Mohamed bin Zajed Univerzitet za Veštačku inteligenciju prihvata prijave za prvu generaciju programa master i doktorskih studija koje će početi u u septembru 2020-te.

UAE pokreću realizaciju svog do sada najvećeg programa za razvoj kadrova stručnih za veštačku inteligenciju, imajući u vidu da ova tehnologija rapidnog razvoja transformiše ekonomije širom sveta.

Mohamed bin Zajed Univerzitet za Veštačku inteligenciju (The Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence – MBZUAI), nova istraživačka institucija za veštačku inteligenciju u Abu Dabiju od ovog meseca prihvata prijave za svoje prve programe master i doktorskih studija, dok će predavanja otpočeti u septembru 2020-te.

Kao prvi Univerzitet koji se isključivo fokusira na veštačku inteligenciju, ova institucija teži da privuče studente širom sveta kako bi unapredila tehnologiju i podstakla nastojanja ekonomske diversifikacije u UAE.

Kako bi se takmičili sa više od sto diplomskih programa u oblasti veštačke inteligencije – većinom u Severnoj Americi, Kini i UK – MBZUAI nudi pune stipendije, mesečne stipendije, zdravstveno osiguranje i smeštaj svim studentima.

MBZUAI nosi ime Šeika Mohamed bin Zajeda, Krunisanog Princa Abu Dabija i Zamenika Vrhovnog komandanta Naoružanih snaga UAE, koji veruje u transformativnu moć znanja i naučnog mišljenja.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje napreduju u pravcu oponašanja ljudskog razmišljanja – kreirajući gradivne elemente za automatske sisteme koji se mogu unapređivati putem iskustva i podataka. Kako se tehnologija razvija, primena za autonomna vozila, robotiku, rudarenje podataka i preciznu medicinu, između ostalog, uzimaju maha i stvaraju mogućnosti lukrativne zarade.

Očekuje se da će veštačka inteligencija doprineti 14% svetskom bruto domaćem proizvodu do 2030-te, što je ekvivalentno 15,7 triliona dolara, prema navodima konsultantske kuće PwC. Eksperti procenjuju da će doprinos VI ekonomiji UAE dostići globalno povećanje od 14% tokom istog vremenskog perioda. Zemlja se kotira na 19-tom mestu u svetu po pitanju indeksa spremnosti za upravljanje VI, dok je u regionu Srednjeg Istoka prva.

“Izumi poput struje, železnice, pametnih uređaja, transformisali su svet koji poznajemo. VI može dovesti do još opsežnijih društvenih i ekonomskih transformacija”, izjavio je Dr Sultan Al Džabar, Ministar UAE i predsednik upravnog odbora MBZUAI. Talenti i akademske institucije su suštinske, navodi on. “Mohamed bin Zajed Univerzitet za Veštačku inteligenciju je otvoreni poziv celom svetu iz Abu Dabija da pokrene puni potencijal VI.”

Novac koji vlade investiraju prevashodno odlazi na istraživanje i razvoj, obuku kadrova, infrastrukturu i rukovođenje podacima, kao i pomoć za rast startapa.

Agregator startap podataka Magnitt nabraja 128 startapa na svojoj platformi koji koriste VI. Od toga je 52 bazirano u UAE.

Sve zajedno, ovih 128 startapa je do sada prikupilo 18 miliona dolara, navodi Magnitt, što govori da je primena VI još uvek u ranoj fazi. Ipak, polovina tog iznosa je prikupljena u tekućoj godini, što bi moglo ukazivati na uzlazni trend.

Osim nekolicine mesta u svetu, kao što su SAD i Kina, čista VI istraživanja su retka. Sa otvaranjem MBZUAI, VI istraživanja će biti lokalno dostupna u UAE. Univerzitet će ponuditi programe master i doktora nauka u tri oblasti VI sa najbržim razvojem: mašinsko učenje, kompjuteski vid i prirodno procesiranje jezika.

“Nakon decenija istraživanja mašinskog učenja i veštačke inteligencije, sada se nalazimo na prekretnici za raširenu primenu napredne inteligencije. Ta evolucija je, između ostalog, kreirala nove uzbudljive mogućnosti za karijere u gotovo svakom društvenom sektoru” – izjavio je Profesor Brejdi, interim predsednik MBZUAI.