Da li imate osećaj da vas niko ne sluša dok govorite? Ili imate poteškoća da upamtite ono što ste čuli? Unapredite svoje komunikacione veštine uz ova predavanja.

Predstavljamo vam 5 TED predavanja u kojima je sažeta mudrost i saveti lidera koji ozbiljno shvataju unapređivanje svojih komunikacionih veština. Od praktičnih trikova kao što je izostavljanje redova na slajdovima prezentacije, pa do shvatanja važnosti ranjivosti tokom razgovora, ova predavanja vam daju mini kurs o efektivnijoj komunikaciji. To bi trebalo da vodi dubljem obostranom razumevanju kako za lidere tako i za timove.

1. Deset načina da vodite bolji razgovor

Govornica: Selest Hidli

Selest Hidli crpi inspiraciju iz decenija iskustva intervjuisanja kao voditelj na radiju kako bi osmislila 10 moćnih pravila za vođenje boljih razgovora. Najpre, ona navodi slušaoce da se prisete saveta koji su dobili u prošlosti – poput “osmehujte se i klimajte glavom kako biste pokazali da obraćate pažnju” – a zatim ih izbace iz glave. Umesto ovoga, ona nudi pravila kojih se drže svi izuzetni intervjueri. Čak i ako savladate samo jedno od njih, kaže ona, bićete na dobrom putu da postanete bolji u komunikaciji.


2. Pričaj mi o nauci

Govornica: Melisa Maršal

Kada je Melisa Maršal bila pozvana da vodi kurs komunikacija za studente inženjeringa u Pen Stejt, bila je prestravljena, kako nam kaže na svom TED predavanju. Ali njena prestravljenost se brzo pretvorila u jaku želju da pomogne tim studentima sa učenjačkim umovima da jasno komuniciraju svoje velike ideje onima koji nisu naučnici. Njeni saveti su primenljivi za svakoga kome je potrebno da pojednostavi svoje poruke a da ih pritom ne učini glupljim u pravcu efektivnijeg deljenja mudrosti sa širom publikom.


3. Kako veliki lideri inspirišu akciju

Govornik: Sajmon Sinek

Poslovnim liderima je Sajmon Sinek već dobro poznat – autor bestselera “Krenite od Zašto” i “Lideri jedu poslednji”. Ovo TED predavanje ima gotovo 40 miliona pregleda, pa je moguće da ste ga već videli. Ipak, kao dobra poslovna knjiga kojoj se iznova vraćate, ovo predavanje zavređuje da ga pregledate više puta. U njemu Sinek objašnjava koncept zlatnog kruga, u kome lideri razumeju i komuniciraju “zašto” koje stoji iza njihove misije pre nego što uopšte predstave šta ili kako će na nečemu raditi. Sinek tvrdi da lideri moraju usvojiti ovaj način komuniciranja vizije ukoliko zaiste žele da inspirišu druge na akciju.


4. Tajna strukture izuzetnih govora

Govornica: Nensi Duarte

Nensi Duarte je stručnjak za ubedljive prezentacije. Dok je proučavala najbolje govore u istoriji, došla je do neverovatnog otkrića: oni svi prate potpuno identičan obrazac. Ponavljajući kontrast između toga kako stvari stoje i kako bi mogle izgledati, govornici koji koriste ovaj obrazac stvaraju moćan poziv na akciju kod slušalaca. Ovladajte ovom tehnikom i raspolagaćete efektivnim alatom da prevazilazite otpor promenama.


5. Kako da izgradite i povratite poverenje

Govornica: Franses Fraj

Poverenje je neophodno za komunikaciju. Kako možete očekivati da ljudi slušaju ono što pričate ukoliko vam ne veruju? U ovom TED predavanju, profesor Harvard Poslovne škole Franses Fraj pojašnjava tri komponente poverenja: autentičnost, ukorenjenost u logici i empatiju. Ako smatrate da imate problema sa poverenjem, najpre obratite pažnju na svoju empatiju. Fraj kaže da je to područje u kome najčešće dolazi do gubitka poverenja. Ali ako ste manjkavi u bilo kom od ova tri domena, poverenje nestaje i komunikacija postaje otežana.