Ilon Mask je u prenosu uživo najavio da će njegov neurotehnološki startap Neuralink težiti da započne ugrađivanje uređaja u ljudske mozgove već naredne godine.

Mask je investirao 100 miliona dolara u tajnovitu kompaniju od njenog osnivanja 2016-te, prema Nju Jork Tajmsu, i kaže da se nada da će tako postići “simbiozu sa veštačkom inteligencijom”.

Mask je objasnio da bi Neuralink sistem omogućio da maleni čip, poznat kao interfejs između mozga i mašine, bude implantiran u umove pacijenata dobrovoljaca.

Čip bi bio u mogućnosti da stimuliše neurone mozga koristeći sitne fleksibilne nizove elektroda koje bi bile umetnute i mozak procedurom za koju Mask tvrdi da bi bila sigurna i bezbolna kao LASIK operacija oka.

Elektrode bi bile implantirane u vlakna značajno tanja nego ljudska kosa. Širina bi bila od 4 do 6 mirkometara. Mali rez bio bi napravljen iza uha. Vlakna bi prikupljala podatke sa elektroda a njih bi procesirao čip i dostavljao na pametni telefon putem BlueTooth-a. Robot bi ugrađivao 6 vlakana u minuti preciznije nego ljudska ruka.

Ideja vuče korene iz godina akdemskih istraživanja i tehnoloških unapređenja. U 2006-toj, Metju Negl je ugradio implant koji mu je omogućavao da igra ping pong putem svog mozga. Tehnologija koju koristi BrainGate ima čvrstija vlakna i manji kapacitet prenosa podataka. Neuralink ima rešenje za oba ova problema.

Neki eksperti nazivaju Maskovu viziju naučnom fantastikom i tvrde kako bi dugoročni ciljevi Neuralinka mogli biti nerealistični.