U poslednje tri godine, afrička akademska i naučna zajednica ulaže velike napore u definisanje vizije jedne nove industrije koja bi se bazirala na veštačkoj inteligenciji.

Naime, krajem avgusta, Najrobi (Kenija) je posetilo stotine istraživača iz preko 40 afričkih zemalja na konferenciji Deep Learning Inbaba 2019 koja je postala direktan odgovor na zapadne akademske konferencije koje nisu pristupačne istraživačima iz dalekih delova sveta.

Pored toga što su govorili o složenim tehnološkim sistemima i tehnologiji baziranoj na veštačkoj inteligenciji, učesnici su imali priliku da čuju nešto više i o etici i izazovima tipa jezičkih barijera sa kojima se istraživači susreću.

Kako naučnici tvrde, ova tehnologije će biti sposobna da predvidi gotovo sve, počev od ishrane, kvaliteta zemljišta, kreditne sposobnosti farmera da otplati pozajmicu banke, pa sve do načina na koji će samovozeći automobili znatno promeniti život na afričkom kontinentu.

Bukosi Marivate, organizator Deep Learning Inbabe 2019 i šef departmana za nauku o podacima na Univerzitetu u Pretoriji rekao je da je jako važno za afričku zajednicu da bude ujedinjena i dugoročno fokusirana na razvoj i podsticanje istraživanja u oblastima kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje.

Ova konferencija je specifična po mnogo čemu, ali je jedna od najvažnijih njenih karakteristika ta što je postala vezivno tkivo za afričku istraživačku zajednicu, pa tehnološki giganti poput Microsoft – a, Googla – a i Amazon – a u potpunosti podržavaju konferenciju i njene ciljeve stvaranja nove, panafričke tehnološke zajednice za sve afričke istraživače.