Tehnološke naprave se iz dana u dan prave sve manjih dimenzija. Sada će i kontaktna sočiva postati pametnija – i sve to zahvaljujući nanotehnologiji.

Tehnološki gigant Sony je svoju tehnologiju razvio do nivoa koji smo gledali jedino u filmovima o Džemsu Bondu i to bi uskoro mogla biti naša realnost. Kompanija je prijavila patent koji otkriva kako njihova pametna sočiva mogu da prave fotografije i snimaju video jednim jednostavnim treptajem i čuvaju ih na malom memorijskom prostoru na samom sočivu – ili na oko korisnika.

Sony nije jedini koji teži ostvarivanju ovog koncepta, već su i drugi giganti kao što su Samsung i Google napravili planove za svoja pametna kontaktna sočiva, objavljujući svoje ideje kako se mogu praviti fotografije, video, pratiti unos šećera itd. Ljudi koji igraju igrice takođe mogu imati bolji doživljaj i mogućnosti primene su praktično neograničene.

Iako je Sony već razvio patent, to ne znači da ćemo uskoro biti u prilici da koristimo tu tehnologiju. Sonijevo sočivo podrazumeva jedinicu koja snima fotografije, centralnu kontrolnu jedinicu, glavnu komponentu koja uključuje i antenu, deo za skladištenje i električni senzor.

Senzor će služiti da prati vremenske intervale koliko kapci ostaju otvoreni i ujedno detektovati koji je treptaj nameran kako bi se snimila fotografija za razliku od onih koji su podsvesni. On bi omogućio da jedinica napravi razliku između slikanja i normalnog fiziološkog treptanja.

Kako je navedeno u Sony patentu, nesvesni treptaj traje između 0.2 i 0.4 sekunde, pa tako patent predlaže da ako treptaj prelazi više od 0.5 sekundi, podrazumeva se da je s namerom i tretiraće se kao neuobičajeni treptaj, odnosno gest koji uređaju daje komandu da snimi fotografiju. Antene će bežičnim putem napajati sočivo, preuzimajući energiju od pametnog telefona, tableta ili računara. Tehnologija koju je prvobitno otkrio Nikola Tesla će koristiti radio talase, elektromagnetnu indukciju ili elektromagnetno polje, a povrh svega pametno sočivo će imati autofokus i mogućnost zumiranja.

Pre nego što korisnici budu u prilici da se dokopaju ove najnovije spravice i trepću na sve što im je na vidiku, tehnologija će morati da prođe kroz ozbiljna testiranja.