veličine. Ipak, trenutni standard veličine ekrana se nalazi između 5.2 i 5.5′, čak bliže drugoj vrednosti, koju ćemo uzeti i za naš primer iz prakse.

Specifikacije i baterija u ovom cenovnom rangu su limitirane, ali daleko od toga da nemamo izbora. Ipak, većini korisnika ove stvari neće biti primarne prilikom izbora, te ćemo ih u tom kontekstu i posmatrati.