Razvijajte veštine i sposobnosti koje vas čine atraktivnim na tržištu. Razvijte temperament i stav koji vas čine privlačnim u poslovnom svetu, karakter koji vas čini izuzetnim supružnikom, ocem, majkom, sinom, kćerkom, prijateljem, saradnikom, poslovnim partnerom. Jer ovo se računa: ne čini vas vrednim ono što steknete, već ona osoba koja postanete.

Nagrada je sa druge strane cene. Za nagradu, uvek morate prvo investirati. Ukoliko želite da budete ovenčani uspehom, sigurnost jedinstvene porodice, slavu i priznanje posebne kompanije, zadovoljstvo dobro obavljenog posla – onda morate platiti unapred. A disciplina razvijanja veština i sposobnosti traženih na tržištu jeste deo cene. Ali jednom kada doživite osećaj vrednosti koju stičete, neće vam smetati da platite cenu discipline. Želimo vam sve ono što dolazi nakon što platite cenu.

1. Dobre ideje

Ideje su semenke iz kojih izrastaju kompanije. Potragom za dobrim idejama ostvaruju se i poboljšanja u životu. Nikada ne odustajte od svojih poduhvata u sticanju znanja. Pronalaženje novih ideja može biti revolucionarno. Poslovne ideje, društvene ideje, lične ideje – ništa nije tako moćno kao ideja za koju je došao pravi trenutak. Tragajte stalno za novim idejama: aktuelnim, političkim, porodičnim, idejama o zdravlju. A zatim vodite evidenciju, imajte spisak dobrih ideja. Ako vodite beleške na raznim papirima, pre ili kasnije ćete zaključiti da ne možete sve da ih pregledate, da ih pronađete i da vam mnogo dobrih stvari promakne. Zato naučite da vodite evidenciju sličnu katalogu koja će biti produžetak vaše lične biblioteke razvoja.

Pročitajte još: Vaša biblioteka ličnog razvoja

Pročitajte još: Odakle dolaze dobre ideje

2. Dobri planovi

Proučavajte dobre primere planova. Planovi su važni jer se tako rađaju ideje. Planovi iznose ideje do tržišta. Dobro izvršeni planovi ostvaruju ideje na bolje načine. Ideje bez planova zauvek vise u vazduhu kao skica. Nikada se ne pretoče u realnost. Nikada se ne materijalizuju. Zato izučavajte i razvijajte dobre, disciplinovane planove. Uspeh ne pada sa neba i glava ne može biti u oblacima. Imetak i bogatstvo se stiču zahvaljujući dobro postavljenim planovima.

Pročitajte još: Kako napraviti Akcioni plan

3. Prolaženje vremena

Svako od nas mora da nauči kako da bude postojan kroz vreme. Jedan od najvećih izazova u životu je naučiti da čekate. Deo uspeha je strpljenje – prolaženje vremena. Potrebno je vreme da se izgradi karijera. Potrebno je vreme da se naprave promene. Vreme je potrebno da bi se prilagodio način razmišljanja i aktivnosti. Zato dajte sebi vremena da naučite, da uhvatite zalet i vremena za izvršavanje.

Pročitajte još: Upravljajte svojom listom zadataka

4. Rešavanje problema

Uspeh se svodi na rešavanje problema. Problema ima u svim domenima: poslovnih, porodičnih, ličnih, finansijskih, emocionalnih. Svako ima svoju listu. Na rešavanju problema su zasnovane kompanije. Na taj način se gradi vrednost i stiče imetak.

Pročitajte još: Rešavanje problema svodi se na ova tri jednostavna pitanja

Nil Armstrong, prvi čovek koji je kročio na Mesec, postavio je to veoma jednostavno. Izjavio je kako se putovanje do Meseca i nazad svodilo samo na rešavanje problema. Prvi problem: kako stići do tamo. Drugi problem: kako se vratiti odande. Ne može jednostavnije, zar ne? Njegov je savet da se ne zaustavljate dok ne rešite oba ova pitanja. Dobro sročeno. Naravno, neke stvari su komplikovanije, ali ako ih rešavate deo po deo i najzad sastavite iznenadićete se kakav poduhvat, sposobnost, pa i život možete da izgradite. Radite jedno po jedno, savladajte sve nekim redom i tako sastavite rešenje.