Ako ste dobri u svom poslu, verovatno je da ćete pre ili kasnije biti pozvani da negde održite govor ili prezentaciju. Čak se i ljudima koji su veliki eksperti u svom polju događa da zamuckuju i zastajkuju uz druge poteškoće da prevaziđu lični strah od javnog obraćanja pred publikom uživo. Kako možete da steknete taj željeni osećaj i neophodni izgled samopouzdanja?

Vi niste prva niti jedina osoba koje se ikada bojala da javno govori pred publikom. Zapravo, 74% – a to je skoro tri četvrtine ljudi – pati od anksioznosti javnog obraćanja, navode izveštaji američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje. Bez ikakve sumnje, to je strah broj jedan!

Čak i govornici koji se obraćaju publici širom sveta ipak s vremena na vreme osete nervozu. Prirodno je, a nekada i neophodno, kako biste ovaj zadatak obavili najbolje što je moguće. Ono što nikako ne smete jeste da dozvolite ovom strahu da vas sprečava da se pojavljujete na javnim događajima kao govornik, jer to može da utiče na druge ljude i pomogne vam u poslu kojim se bavite. Evo nekoliko saveta i tehnika koje vam mogu pomoći da umirite svoje nerve tako da možete da održite svoju prezentaciju u zadovoljavajućem, pa čak i velikom stilu!

Organizujte svoju prezentaciju

Prikupite svoje misli i materijale za prezentaciju i kreirajte jasnu viziju poruke koju želite da prenesete. Napišite nacrt i ubacite vizuelni sadržaj koji ilustruje vašu priču. Nemojte imati više od tri poruke i struktuirajte svoju prezentaciju jednim uvodom kojim ćete predstaviti o čemu ćete dalje govoriti, vaše tri poruke i završnu reč koja sumira tri poruke koje ste upravo dali i njihove implikacije za dalju upotrebu.

Kreirajte kratke misli

Kada kreirate svoj govor ili obraćanje, razmislite kako obično govorite. Dobar je savet da govorite polako i uvek gledate publiku u oči. Jednostavno je, a mudro.

Neka vaše rečenice budu kratke i podvucite reči koje bi trebalo da imaju poseban naglasak u rečenici. Koristite ovu verziju da provežbate. Ubacite kratke pauze tako da publika može da apsorbuje ono što ste upravo rekli ili predvidi šta ćete reći sledeće.

Napravite beleške

Na osnovu vašeg ispisanog govora, napravite beleške na koje možete da se pozovete tokom svoje prezentacije. Najbolji govornici često koriste kartice. Nikada nemojte iščitavati govor od reči do reči ili se oslanjati na stranice vaše prezentacije na ekranu da sa nje čitate tekst, osim ako ne želite da dosađujete svojoj publici. Naglasite poruke koje želite da prenesete, a zatim govorite prirodno. Zamislite da razgovarate nasamo sa nekim. Za izuzetno važna obraćanja, napravite dve grupe beležaka, za slučaj da slučajno izgubite prvi komplet.

Vežbanjem postižemo savršenstvo

Vežbajte svoju prezentaciju naglas. Ukoliko je moguće, snimite sebe telefonom ili kamerom i pregledajte sadržaj i tok obraćanja. Obratite pažnju na poštapalice kao i na bilo koje fizičke tikove kao što je pročišćavanje grla ili nervozno mrdanje delovima tela. Vežbanje će vam takođe pomoći da razvijete svoje misli jasnije tako da ćete biti manje skloni zamuckivanju i zastajkivanju. Ne zaboravite da ruke držite dalje od lica i svedite gestikulaciju na minimum. Ako se bojite da biste mogli da se oznojite, ponesite maramicu sa sobom.

Pripremite pozornicu

Dođite ranije i pripremite pozornicu. Vežbajte sa svim uređajima (mikrofon, računar, projektor, itd.). Proverite nivo temperature i osvetljenja u prostoriji. Donesite čašu vode sa limunom ili biljni čaj. Što ste bolje hidrirani, bolje ćete se osećati. Izbegavajte da pijete bilo šta što bi moglo da uzrokuje neprijatnosti. Stanite na podijum i izgovorite prvih nekoliko rečenica svog govora da vidite kakav je osećaj.

Primirite svoj um i telo

U trenucima pre nego što zakoračite na pozornicu, pronađite neko tiho mesto da se smirite, dišite i sredite svoje misli. Zamislite kako je vaša prezentacija uspešna i tako se motivišite. Ako vam je potrebna energija ili želite da se otresete viška energije, poskočite u mestu nekoliko puta i promrdajte rukama ili potapšite dlanovima pre nego što kročite na pozornicu. Dobro je pustiti muziku koja vam podiže raspoloženje pre nego što treba da održite govor tako da osećate pozitivnu energiju kada uđete na vrata.

Ne zaboravite da dišete

Kada se popnete na podijum, udahnite duboko, nasmešite se i pauzirajte nekoliko sekundi kako biste se pribrali pre nego što počnete da govorite. Ovo ne samo što pomaže da osećate samopouzdanje, takođe odaje utisak samopouzdanosti vašoj publici.

Govorite polako

Brzina govora se povećava kada ste nervozni, a to može prouzrokovati da izgubite fokus. Pokušajte da govorite brzinom od 130 do 140 reči u minuti. Proverite svoju brzinu govora uz pomoć aplikacija kao što su Speed of Speech calculator ili Script Timer.

Začinite svoju prezentaciju pričama

Najbolji način da se povežete sa svojom publikom je kroz lične priče. Upotrebite priče kako biste ukazali na neku poentu, inspirisali ili se povezali od srca. Nemojte pričati o sebi ako to ne pomaže publici da razume sopstvenu situaciju ili da reši svoj problem. Ispričajte svoju priču (ili nečiju) kad god se odnosi na izazov sa kojim se publika suočava. Često govornici započnu kratkom efektivnom pričom koja publiku usredsredi na temu, kao na početku nekog filma. Zatim sledi naslov, pa se predstavite uz tek toliko informacija koliko je dovoljno da prikažete svoj kredibilitet.

Da zaključimo – pažljivo se pripremite, vežbajte i najvažnije od svega – zabavite se prilikom svojih nekoliko trenutaka pod reflektorima.