Majkrosoft je kreirao hologram koji osobu može da transformiše u digitalnog govornika na stranom jeziku. Softverski gigant je otkrio tehnologiju u Las Vegasu tokom “Microsoft Inspire” konferencije za partnere. Majkrosoft je nedavno skenirao Džuliju Vajt, kompanijskog izvršnog rukovodioca za Azure, u studiju za snimanje Miks Realnosti a zatim je transformisao u vernu hologramsku repliku.

Digitalna verzija Džulije se pojavila na pozornici kako bi prevodila njen govor na Japanski. Majkrosoft je koristio Azure AI i neuralne tekst-u-govor tehnologije  da bi to omogućio. Radi tako što beleži snimke glasa a zatim kreira personalizovani glasovni pečat kako bi zvučalo da baš ona govori na Japanskom.

Majkrosoft je i ranije prikazivao holograme ljudi, ali aspekt prevoda je korak koji prevazilazi dosadašnje mogućnosti HoloLens-a. Za sada je ta tehnologija samo za demonstrativne svrhe i bio bi neophodan pristup Studiju za snimanje Miks Realnosti, pre nego što se uopšte počne sa korišćenjem.Majkrosoft studio je opremljen rasvetom i kamerama visoke rezolucije da bi u potpunosti snimio nečiji veoma precizan digitalni hologram, što se ne može tek tako uraditi kod kuće uz pomoć pametnog telefona, bar ne za sada.

Ipak je Majkrosoft demonstracija veoma impresivna i svedoči o ambicijama koje kompanija gaji sa tehnologijama Azure, HoloLens i drugima. HoloLens 2 bi za sada mogao biti namenjen isključivo biznisima, premda Majkrosoft pokušava da razvije softver i usluge koje bi mogao proširiti gde god bude potražnje za proširenom realnošću.

Zamislite svetskog lidera kako se obraća publici, a svaka osoba širom planete ima osećaj kako je lider baš tu u istoj prostoriji sa njima i govori na njihovom jeziku. Ili da profesor svetskog glasa drži predavanje koje svako može da pohađa i da razume – a pritom uopšte ne izađe iz udobnosti svog doma i ne mora da nauči jezik kojim predavač govori.

I kako Džulija Vajt kaže završavajući svoju demonstraciju – “Sve ove tehnologije danas postoje. Budućnost je tu.”