Počelo je sa nemim filmom, pa zvučnim filmom, pa su pokretne slike dobile boju. Nasledili su ih mjuzikli, ratni filmovi i istorijski spektakli. Oskarom su nagrađivani velikani, nagrada je bila stvar prestiža.

Danas?

Za cenjenu statuu konkurišu filmovi o Superherojima. Nekada su filmovi ovog žanra bili kandidati za nagradu u kategoriji specijalnih efekata, a sada i zvanično su Blek Pantera nominovali za najbolji film?? Ako i ne dobiju Oskar, za utehu im ostaje da su barem zaradili mnogo više od bilo kog nominovanog filma, odnosno studija koji ga je pravio. Budući da je profit u savremenom Holivudu isključivi motiv onda ne treba da čudi da i slavni glumci učestvuju u ovom vizuelno lakom štivu.

Marvel je, uz DC comics, vladar planete u kategoriji “pljačkasa bioskopskih blagajni”:  Filmovi ovih studija (koji su nekada bili male crtačke radionice dokonih genijalaca) zarađuju milijarde, nudeći gledaocima zabavu od dva sata prepunu vizuelnih efekata, intergalaktičkih zlikovaca sa plavom kožom, zelenokožih naučnika koji ne smeju da se iznerviraju, kao i dosta njih koji lete.

Jedan studio (Marvel) ima Spajdermena, Tora, Hulka, Ajron mena i Blek pantera dok njihova konkurencija nudi Supermena, Betmena, Akvamena i Vonder vumen.

Bez obzira što je još šezdesetih godina (Batman : The Movie) bilo pokušaja da se superheroji prikažu na velikom platnu, zvanični početak je bio 1978-me godine sa Supermenom koga je glumio Kristofer Rivs. Film je zaradio u ono vreme neverovatnih 300 miliona dolara i bio je signal producentima da se malo više angažuju oko strip junaka: rezultat nije bio najbolji jer su nastavci doneli 100 i 50 miliona tako da je ta ideja stavljena u hibernaciju.

Onda se pojavio talentovani Tim Barton koji je 1989-te uspeo da nagovori studio da mu obezbede Džeka Nikolsona i Kim Bejsinger (čak je legendarni Prins napisao glavnu pesmu) i stvorio je Betmena, film koji je zaradio 400 miliona zelenih novčanica. Novi pravac je stvoren.

Uskoro je otvorena prava fabrika za pravljenje para “Marvel Studios” i prvi rizik im je bio Blejd koji je na uloženih 50 miliona doneo tri puta više. Snimljena su i dva nastavka sa sličnim odnosom investiranja i zarade.

Od tog dana Holivud definitivno više nije isti: 100 godina posle početka i razvijanja sedme umetnosti, na listi 10 filmova sa najvećom zaradom u istoriji imamo 4 nastavka Avendžersa sa zaradom od 9 milijardi dolara.

Najgledaniji (zvanično i ubedljivo) je Avendžers: Endgejm koji je doneo blizu 3 milijarde, a konačna suma će biti drastično veća jer se čeka konačni izveštaj DVD prodaje i TV prava.

Sve je počelo ulaskom voza u stanicu, vožnja je prebačena na automobilske gume, čovečanstvo je počelo da koristi avione.