Mnogi od nas su bar jednom lično doživeli iskustvo ili pak čuli od drugih o toksičnim situacijama na poslu. Ove situacije pre svega uzrokuju  pojedinci a zatim one nastavljau da se događaju zahvaljujući organizacijama koje takva ponašanja tolerišu pa čak i promovišu. Moglo bi se reći – podstičete ono što dozovoljavate.

Zrele i odgovorne osobe najradije usvajaju pristup da je jedino moguće promeniti sebe, a u nastavku ćete pronaći nekoliko postupaka koje možete primeniti kako biste sebi pomogli:

Očekujte diskreditovanje

1. Slušate nekakav pozitivan fidbek, neodređen – “Meni ja baš super to što radiš…” a onda sledi – “Kako možemo da unapredimo…” (čitaj – “Ti unaprediš, pošto je kod mene sve savršeno”).

Ukoliko ste na neki način toj osobi na putu, vrlo je verovatno da će vas diskreditovati na ličnom nivou – nekoga na profesionalnom, a kada nema drugih argumenata, na ličnom. I taj fidbek je najčešće nespecifičan: “Do mene stalno dolaze informacije da XX odeljenje/osoba ne dostavlja na vreme XX materijal.”

Obratite pažnju da se regularne reakcije prenaglašavaju i da oni sebe predstavljaju na pasivan način: “Ja moram da se povučem kad ti histerišeš.”

Uradite

1. Posmatrajte ko bi još u okolini te osobe mogao da bude meta – uglavnom ljudi koji su stručni ali nemaju “zaštitu”.

Nadjite vreme da ih saslušate, budite podrška, i učinite da se osoba ne oseća kao žrtva, ohrabrite i osnažite je. Tako osnažujete i sebe.

2. Toksična osoba se povezuje sa “moćnima” koji su u dobrim vezama sa još moćnijima.

Ojačajte svoje veze: Inicirajte razgovore o važnim temama sa podjednako jakim partnerima. Razvijajte svoje ideje u saradnji sa drugim uticajnim ljudima. Širite svoju ličnu nezavisnu mrežu.

Znajte da su takve osobe prepoznate i da je okolina svesna da one imaju određenu ulogu i zadatak, na vama je da ne formirate očekivanja.

3. Radite svoj posao kao da te osobe ne postoje, znajte da vaša dela i rezultati govore glasnije od bilo čije (prazne) priče.

4. Radite na sebi konstantno, bavite se sobom, toksične osobe i emocije koje u vama izazivaju izbacite iz sebe na bukvalan način – napišite, nacrtajte, izrazite taj osećaj na materijalan način. Onda uradite šta god želite sa tim – sačuvajte ili uništite.

Izvucite lekciju svaki put, napišite tekst za blog, napišite knjigu – možda pomogne još nekome ko se, poput vas, nalazi u sličnoj situaciji.

Izbegavajte

Da izmenite osobu, da joj objasnite, da se osvetite, da igrate istu igru…

Ne želite da budete takva osoba – da se spustite na taj nivo, to je nivo niskih ljudskih pobuda, osvešćene osobe uče iz situacija a ne preuzimaju istu ili sličnu ulogu.

Probajte ali ne garantujem rezultat

Svako od nas se ponekad nađe u nepovoljnoj životnoj fazi i različitim situacijama u kojima smo mi sami toksični. Posmatrajte iz cipela te osobe – šta je za vas korisno, i kako da bolje razumete druge.

Probajte da osobi date fidbek, šta ste vi primetili – fidbek je jedino validan ako dajete lični čulni opis – čula sam, videla sam, osetila sam… Osoba koja je u toksičnoj fazi će umeti da ceni (možda ne i da prizna) a možda i primeniti nešto na osnovu uvida koji joj pružite.