EQ je društvena veština od suštinskog značaja za lidere. Procenite svoju uz pouzdane testove emocionalne inteligencije.

Emocionalna inteligencija, sposobnst razumevanja i upravljanja sopstvenim emocijama kao i uticaj na emocije drugih ljudi, može da čini tu važnu razliku između dobrog i izvanrednog lidera. Lider sa visokim stepenom emocionalne inteligencije (EQ) jeste empatičan, komunicira efektivno, prilagodljiv je promenama i ima sposobnost da inspiriše druge. Sva je sreća pa se ove veštine mogu naučiti jer postoji pregršt knjiga i saznanja namenjenih liderima koji žele da se pozabave svojim EQ.

Bilo da tek počinjete da razvijate svoj EQ ili ste na tome radili već neko vreme, značilo bi vam da imate uvid u to kako stojite. Samoprocena vam može pomoći da identifikujete elemente emocionalne inteligencije koje ste već savladali a koje treba da poboljšate.

Ovde navodimo pet testova emocionalne inteligencije koji će pomoći liderima da urade baš to. Sačuvajte ovu stranicu i vratite se s vremena na vreme kako biste proverili svoj EQ.


MindTools

Ukoliko ste na samom početku svog puta ka unapređenju emocionalne intelgencije, ova brza procena od 15 pitanja daje puno korisnih tumačenja vaših rezultata. Pitanja su osmišljena tako da procenjuju 5 karakteristika EQ koje je identifikovao psiholog Danijel Goalman: samosvest, vladanje sobom, motivacija, empatija i društvene veštine.

URADITE TEST


Psychology Today

Imate nešto više slobodnog vremena? Uzmite šolju kafe i zaronite u ovaj opsežni test. Pitanja – svih 146 – su različitih formi, preispituju elemente EQ na različite načine, za potrebe detaljnije procene. Na primer, od vas će se u jednom od odeljaka tražiti da se postavite u različite poslovne scenarije, a zatim u sledećem da opišete osećaj ljubomore kao ukus. Kratak presek vaših rezultata je dostupan bez nadoknade, dok puni rezltati i saveti iznose 9,95 dolara.

URADITE TEST


Greater Good

Ključna komponenta emocionalne inteligencije je sposobnost da “pročitate” druge ljude i tačno identifikujete šta oni osećaju. Ovaj brzi vizuelni kviz pomaže liderima da odneguju tu veštinu. Polaznici testa treba da identifikuju emocije samo na osnovu izraza lica. Lepa stvar sa ovim testom je što ćete nakon svakog pitanja dobiti rezultat i savete za identifikovanje emocionalnih naznaka kod drugih ljudi. To je veština koja je liderima neophodna kako bi ostvarili saosećajne međuljudske odnose sa svojim saradnicima.

URADITE TEST


HBR

Ovaj test emocionalne inteligencije je napravljen za lidere. Nakon odgovaranja na 25 pitanja, bićete u prilici da vidite kako se vaši individualni rezultati za prilagodljivost, empatiju i druge EQ kompetence kotiraju u odnosu na prosek svih HBR polaznika testova. Takođe su vam dati i konkretni sledeći koraci na osnovu vaših rezultata i saveti usmereni za specifične aspekte EQ koje želite da unapredite.

URADITE TEST


CIO.com

Ukoliko ste lider u IT sektoru i ne leže vam apstraktna pitanja poput “Ima li ljubomora ukus?”, mogao bi vam se dopasti ovaj test emocionalne inteligencije gde su pitanja prilagođena realnim situacijama iz poslovnog okruženja ljudi koji rade u IT industriji. Premda rezultati testa i tumačenje nisu tako iscrpni kao neki od gore navedenih EQ testova na našoj listi, upravo ovaj upitnik bi mogao da pomogne da pravite emocionalno inteligentnije izbore sledeći put kada se nađete u situaciji sličnoj onima koje su opisane u pitanjima.

URADITE TEST

5 TED predavanja za unapređenje emocionalne inteligencije