Vladimir Stanković, osnivač Petguards
Vladimir Stanković, osnivač firme Petguards

Mladi ljudi izgaraju od naizgled neiscrpne energije a Vladimir nije tek jedan od onih koji potvrđuju to pravilo. On dokazuje kako tu energiju možete dobro da usmerite i uparite sa radoznalošću, snagom volje i stalnom potrebom da budete okruženi kvalitetnim ljudima. Reči kao što je disciplina postaju doživljaj u kome uživate kada znate da to u čemu ste dosledni vodi ostvarenju vaših želja, nekada i ambicioznijih nego što mislite da je za vas dostižno. S druge strane – olakšavajuća okolnost je da ne moramo sve sami. Vladimir nam preporučuje 5 TED predavanja, pa između ostalog saznajemo i da je za izgaranje od neiscrpne energije dobra navika hladan tuš.


1. Kako izuzetni lideri inspirišu akciju

Govornik: Simon Sinek

Jedno od prvih TED predavanja koje sam odgledao, i dalje se vraćam na njega i primenjujem ga u svemu što radim. To me je navelo da pročitam sve njegove knjige, gde sam došao do zaključka da je maksimalno eksploatisao ideju Start with why. Dovoljno je pogledati predavanje i eventualno pročitati jednu knjigu za razumevanje celog koncepta.


2. Kako da prestanete sami sebe da podrivate

Govornica: Mel Robins

Mel Robins – žena koja ima neverovatnu energiju, prosto te tera na akciju. Malo je takvih govornika. U tom predavanju je potvrdila ono o čemu sam dugo razmišljao a to je da sami sebe sabotiramo sa previše razmišljanja. Najbolji lek za to je akcija. Ona predlaže Pravilo 5 sekundi – kada god osetimo instinkt da nešto uradimo, bilo da se javimo za reč na sastanku, ustanemo iz kreveta ili da pokrenemo novi projekat – izbrojimo 5, 4, 3, 2, 1 i odmah krenemo u akciju. Ako nastavimo sa razmišljanjem, zapašćemo u traženje izgovora i od akcije nema ništa. Preporuke i za njenu knjigu Pravilo 5 sekundi.


3. Tajne uspeha u 8 reči i 3 minuta

Govornik: Ričard Sen Džon

Jedno od najkraćih i najkonkretnijih predavanja. Ričard daje formulu uspeha do koje je došao radeći 500 intervjua sa uspešnim ljudima. Vredi pogledati.


4. Prvih 20 sati – Kako naučiti bilo šta

Govornik: Džoš Kaufman

Za preduzetništvo je potreban miks različitih veština i znanja. Nije moguće posvetiti svakoj temi 10 000 sati kao što kaže teorija o majstorstvu, ali zašto bismo to radili? Nije potrebno biti majstor u svakoj veštini, dovoljno je doći do nivoa koji vam je potreban. Pravilo se može primeniti na sve oblasti od učenja jezika, pa do sviranja gitare.


5. Pokušajte nešto novo tokom 30 dana

Govornik: Met Kats

Met predlaže pokretanje malih projekata u trajanju od najmanje 30 dana. To će nam pomoći da razbijemo monotoniju i razvijemo kreativnost. Ideja o pokretanju novih izazova i projekata mi je oduvek bila zanimljiva. Na početku svake godine isplaniram projekte i izazove koje ću pokrenuti. To mogu biti manje celine od 30 dana ili neke veće od 365 dana, kao što je bio Projekat 365 gde sam svakog dana pravio po jednu fotografiju. Još neki poduhvati koji su mi bili posebno korisni jer su prešli i u naviku jesu meditacija, hladan tuš i 20 strana knjige dnevno.