Nikada nije bilo boljeg vremena da se bude introvert. U poslednjih nekoliko godina, eksplozija informacija je pozicionirala introvertnost ne samo kao neku vrstu nepoželjnog stanja koje treba prevazići, već kao dimenziju ličnosti koja ima svojih dobrih i nezgodnih strana.

Introverti danas mogu pronaći najbolje prodavane knjige koje hvale moć introvertnih, bolje razumevanje aspekata introvertnosti i ekstrovertnosti, nova psihološka i neuro-naučna istraživanja na ovu temu kao i sve otvorenije diskusije. Brojna su takođe i veoma interesantna TED Predavanja – svako od ovih drži jedan introvert – vredna za videti, i za same introverte kao i za one koji sa njima sarađuju.

Bilo da ste introvert ili lider koji želi da dobije najbolje uz pomoć jakih strana introvertnih ljudi, pogledajte ova predavanja:

1. Snaga introvertnih

Govornik: Suzan Kejn

Velika dama među introvertnima autor je knjige  “Tihi: Snaga introvertnih u svetu koji ne može da prestane da govori.” Prodata je u više od 2 miliona kopija i prevedena na više od 30 jezika. Kejn je od 2013-te, kada je knjiga objavljena, osnovala Institut za tiho liderstvo. Ona iznosi na svetlo dana talente i sposobnosti kojim introvertni poput nje raspolažu upravo zahvaljujući svojim specifičnim dispozicijama.

Kejn započinje svoje predavanje pričom koja ilustruje patnju jednog introvertnog deteta, jednu od mnogih situacija tokom svog života u kome je osećala pritisak da se promeni u ekstrovertnu osobu. Ona na osnovu intenzivnih istraživanja tvrdi da će forsiranje introvertnih da se “uklope” samo uskratiti, i njima i svetu, moći kojima raspolažu.

“Ako govorimo o kreativnosti i liderstvu potrebno nam je da introvertni rade ono u čemu su najbolji,” kaže ona. Kejn vodi publiku kroz pojašnjenja šta introvertnost jeste, a šta nije, njene dobre strane i kako bismo mogli izbeći predrasudu koja diskriminiše u školama, na radnim mestima i šire.


2. Ko ste vi, zapravo? Zagonetka ličnosti

Govornik: Brajan Litl

Međunarodno priznati naučnik i govornik na polju ličnosti i motivacione psihologije, Brajan Litl izlaže svoje teorije ličnosti u knjizi Ja, lično i Mi. Litl je po sopstvenom opisu “ekstremni introvert” – onaj čiji strastveni projekti proizilaze iz stila njegovog tipa ličnosti.

U svom predavanje Litl opisuje 5 osnovnih karakteristika ličnosti: otvorenost za nova iskustva, savesnost, ekstrovertnost, sporazumevanje i neurotičnost. Njegovo objašnjenje introvertnih i ekstrovertnih je bez sumnje takvo da može pomoći svakome da bolje razume razlike. Svaka karakteristika ličnosti je jednim delom uzrokovana prirodom a drugim delom odgojem, ali – i ovo je središte Litlovog predavanja – to je samo jedan deo onoga što nas čini osobom koja jesmo. Mi smo više od sume naših karakteristika i naše ličnosti su mnogo podložnije oblikovanju nego što pretpostavljamo.


3. Um koji stoji iza Linuksa

Govornik: Linus Torvalds

Introvertnih heroja u svetu tehnologije ima mnogo ali Linus Torvalds je pogotovo interesantan. On nije vizionar, tako će vam sam reći; on je inženjer. Pa ipak, postao je glavni arhitekta softverske revolucije iznedrene zahvaljujući saradnji.

To nije bila njegova namera, govori Torvalds u ovom TED predavanju iz 2016-te godine. On je samo tražio način da dobije komentare na svoj kod. Uspomoć Git, verzije kontrolnog sistema za praćenje promena na kompjuterskim datotekama i koordinaciju rada na tim datotekama među mnoštvom ljudi, on je pronašao kako da to uradi na način koji je ispunjenje sna za introvertne. “Nisam osoba koje ume sa ljudima; to nije nešto na šta sam naročito ponosan, ali je deo mene,” kaže on. “A jedna od stvari koja mi se jako dopada kod otvorenog koda je to što omogućava različitim ljudima da rade zajedno. Ne moramo da se dopadamo jedni drugima, a nekada se baš ne podnosimo.” Torvalds diskutuje karakteristike ličnosti koje su utrle put za njegov pristup programiranju, radu i načinu života, kao i one koje nikada neće steći. “Morate oko sebe imati ljude koji umeju sa drugima, komunikativne, tople i prijateljski nastrojene koji zaista jako žele da vas zagrle i prihvate u zajednicu,” kaže on. “Ali nisu svi takvi. I to nisam ja.”


4. Godina u kojoj sam na sve odgovarala sa DA

Govornik: Šonda Rajms

Ovde se susrećemo sa introvertnom osobom koja je osvojila potpuno drugačiju industriju: Holivud. Šonda Rajms, kreator serijala “Grey’s Anatomy” i “Scandal“, u javnosti ne pokazuje uvek odlike introvertnosti. Ipak, privatno je kuburila sa onim dužnostima koje su predstavljale izazov za njenu introvertnu prirodu. Angažovala je publicistu kako bi izbegla pojavljivanje u javnosti. Patila je od napada panike pred intervjue u medijima. Nedavno je u svojoj knjizi napisala “Srž mojih kostiju je introvertna.”

Ali kada je njena sestra tokom Dana zahvalnosti ukazala da Šonda nikada nije odgovorila “DA” ni na šta, ona je to shvatila kao izazov. Tokom godinu dana, obavezala se da će odgovarati “DA” na sve što je zastrašuje. Držala je govore u javnosti. Pojavljivala se na televiziji uživo. Oprobala se u glumi. U ovom predavanju, ona pojašnjava kako je pristajanje uklonilo strah iz tih situacija. Jednako važno, ona govori publici kako joj je pristajanje na zahteve njene dece promenilo život.


5. Zašto su nam potrebni introvertni lideri

Govornik: Endžela Hakls

Profesionalni igrač fudbala u penziji i dvostruki dobitnik Olimpijske zlatne medalje, Endžela Hakls kaže da sportisti treniraju da budu najbolja verzija sebe tako što se oslanjaju na svog “unutrašnjeg introverta” i pronalaze momente koji ih vode. Na ovom TEDx događaju u Bendu, država Oregon, Hakls kaže kako sama činjenica da se svega 4% lidera izjašnjavaju kao introvertni (a koji inače čine polovinu populacije) ukazuje na izuzetnu kratkovidost. Introverti, kako ona tvrdi, donose jedinstven doprinos timovima – sportskim, poslovnim, porodičnim – doprinos koji je ključan za uspeh.

Danas predsednica Ženske sportske fondacije, Hakls kaže da je pobedničkim timovima potrebna energija, entuzijazam i uzbuđenje koje je dopunjeno čvrstim stajanjem na zemlji, sposobnošću da se sasluša i snažnoj smirenosti. Ona navodi uslove neophodne da do toga dođe.