Potpuno ste zbunjeni oko blokčejna? Bilo da imate vremena da pogledate kratki video, pročitate knjigu ili pohađate onlajn kurs, ovi izvori informacija će nadograditi vaše znanje.

Da li se unervozite kada se blokčejn pomene u prostoriji punoj vaših kolega? Ova je tema postala pomodna pa ako je vaše poznavanje ograničeno, može vam se činiti da su svi osim vas u toku. Ne brinite, blokčejn je notorno težak koncept za razumevanje.

Ali razumevanje blokčejna je dobra ideja. Blokčejn već sada pokazuje osetan napredak na tržištima od finansijskog, preko nabavke, nekretnina pa do zdravstva. Očekuje se da se potrošnja u blokčejnu uveća po stopi od skoro 75% na godišnjem nivou sve do 2022-ge godine, sudeći po IDC izveštaju.

Vreme je da se uloži malo truda u razumevanje blokčejna. Uprkos izvikanosti, ima pouzdanih informacija i materijala ako znate gde da ih tražite. Pronašli smo 10 opcija koje ne samo da daju osnovno razumevanje blokčejna, već vam mogu biti od pomoći da razmišljate o blokčejnu u kontekstu svog poslovanja. Bilo da imate nekoliko minuta da pogledate video, ili više vremena koje biste posvetili onlajn kursu, tu je ponešto za svakoga. Nema više izgovora.

Video materijali:

Video sadržaji predstavljaju najbrži način da produbite svoje razumevanje bilo kog koncepta. Ne nedostaje TED predavanja ni Jutjub tutorijala, ovde smo izdvojili dva koja su krcata mnogim korisnim informacijama.

Stručnjak za blokčejn objašnjava jedan koncept u 5 različitih nivoa zahtevnosti – ako ste izgubljeni oko toga šta je uopšte blokčejn, počnite odavde. Blokčejn istraživač Betina Uorburg definiše i diskutuje koncept sa detetom, tinejdžerom, srednjoškolcem, studentom i ekspertom.


Prestali smo da verujemo institucijama i počeli da verujemo strancima

Ovo TED predavanje govornice Rejčel Bocman izuzetno dobro pojašnjava kako nova era poverenja utire put blokčejnu, gde je ljudima ugodnije da posluju sa drugim ljudima nego institucijama (setite se platforme Airbnb nasuprot hotela)


Onlajn kursevi:

Onlajn kursevi će zahtevati više vremena, ali ako ste ozbiljno zagrejani da proširite svoje znanje i time se praktično bavite kroz posao, ovo bi mogao biti dobar način za vas.

Blokčejn Specijalizacija – na platformi Kursera, ovaj program od četiri dela polaznicima nudi “razumevanje i praktično poznavanje osnovnih blokčejn koncepata, skup veština za dizajniranje i implementaciju ugovora, metoda za razvoj decentralizoanih aplikacija na blokčejnu i informacijama o trenutnim specifičnim industrijskim okvirima za blokčejn.”

Blokčejn za Poslovanje: Nova industrijska revolucija – Ako već poznajete osnove blokčejna ali ne znate kako će uticati na vaše poslovanje, ovaj kurs na platformi Judemi vam može pomoći da bolje razumete poslovne implikacije blokčejn tehnologije u različitim sektorima.


Knjige:

Knjige nisu obavezno najbolji izvor informacija o tehnologijama u razvoju budući da onog trenutka kada se nađu u knjižarama više nisu u skladu sa tokovima. Ove novije knjige ipak mogu poslužiti kao korisna pojašnjenja za blokčejn tehnologiju i ideje kako bi ona mogla uticati na našu budućnost.

Priča o blokčejnu: Vodič za početnike kroz tehnologiju koju niko ne razume – Autor Omid Meliken koristi anegdote i poredive analogije kako bi približio blokčejn svima, bez obzira na tehničku potkovanost.

Prema opisu sa Amazona: “Kada sa ovim završite, nećete samo razumeti ovu revoluciju već ćete biti deo nje.”

Blokčejn Revolucija: Kako tehnologija u osnovi Bitkoina i drugih kriptovaluta menja svet – Prema opisu sa Amazona: “U ovoj knjizi nam Don i Aleks Tapskot donose briljantno istraženu, izuzetno čitljivu i suštinsku knjigu o tehnologiji koja vodi budućnost ekonomije”.

Dopunjeno izdanje uključuje i poglavlje o novom razvoju od prvog izdanja.


Izveštaji:

U izveštajima možete pronaći najsvežiji pogled u to kako trend u nastajanju utiče na razna poslovanja i menja industrije.

Blokčejn je više od pomodarstva: Koja je njegova strateška poslovna vrednost? – Imate poteškoća da razlučite prazne priče od realnosti? Ovaj izveštaj konsultantske kuće Mekinzi rasvetljava ta pitanja. Ovde je dat pregled “više od 90 pojedinačnih studija upotrebe različitog stepena zrelosti blokčejna u glavnim industrijama” kako bi kompanije mogle da odrede da li studija upotrebe opravdava strateške investicije s njihove strane.

Transformacija zasovana na blokčejnu: Gartnerov pregled trendova – Još uvek niste siguri da li je blokčejn deo dugoročnih planova transformacije vašeg poslovanja? Ovo istraživanje kompanije Gartner ukljuluje preglede o potencijalu blokčejna, uticaju na poslovanje i domen tehnologije.

Drugi izvori:

Možda vam je jednostavnije da učite kroz iskustvo, u okruženju licem u lice ili bi vam slušanje podkasta na putu do posla najviše odgovaralo da se obavestite o novim temama. Ovi izvori su za vas.

Blokčejn Samit – Ove konferencije privlače više od 1500 učesnika koji uče, povezuju se i ostvaruju kontakte vezano za sve blokčejn teme. Tu možete pronači i informacije o govornicima i predavačima o čijem radu dalje možete samostalno istraživati.

Blokčejn Inovacija: Intervjui sa najistaknutijim umovima blokčejna – Dodajte ovaj podkast na svoju listu za preslušavanje kako biste čuli intervjue sa preduzetnicima, rukovodiocima i akademicima na mnoštvo tema o blokčejnu.