Fokusirajte se na ovih pet sposobnosti u svom poduhvatu personalnog razvoja. One će vam u izuzetnoj meri biti od pomoći da izađete na tržište.

1. Upijajte

Razvijte sposobnost da apsorbujete, upijate, prihvatate – budite kao sunđer. Dok sedite na predavanju ili na radnom mestu, lako je prepustiti se sanjarenju, biti odsutan i mislima lutati negde drugde. Gde god da ste, budite tu. Budite prisutni, koncentrišite se. Jako je važno kada savladavate nove veštine da tome zaista posvetite punu pažnju. Upijajte i usvajajte.

Većina ljudi funkcioniše samo po principu od danas do sutra. Mnogo je bolji princip da naučite da iskoristite dan. Ne samo da prođete kroz njega, već da što više dobijete tokom dana. Svaki dan je komadić mozaika vašeg života. Nemojte to proćerdati. Tretirajte svaki dan s dužnom pažnjom. Sagledajte koliko možete dobiti od svakog dana – koliko saveta, koliko informacija, koliko boje, koliko vidika i zvukova možete dodati svojoj vrednosti, svom blagostanju, bogatstvu svog uma.

2. Reagujte

Razvijte veštinu da reagujete, da na vas utiče ono što vidite, čujete i osetite. Uspeh ne zavisi samo od znanja. Uspeh je do reagovanja na saznanja. Uspeh nije samo još jedno iskustvo. To je emocija koja nastaje iz iskustva. Emocionalni deo je taj koji igra glavnu ulogu u našem životu, našoj budućnosti i uspehu.

Reagovati na život znači dozvoliti tužnim stvarima da vas rastuže, srećnim stvarima da vas učine srećnim, da se prepustite da vas neobične stvari intrigiraju. Dozvolite da stvari koje su teške kreiraju težinu kod vas. Reagujte.

Dopustite da stvari utiču na vas. To gradi vašu emocionalnu banku.

3. Promišljajte

Naučite da promišljate. Promišljanje je dodatni način da dobijete više vrednosti od onoga što znate i kroz šta ste prošli. Promišljanje je kada iznova prođete kroz neko iskustvo.

Uzmite samo par minuta na kraju svakog dana, pronađite mesto, ukoliko je moguće, na kome ćete biti sami i samo se vratite kroz taj dan i promislite. Gde ste bili? Šta ste videli? Šta ste čuli? Šta ste osetili? Ako to samo još jednom proživite, to će vam doneti višestruku vrednost. Dan koji je upravo iza vas će biti vredniji za vašu budućnost ako se samo još jednom vratite i prođete kroz njega.

Odvojite nekoliko sati na kraju nedelje i minuta na kraju dana, pola dana na kraju meseca i ceo vikend na kraju godine. To zovemo vremenom za promišljanje. A zašto bismo se vraćali na već protekle događaje? Evo zašto: da bismo prošlost učinili vrednijom. Ukoliko odvojite vremena da promislite šta se dešava, revidirate donošenje odluka, razmislite o ljudima kojima ste okruženi, pregledate aktivnosti koje preduzimate, odluke koje donosite – ako promislite o svim tim stvarima i vratite se osećaju koji imate vezano za njih, na taj način ćete svoj život učiniti vrednijim.

Zašto biste pokušavali da svoj život činite vrednijim? Odgovor je jednostavan: zato da biste investirali u budućnost. To je pametno i vešto – iskoristiti na najbolji način svoju prošlost, imati više vrednosti da investirate u budućnost, umesto da samo pokušavate da pregurate još jedan dan, još jednu nedelju. Iskoristite svoju prošlost na najbolji mogući način i investirajte u svoju budućnost.

4. Delajte

Razvijte sposobnost delanja, sposobnost da preduzimate akcije na osnovu svojih osećanja i svog znanja. Disciplinovana akcija je ono što rađa ideje, poduhvate i vrednosti. Bez aktivnosti ideje i snovi ne mogu da zažive.

Disciplinovana aktivnost je najzahtevnija od svih veština koje će vas odvesti tamo gde želite da budete. Nekada nije neophodno mnogo promena u aktivnostima. Dnevne ili nedeljne rutine su upravo te male promene promišljenih aktivnosti koje vas vode u boljem pravcu. Evo dobrog načina da gledate na to: Deset godina od sada, sigurno je da ćete negde dospeti. A pitanje je gde? Sada je vreme da upravljate sa tih deset godina. Postavite bolji pravac.

Mnogim ljudima nije važno šta rade tokom dana. Ali onima koji su malo svesniji i pažljiviji, to je kao nebo i zemlja. Knjige koje čitate, aktivnosti kojima se bavite, discipline i rutine u koje se upuštate na dnevnoj bazi, to su aktivnosti koje vas vode nekuda, i svi mi treba da se zagledamo gde nas to vode naše svakodnevne aktivnosti. Aktivnosti učenja, aktivnosti uma, zdravlja, blagostanja, kulture – sve vrednosti dolaze iz discipline. Ideje koje se pretoče u disciplinovane aktivnosti kreiraju vrednost.

5. Delite

Deljenje je sposobnost jedinstvena ljudskoj vrsti. Kada delimo to doživljavamo kao čin kojim postajemo veći i bolji.

Na prvi pogled se čini da kada podelite i prenesete nešto, na taj način imate manje. Ali to je paradoks. Ono što podelite vama daje više. Zato to nazivamo paradoksom. Niste umanjeni ako delite. Vi rastete.

Ako imate dete i iskreno ga volite, a zatim dobijete i drugo dete, da li sada treba da podelite svoju ljubav na pola? Naravno da ne. Iz nekog neobičnog, misterioznog izvora dolazi i povećanje kapaciteta. Usled deljenja povećava se kapacitet, svesnost i jedinstvenost. Postanite nadareni za deljenje.

Ima mnogo načina da delimo. Jedan od njih je zahvaljujući jeziku. Među najvažnijim izučavanjima kojima treba da se posvetite je proučavanje komunikacije – kako na druge ljude možemo uticati rečima.