Najveći izazov privatnim firmama u regiji srednje i istočne Evrope (SIE) je sve veći manjak veština što nepovoljno utiče na rast. PwC-ovo istraživanje 600 privatnih firmi i preduzetnika u 15 zemalja srednje i istočne Evrope (EMEA Private Business Survey 2019) skreće pažnju na širi, rastući problem širom regije.

Četvrtina ispitanih firmi izjavila je da ih manjak veština svake godine košta više od 5 % prihoda, a PwC procjenjuje da manjak veština regiju košta 358 milijardi evra izgubljenih prihoda godišnje, samo iz sektora privatnih firmi.

Odabir i upravljanje zaposlenima su ključni za budući uspjeh svake firme.

U trenutnom okruženju, važnije je nego ikad ranije pronaći ljude s potrebnim veštinama ili barem s potencijalom za njihovo usavršavanje.

Za privatne firme je ključno nastaviti dijalog s obrazovnim institucijama kako bi se uskladila potražnja privatnih i drugih firmi s očekivanjima društva i kvalifikacijama diplomaca.

Padovi često donose nove šanse, a firme koje se rano pripreme i napreduju umjesto da se povlače, mogu imati izuzetno velike koristi tokom teških perioda. Firme koje smatraju digitalnu transformaciju ključnom za prelazak u narednu fazu rasta i pravilno je sprovedu imaju realnu šansu za brži rast kad dođe do novog pozitivnog preokreta.

Ohrabruje činjenica da 63 % ispitanika u istraživanju prepoznaje da će digitalizacija uticati na dugoročnu održivost njihovih firmi. No, istraživanje sugeriše da većina rukovodilaca (68 %) vidi digitalizaciju kao način za unapređenje procesa, a gotovo polovina ispitanika smatra je alatom za analizu podataka kako bi unapredili proizvode i usluge. Čini se da ih samo 35 % ima obuhvatniji pogled na digitalizaciju te je vidi kao način za razvoj sveobuhvatnih digitalnih rješenja koja potpuno zadovoljavaju potrebe klijenata.

Samo 23 % privatnih firmi u regiji SIE planira da uloži više od 5 % svojih investicija u digitalizaciju, u poređenju sa 35 % u drugim delovima Evrope kao što je Skandinavija.