Započinjati novi biznis u današnje vreme predstavlja herojski poduhvat. Ali ako ste početnik, potrebno je da precizno spovedete osnovne korake. Morate takođe biti kadri da predvidite razvoj događaja u trendovima na tržištu koji se neprestano menjaju. Kada pokrećete neki biznis, imate osećaj da je jako teško igrati različite uloge. Ali za razvijanje i rast poslovanja neophodno je da izađete na kraj sa prodajom i administracijom, razumete marketing i poresku regulativu, kao i da komunicirate sa korisnicima na redovnoj bazi. Nekad vam se može učiniti da je bolje držati se redovnog zaposlenja nego povlačiti novi potez. Upravljanje gotovinom je takođe još jedan od problema sa kojima se preduzetnici suočavaju. Ali ako mudro sledite korake da biste brže ostvarili rast svog poslovanja, sasvim je izvesno da možete uspeti u svojim nastojanjima za vrlo kratko vreme.

Budite u toku sa konkurencijom

Čini se kao nešto suvišno pominjati ovaj potez ali poznavanje konkurenata daje jasnu ideju o tome šta treba i šta ne treba da radite kada želite da započnete svoj biznis. Možete uz pomoć Google Analitike da razumete svoju konkurenciju i osmislite strategije kako da sa time izađete na kraj. Potrebno je da ih analizirate da biste predstavili svoj biznis masovnijem krugu korisnika. Možete uporediti svoju i ponudu konkurencije kroz metode kao što je poređenje teksta oglasa. Procenite koji od oglasa sa popularnih stranica ima bolji odziv. Ovako ćete steći jasnu sliku o tome koje strategije čine vaše konkurente uspešnim i da li ove strategije mogu da budu od neke koristi na vašem putu ka uspehu ili ne.

Značaj prodajnog levka

Sistematična izgradnja prodajnog levka je od koristi za automatizaciju vašeg poslovanja. Ali neophodno je da sve konceptualno osmislite pre nego što počnete sa radom. Automatizacija vašeg poslovanja ne može da počne bez puno uloženog truda na samom početku, ali jednom kada to obavite, bićete u poziciji da razgranate vaše poslovanje veoma lako, u suprotnom ne biste stigli da ručno pratite sve ono što je vezano za svakodnevna događanja.

Sistem za upravljanje odnosa sa korisnicima

Automatizovani sitemi za upravljanje odnosa sa korisnicima i softver za praćenje klijenata mogu da vam pomognu da proširite svoje poslovanje brže i smanjite lično pregledanje svih transakcija. U smislu troškova to je povoljnije i predstavlja potez koji štedi vreme jer u tom slučaju ne morate da angažujete još osoblja i ne morate da provodite mnogo vremena lično vodeći računa o žalbama korisnika i klijenata. Usluge zasnovane na Klaudu vam mogu poslužiti za prodaju i marketing. Ova vrsta softverskih rešenja se može povezati sa drugim uslugama u Klaudu kako bi se zadatak ubrzao i bio preciznji. Postoji mnoštvo ovakvih usluga i potrebno je da sami odaberete onu koji vam najviše odgovara.

Upotreba programa interakcije korisnika

Programi za interakciju korisnika pomažu da ojačate vezu sa svojim korisnicima i  podignete prodaju na sledeći nivo. Programi interakcije podstiču povećanje broja lojalnih mušterija i sticanje više novca jer istovremeno sa vašim trenutnim lojalnim korisnicima možete da ostvarite brojčano više sa svakim od tih programa. Pobrinite sa da vaši programi lojalnosti ili interakcije za korisnike budu dostižni za postojeće i nove korisnike. Ovo će vam pomoći da poboljšate poverenje korisnika u vaš brend i da steknete nove . Povećavanje vaše baze korisnika će omogućiti brži rast vašeg poslovanja.

