Letnji skup Svetskog ekonomskog foruma 2019 otpočeo je u gradu Dalian u Kini, Uz učešće preko dve hiljade istraživača, zvaničnika iz sveta ekonomije i biznisa, visokih političkih krugova i predstavniha širom sveta.

Na ceremoniji otvaranja, kineski Premijer je pozvao na održavanje takvih letnjih foruma kako bi se pružila prilika velikim i novim kompanijama da uđu u konkurenciju i takmiče se pod jednakim uslovima.

Kina koja se dugo nije mogla naći na listi svetskih top 20 tehnoloških kompanija sve do pre nekih četiri ili pet godina, danas ima devet kompanija na toj listi.

Krupnim ulaganjima u visoko tehnoločke proizvode Kina je poznata po svojim mogućnostima da kopira već osmišljene proizvode ili ideje i plasira ih na svetska tržišta zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi. Danas se ta slika menja u suprotnom pravcu zahvaljujući velikom napretku koji Kina pravi u digitalnoj eri.

Mnogi stručnjaci za tehnologiju predviđaju da če KIna postati glavni igral u skorijoj budućnosti. Erik Šmit, bivši predsednik Alfabeta, smatra da će Kina prevazići SAD najkasnije do 2025-te. Prema Kai-fu Li, bivšem lideru Gugla u Kini, situacija se već reokrenula u korist Kine.

Kina je dostigla 3.8 triliona dolara u digitalnoj ekonomiji. Najveći deo ovog ogromnog budžeta koji je Kina odvojila za digitalnu ekonomiju dodeljen je investicijama u veštačku inteligenciju.

Kina ima gotovo pet puta više prijava za patentiranje u domenu tehnologija veštačke inteligencije nego SAD, a ujedno je zemlja koja proizvodi najviše akademskih radova na svetu.

Iako nema jasnog istraživanja o prirodi naučnih radova niti patentiranih proizvoda, ako pogledamo samo količinu, jasno je da je Kina dostigla prestižnu poziciju po pitanju veštačke inteligencije.

Napuštanje skupa od strane Kine i samostalna proizvodnja po nižim cenama nego što su mnoge SAD kompanije u stanju da ponude, uz to i ogromne investicije u sektor veštačke inteligencije, tehnologije budućnosti, dodatno daju na uverljivosti predviđanjima da će Kina dostići SAD u 2030-oj, a možda čak ostvariti i prednost.