Ostrvo Malta je renomirana turistička destinacija svetskog glasa na koju putnici odlaze kako bi upoznali tamošnje istorijske i prirodne atrakcije. U skorije vreme Malta se često pojavljuje u naslovima svetskih medija iz potpuno drugog razloga – blokčejn tehnologije!

Tokom prethodnih nekoliko godina, Malta je postepeno izgradila reputaciju kao poželjna destinacija za poslovne poteze u kripto industriji.

Prema stavu malteške Vlade, zemlja teži da izgradi industriju kriptovaluta i shodno tome ubire dugoročne koristi blokčejn tehnologije.

Zašto Malta?

Malta je razvila regulatorni okvir i tehnološku infrastrukturu koja je veoma pogodna za blokčejn projekte. Kao rezultat, za kripto startape je mnogo jednostavnije da posluju i ponude kripto valute na tržište na Malti nego na bilo kojoj drugoj teritoriji. Iz tog razloga je i blokčejn gigant Binance premestio svoje sedište na Maltu i poziva i ostale kompanije da slede taj primer.

Zahvaljujući zakonima koji su usvojeni u Julu 2018-te, Malta je zvanično prva država koja je ponudila namenski pravni okvir osmišljen da reguliše blokčejn sektor. Sve u svemu, Malta je jedina evropska država sa stabilnom i uzlaznom ekonomijom koja je preduzela korake da reguliše blokčejn sektor. Takođe ima i jako razvijenu industriju igara i finansijski sektor koji omogućava blokčejn kompanijama da se razvijaju.

Razlog #1: Pozicioniranje Malte kao giganta kripto-ekonomije

Malteška vlada je zauzela veoma strateški stav po pitanju učestvovanja u blokčejn industriji. Znaju da rani ulazak i igru daje prednost nad zemljama koje još uvek usporeno reaguju ili su samo zainteresovane za kratkoročne dobitke blokčejn ekonomije.

Blokčejn industrija na Malti je regulisana tako da pogoduje i poslovnom sektoru i Malteškoj vladi, što je pozicionira kao nov ali značajan centar kripto-ekonomije.

Razlog #2: Dobro je za lokalnu ekonomiju

Sa svakom blokčejn kompanijom koja dođe na Maltu, otvara se mnoštvo radnih mesta, usled povećane potražnje za profesionalnim uslugama. Lokalne firme koje pružaju pravne savete, brendiranje, marketinške usluge i tržište nekretnina imaju priliku da ozbiljno zarade na širenju blokčejna. Ovo će podstaći tok novca unutar malteške ekonomije i vrlo verovatno dodano smanjiti ioanko nisku stopu nezaposlenosti od 4,4%.

Razlog #3: Privlačenje najvećih svetskih kriptovaluta

Zahvaljujući povoljnom regulatornom okviru i tehnološkoj infrastrukturi, Malta privlači neke od najvećih kriptovaluta na svetu. Kao što je pomenuto, Binance, zatim Bittrex, Okex, Bitbay, Zebpay otvaraju ili proširuju svoje organizacije na Malti, kao i mnoštvo drugih blokčejn projekata koji pokreću svoju ponudu sa ovog mediteranskog ostrva.

Razlog #4: Kako bi ponudili blokčejn kompanijama stabilno poslovno okruženje koje privlači investitore

Nevezano za to u kom je sektoru, svakoj kompaniji je neophodno da se organizuje u stabilnom poslovnom okruženju kako bi krenula na put ka uspehu. Upravo zato Malta kroz svoj legalni okvir nudi dugoročne garancije koje podstiču poverenje investitora.

Razlog #5: Koristi od blokčejn tehnoloških inovacija

Blokčejn tehnologija podrazumeva mnogo više od kriptovaluta. To je čitavo jedno polje inovacija koje obuhvata pametne ugovore, decentralizovane transakcije i odnedavno sistem za upravljanje imovinom poznat kao LP 01. Ova aplikacija je razvijena na Malti kako bi se pojednostavio administrativni posao i ponudili sveži podaci o prodaji imovine u zemlji. LP 01 je korak u dobrom pravcu i može voditi u novo doba tehnoloških inovacija u toj državi.

Malta je sada na glasu kao srećan kraj za kripto biznise koji imaju poteškoća da posluju drugde, ali tu je i jedna začkoljica: banke oklevaju da odobre kripto startapima otvaranje poslovnih računa dok ne dobiju odgovarajuće licence od Malta Financial Services Authority.  Ovaj proces može potrajati i do šest meseci za odgovor na prvu rundu, što mnogim kompanijama onemogućava da posluju preko računa lokalne banke.

Uz posvećeni trud ovog ostrva da postane regulatorna utopija gde cveta poslednja tehnologija digitalne ekonomije, promene se dešavaju jako brzo. Pored blokčejna, Malta je već sada etablirana destinacija za industrriju igara i radi na tome da privuče i sektor veštačke inteligencije i medicinske marihuane.

Premda industrija uživa svesrdnu podršku Premijera Džozefa Maskata, to ne znači da sve funkcioniše besprekorno, kao što to mediji sugerišu. Uz svakodnevno poslovanje koje se koči nemogućnošću pristupa najosnovnijim uslugama poput poslovnog računa, ostaje pitanje da li je pozicioniranje Malte kao kripto-raja današnjice ipak bilo malo ishitreno.

Mediji koji prate blokčejn su od Malte napravili omiljenu destinaciju, ali realnost je nešto trezvenija. Ostrvo je posvećeno uzimanju aktivne uloge u oblikovanju regulative po pitanju blokčejna i kriptovaluta tako da okruženje postane što pogodnije za startape. S druge strane, to nije mesto gde sve može da prođe.