Upuštajte se u nove prilike i iskoristite ih do maksimuma

Pokušajte da iznalazite nove prilike svaki put kada prođete kroz analitičke alate ili procenjujete nove poteze vaših konkurenata. Ovo pomaže da steknete lojalne korisnike i istovremeno poboljšate sopstveni potencijal za rukovođenje vašim poslovanjem. Možete da shvatite kako da dođete do novih šansi i novih korisnika razumevanjem vaših konkurenata kao i kretanja i trendova na stranim tržištima. Ispravnom analizom trendova možete da uočavate nove prilike iz dana u dan.

Izgradnja i upravljanje mejl listama

Izgradnja i upravljanje mejl listi može da se ostvari na različitim platformama koje služe da kreirate personalizovane mejlove ili novosti poboljšavajući tako poslovanje. Ovo je najpouzdaniji i najefektivniji način da ostvarite rast. Većina automatizovanih sistema za upravljanje elektronskom poštom može da kreira personalizovane mejlove korisnicima sa informacijama o važnim događajima i novostima kompanije.

Koristite tehnologije zasnovane na Klaudu i što je više moguće izbegnite papirologiju i štampanje materijala.

Napredna partenrstva

Odaberite kompanije iz slične ili kompatibilne niše i predstavite im mogućnosti saradnje. Ovo bi moglo da umanji pritisak konkurencije i poboljšava vaše poslovanje u kratkom vremenu. Možete odabrati partnere sa naprednim strategijama i zajednički raditi na tome da oba vaša biznisa brže rastu.

Uloga komplimentarnih ponuda

Možete se služiti kompllimentarnim ponudama kako bi vaše poslovanje ubrzano raslo od samog početka. Ovim potezom ćete postići zadovoljstvo vaših kupaca i brže dolaziti do sve većeg broja korisnika. Ukoliko možete da obezbedite kvalitatetne usluge korisnicima, komplimentarne ponude dolaze kao bonus.

Iskoristite globalne platforme

Ako želite dobru prisutnost na internetu i unapređenje vaše e-trgovine, ima smisla da koristite  globalne platforme za e-trgovinu. Na taj način možete da doprete do brojnih ciljnih grupa na osnovu demografije i skaliranje vašeg poslovanja će samim tim biti lakše.

Uloga licenciranja

Ulogu licenciranja ne treba potcenjivati u situacijama kada imate za cilj da vaš posao naraste. Možete prodati licencu na vaš najpopularniji proizvod popularnoj kompaniji ili kupiti licencu za izuzetan proizvod od kompanije koja je preopterećena i ponuditi ga na šire tržište pod oznakom svog brenda i na taj način poboljšati domet svog poslovanja. Iz ovih razloga uradite sve što je u vašoj moći da u najboljem mogućem smislu iskoristite svoje ugovore o licenciranju i brže dovedete svoje poslovanje na viši nivo na zasićenim tržištima.

Model franšize

Model franšize se možda čini kao komplikovan koncept i premda takav poduhvat  može delovati težak, to je dobra prilika da mnogo postignete za vrlo kratko vreme ukoliko se ohrabrite da pređete na franšizni model. Rast vašeg poslovanja će biti brži i lakši zahvaljujući usvajanju franšiznog modela. Proces izgleda skupo ali je vredan investicije. Za ovakve investicije možete podići kredit u banci.

Zasnivanje novog biznisa je zahtevan zadatak ali skaliranje će sigurno biti brže ukoliko se organizujete kao model franšize, strateškog partnerstva, automatizujete poslovanje i sisteme za upravljanje odnosa sa korisnicima, iskoristite globalne platforme i razumete kako funkcionišu komplimentarne ponude koje možete obezbediti vašim korisnicima. Sve će vam to omogućiti da vaš posao brže raste. Pokretanje posla i dostizanje velike prisutnosti na tržištu nije jednostavan put ali pribegavanje automatizovanim alatima u trenutku kad je to potrebno i razumevanje trendova na tržištu će doprineti uspehu za mnogo kraće vreme.