Naučite da rešavate probleme tako što svoje misli stavite na papir. Ako stalno operišete iz glave, lako dolazite u situaciju da pravite greške. Zato uzmite parče papira i provedite neko vreme skicirajući problem. Umesto da o njemu samo razmišljate, sve što vam je na pameti pretočite na papir i razradite. To će vam pomoći da se fokusirate.

Sada kada ste definisali problem najbolje što ste umeli, dodajte na to samo još jedno pitanje: Da li je to sve? Verovatno mislite da ne treba preterano da se zadržavate na problemima. Nećemo se na njima zadržavati niti ih proživljavati, ali je apsolutno neophodno da ih barem definišete. U suprotnom, ako nisu jasno određeni, nećete moći da ih rešite.

1. Šta mogu da uradim?

Šta mogu da uradim da rešim ovaj problem? To je trenutak u kome počinjete da razvijate ono što nazivamo radnom verzijom. Kažete sebi – aha, evo potencijalnog odgovora broj jedan. To je nekakav odgovor. Potencijalni odgovor broj dva je još jedna mogućnost. A broj tri je još jedna od mogućnosti. Jednostavno krenete da listate moguća rešenja. Onda se vratite na početak i analizirate ova rešenja. Broj tri? Već ste došli do zaključka da bi to predugo trajalo. OK, broj dva? Pod prevelikim znakom pitanja. Broj jedan – verovatno je to to. Vaša prva ideja je bila prava. Proučite je još malo i uverite se da li je to najbolje.

2. Šta mogu da pročitam?

Prvi korak za rešavanje problema je da ih zapišete. Drugi korak je da razvijete radne verzije mogućih rešenja. Ako to nije dovoljno, evo drugog pitanja koje možete sebi da postavite: Šta mogu da pročitam? Možda već postoji knjiga o vašem problemu. Mogli biste da momentalno iskoristite vrednost saveta ako se potrudite da ga potražite u knjizi. Možda je već negde veoma precizno opisan. Nema potrebe da izmišljate rupu na saksiji. Ako odradite svoj domaći zadatak, mogli biste i da pronađete rešenje.

3. Koga mogu da pitam?

Ako ni to ne upali, evo i trećeg pitanja: Koga mogu da pitam? Nemojte se ustručavati da pitate, ali treba da znate da pitati nije prvo što da treba da uradite. Ako uvek prvo pitate, nećete razviti veštine koje su vam potrebne za rešavanje problema. A šta je vrednije od rešenja nekog problema? Veštine rešavanja problema. Rešenje određenog problema je privremeno, dok su veštine rešavanja problema permanentne. Tako da nisu odgovori jedino što nam je potrebno, već su to na prvom mestu veštine. Ali ako ste dali sve od sebe da samostalno shvatite problem i još uvek niste sasvim uspeli, pripremite svoje beleške kada tražite pomoć. Iznenadićete se koliko su ljudi voljni da vam pomognu kada znaju da ste radili na tome da pomognete sami sebi.