Za mnoge lidere, unapređivanje društvenih veština nije nimalo jednostavno. Povećajte svoju emocionalnu inteligenciju uz saznanja iz ovih TED predavanja.

Ukoliko ste uznapredovali na hijerarhijskim lestvicama, sigurno je da imate iza sebe iskustvo i stručnost. Kada dođete do rukovodeće pozicije, potrebne su vam kompleksnije društvene veštine – razumevanje ljudi sa kojima radite i shvatanje kako da ih motivišete i inspirišete. Ako ste već godinama u rukovodećoj ulozi, onda vam je već poznato da je unapređivanje emocionalne inteligencije posao koji traje čitav život.

U navedenim TED predavanjima govornici iz različitih disciplina dele saznanja o tome kako funkcioniše ljudski um. Mogu vam biti od pomoći da razumete kako da izmenite ono što izgovarate, pa čak i način razmišljanja, kako biste postali efektivniji menadžer, komunikator i donosilac odluka. Ovi stručnjaci vas čak mogu naučiti nekoliko stvari o tome kako vam sopstvene emocije mogu pomoći – ili odmoći!


1. Zašto nismo saosećajniji?

Govornik: Danijel Goalmen

Danijel Goalmen je autor bestselera Emocionala inteligencija koji je najzaslužniji što je ovaj koncept i termin pridobio pažnju široke javnosti. U ovom fascinantnom predavanju, on se upušta u pitanja iz kojih razloga se nekom prilikom zaustavimo da pomognemo strancu a nekom drugom ne. Kako stoje stvari, jednostavan preokret u načinu razmišljanja vas čini saosećajnijim a takođe će vas učiniti i boljim liderom.


2. Zašto svi treba da upražnjavamo emocionalnu prvu pomoć

Govornik: Gaj Vinč

U ovom nezaboravnom predavanju psiholog i autor Gaj Vinč nam pomaže da uvidimo kako osećanja odbačenosti, usamljenosti i gubitka mogu da izmene naše percepcije i utiđu na naše interakcije sa drugima, a da toga nismo ni svesni. Bez obzira na to, možemo da prilagodimo sopstveni način mišljenja u pravcu boljeg emocionalnog zdravlja kao i boljih komunikacija i odnosa sa ljudima sa kojima smo u kontaktu svakodnevno. Da biste uspeli u tome, potrebno je da počnete da svoje emocionalno zdravlje shvatate ozbiljno podjednako kao i fizičko zdravlje.


3. Pokušajmo sa emocionalnom korektnošću

Govornica: Seli Kon

Seli Kon je prominentni komentator u Fox Vestma, što znači da svakoga dana radi u intenzivnim kontaktima sa ljudima koji se sa njom vrlo arogantno ne slažu, od kojin neki čak smatraju kako ona ne bi uopšte trebalo da postoji. Međutim, naučila je kako je moguće da se vrlo nasilno ne slažete sa nekim pa ipak pritom uspevate da napravite ljudsku i emocionalnu konekciju sa tom osobom. I to sve zahvaljujući, kako ona to naziva, emocionalnoj korektnosti. Počinje sa ulaganjem truda da se razume tačka gledišta druge osobe i zašto razmišljaju baš na taj način. To je veština koja je zaista potrebna svakom dobrom menadžeru. Seli predstavlja čitav koncept u ovom sažetom TED predavanju. (Upozorenje: sadrži i psovke.)


4. Kako da prepoznate kada neko laže

Govornica: Pamela Mejer

Laži čujemo i do 200 puta dnevno. Često nas sopstvene želje i potrebe navode da verujemo da su ove laži istina. Ali ako razumemo te želje i držimo na oku neke od znakova obmanjivanja, možemo postati bolji u primećivanju naznaka da nas neko laže i možda to ne radi sa najboljom namerom, kaže Pamela Mejer, autor bestselera Uočavanje laži (u originalu – Liespotting). Uspomoć video snimaka političara (i jednog ubice), Mejer će vam pomoći da naučite kako da identifikujete laži sa kojima se srećete svakoga dana.


5. Zašto donosimo loše odluke

Govornik: Den Gilbert

Uvereni smo da donosimo racionalne odluke – ali većina njih su sve samo ne to, objašnjava u svom fascinantom predavanju harvardski psiholog i autor Den Gilbert. Mnogo je načina na koje se naše razumevanje situacije menja kao reakcija na naizgled nepovezane stvari, kao što je činjenica koliko smo puta čuli da se nešto pominje na vestima. Ali možemo naučiti da donosimo bolje odluke. Ako ste otvoreni da uvidite na koji način percepcije utiču na vaše razmišljanje, ovo TED predavanja vam može pomoći da jasnije promislite o izborima koji su pred vama.