Svi koji ste u potrazi za poslom – obustavite nervozu i počnite sa učenjem: ovih5  TED govora će vam pomoći da prevaziđete izazove i dobijete taj posao!

Traženje posla može biti zahtevna aktivnost. Stres, nervoza, odbijanje i neostvarena nadanja su sve deo paketa koji ide uz traženje posla. Ali ovde stvarno ima smisla ona stara poslovica: Bez muke nema nauke. Kada dobijete taj posao koji ste želeli, doživljavate to kao najbolju nagradu, ali lekcije koje usput naučite mogu biti podjednako vredne za vašu karijeru.

Oslonite se na stečeno iskustvo onih koji su ovim putem već prošli pre vas. Bilo da ste već prošli kroz bezbroj intervjua ili tek prvi put počinjete svoju potragu za poslom, ovi govori će vas naoružati savetima koji vam mogu biti od pomoći prilikom vašeg sledećeg intervjua – a možda vam čak omogućiti da se ne osećate tako loše ako vas odbiju.

Šta sam naučila nakon 32 zahtevna intervjua

Govornica: Ešvini Mrinal Bagat

Istrajnost se isplati: Primenite ovu lekciju čim se upustite u svoj lov na posao. U ovom predavanju, Ešvini Mrinal Bagat detaljno prikazuje svoj put od prvog pokušaja da nađe zaposlenje koji je obuhvatio 32 intervjua (i odbijanja) pre nego što je neko konačno angažovao. Čula je najrazličitije razloge zašto nije dobila neku poziciju – od toga da se sagovorniku nije dopalo šta je obukla pa do toga da neko ne želi da zaposli ženu. Svako odbijanje ju je naučilo po jednu lekciju o istrajnosti koju je prenela na svoju karijeru.


Treba li da verujete svom prvom utisku?

Govornik: Piter Mende-Zidlecki

Prvi utisci su važni. Svi to znamo, ali da li ste se ikada zapitali zašto je to tako? Ovaj TED-Ed video Piter Mende-Zidleckog istražuje socijalnu psihologiju prvih utisaka i naročito akcija i utisaka koji navode ljude da donose trajne sudove o drugima – kako pozitivne tako i negativne. Ove informacije vam moge biti zgodne dok se pripremate da prisustvujete nizu intervjua.


Zašto popuštamo pod pritiskom i kako to da izbegnemo

Govornica: Šion Li Bejlok

Kada znamo da nas procenjuju, mogućnost da popustimo pod pritiskom je veoma visoka. Šion Li Bejlok se previše dobro upoznala sa ovim osećanjem tokom neizvesne fudbalske utakmice. Shvatila da je sportisti ulažu jako mnogo svog vremena i energije negujući svoje fizičke performanse, ali ne i svoje umove. Kada su pod pritiskom, često je um taj koji ih spotiče. Ona ovo naziva fenomenom preterane pažnje – kada pokušavamo da kontrolišemo stvari koje je najbolje ostaviti na auto-pilotu. Daje nekoliko konkretnih saveta kako da izbegnemo greške pod pritiskom.


Tražite posao? Istaknite svoje sposobnosti, a ne iskustvo

Govornik: Džejson Šen

Da li ste trenutno zaposleni u oblasti koja ima veze za vašom univerzitetskom diplomom? Za većinu ljudi, to nije slučaj. A mnoga od današnjih najtraženijih zanimanja nisu čak ni postojala do pre par godina. Pa kako onda da dokažete da ste prava osoba za neku poziciju ukoliko nemate iskustvo na obavljanju takvog posla? Tako što istaknete svoje sposobnosti, kaže Džejson Šen. U ovom predavanju, on sa nama deli kako je dobio posao u kompaniji Etsy nakon brojnih odbijanja. Objašnjava zašto su primeri zadataka najbolji način da predvidite koliko dobro ćete raditi neki posao. Ako se nadate da ćete dobiti posao vaših snova u novoj indusrtiji koja se tek definiše, nemojte čekati da poslodavac od vas zatraži da pokažete nešto što ste uradili. Dođite pripremljeni, sa primerima i idejama koje pokazuju vaše sposobnosti.


Kako da pronađete posao koji volite

Govornik: Skot Dinzmor

Hoćete da čujete jedan loš savet za karijeru? Ne brinite o tome čime se bavite – samo se fokusirajte na to da izgradite svoju radnu biografiju. Skot Dinzmor je znao da ovaj savet za njega neće funkcionisati jer se budio svakoga dana i bilo mu je mrsko da odlazi na svoje radno mesto. Umesto toga on je imao jaku potrebu da ono što radi ima neki efekat – pa čak i ako bi to značilo da se zeznuo. U ovom predavanju, on nam daje plan u tri koraka za sve ljude koji su u potrazi za svojim ličnim pravcem karijere: Pronađite svoje unikatne snage, odredite svoje suštinske vrednosti i istražite šta ste naučili nakon svakog od svojih životnih i poslovnih iskustava do sada.