Kada govorimo o pripremljenosti za blokčejn, kako stoje stvari u IT organizacijama velikih firmi? Deloit anketa iz avgusta 2018-te pokazuje da oko tri četvrtine digitalnih organizacija vidi jasne koristi od blokčejna, gde 34% izjavljuje da je primena već u toku. Još 41% kaže kako očekuju da će se upustiti u primenu blokčejna tokom naredne godine. Ovi podaci su interesantni, imajući u vidu da je godinu dana ranije samo 13% viših IT rukovodilaca koji su anketirani imalo jasno zacrtane tekuće planove za implementaciju blokčejna, sudeći po istraživanju firme IDG Connect.

Ako ste među onima koji smatraju da pomalo zaostaju po pitanju toga kako blokčejn funkcioninše i šta dolazi sledeće, vreme je da počnete da se obrazujete putem pouzdanih izvora informacija. TED predavanja su sjajna za početak a ovde navodimo izbor koji vas može brzo vratiti u kolosek među poznavaoce i odgovoriti na neka od osnovnih pitanja.

Ukoliko još uvek ne razumete šta je uopšte blokčejn

Kako će blokčejn radikalno transformisati ekonomiju

Magazin Vajrd je stupio u kontakt sa Betinom Uorburg, istraživačem i suosnivačem kompanije Enimal Venčrs ne bi li odgovorila na ozbiljan izazov – kako objasniti blokčejn jednostavnim jezikom koji čak i dete može da razume. Uorburg je više nego uspešno odgovorila na izazov: njeno TED predavanje je još jedan među sjajnim primerima njene sposobnosti da predstavi koncept blokčejna jednostavnim terminima koje je lako razumeti. Koristeći zgodna poređenja i vizuelne sadržaje, Uorburg objašnjava kako blokčejn može da umanju stepen neizvesnosti i poveća transparentnost transakcija. Može se pogledati u kratkom vremenu i odgovara na mnoštvo bazičnih pitanja o blokčejnu.


Kako blokčejn menja novac i poslovanje

Mnogi razgovori o blokčenu se fokusiraju na potencijal da promeni i oblikuje način razmene novca među ljudima. Ali novac nije jedina stvar koja će se promeniti kako se blokčejn širi. Don Tepskot, autor knjige  “Blokčejn Revolucija,” ne samo da u svom TED predavanju daje još jedan briljantan i za razumevanje jednostavan pregled toga šta je blokčejn, već takođe predstavlja pet među nebrojenim potencijalnim mogućnostima blokčejna. Od omogućavanja ljudima da poseduju svoje podatke kako bi se osiguralo da kreatori sadržaja, primerice muzičari, mogu imati kontrolu i u potpunosti naplatiti svoj rad.


Ako ste skeptični

Bitkoin. Znoj. Plima. Upoznajte budućnost brendirane valute

Skeptični ste oko budućnosti bez banaka? Ona se već dešava. Setite se koliko ljudi kupuje svoju jutarnju kafu poenima koje su dobili u programu lojalnosti svoje omiljene kafeterije. U ovom TED predavanju Pol Kemp-Robertson nudi nekoliko primera koji demonstriraju sve veću familijarnost sa brendiranim valutama i pad poverenja u vlade, banke i druge institucije. On ubedljivo iznosi kako papirni novac počinje da se doživljava kao zastarela pojava u digitalnom svetu.


Ako se pitate šta će biti sa zapošljavanjem

Blokčejn i posrednik

Ovo je sažeto objašnjenje šta će uspon blokčejna značiti za posrednike. Posrednici su decenijama obavljali jako važan posao – ustanovljavali pouzdanost, odgovornosti i tok transakcija. Blokčejn može da obavlja sve ove posredničke zadatke – brže, lakše i uz manje grešaka. Ne možete razumeti blokčejn a da ne znate ništa o dramtičnom uticaju koji će imati na ove institucije. Kako se u ovom video materijalu primećuje: Više nije pitanje da li blokčejn može da zameni ove posrednike, već koje i kada.


Ako želite pogled u ono što dolazi

Budućnost novca

Ako vas jedino zanima kako se sve ovo konkretno odnosi na vas, Nea Narula pokazuje kako bi mogla izgledati budućnost novca. Ona veruje da smo opterećeni institucijama i da će onog trenutka kada se one ukinu biti moguće programirati novac. Novac će usmeravati softver i tok novca će biti siguran i bezbedan, Narula smatra da će rani primeri blokčejna, poput Bitkoina, imati svoje začkoljice, te predviđa da će sledeće iteracije biti sve bolje. Naravno, ne može se sve predvideti. Ali isto tako kao što je sve nas razvoj interneta načinio produktivnijim istovremeno stvarajući mnoštvo novih načina za gubljenje vremena, ona veruje da će dobre strane prevagnuti nad lošim.