Kako je odabrana ova lista?

Godišnja lista tehnoloških napredaka koji će zaista napraviti značajnu razliku u rešavanju važnih problema čovečanstva. Ovde nema jednokratnih trikova, niti izvikanih novih gedžeta. Umesto toga, MIT tehnološka revija navodi pomake koji će zaista promeniti način na koji živimo i radimo.

Internet koji je nemoguće hakovati

Kasnije ove godine, Holandski istraživači će dovršiti kvantni internet između gradova Delft i Hag.

Zašto je važno

Internet je sve ranjiviji na hakovanje; uz kvantnu tehnologiju, hakovanje će biti nemoguće.

 

Ključni igrači
Univerzitet tehnologije u Delftu
Alijansa za Kvantni internet
Kineski Univerzitet nauke i tehnologije

Dostupnost
za 5 godina

Internet zasnovan na kvantnoj fizici će uskoro omogućiti bezbednu komunikaciju. Tim koji vodi Stefani Vener na Delftskom Tehnološkom univerzitetu, gradi mrežu koja povezuje četiri grada u Holandiji – u potpunosti sredstvima kvantne tejhnologije. Poruke poslate preko ove mreže biće nemoguće hakovati.

Mreža u Delftu će biti prva koja prenosi informacije među gradovima koristeći kvantnu tehnologiju od početka do kraja. Prva bi trebalo da bude dovršena tokom narednih pet do šest godina, kaže Vener, a globalna kvantna mreža će uslediti do kraja decenije.

Hiper-personalizovana medicina

Novi medikamenti se dizajniraju kako bi se tretirale unikatne genetičke mutacije.

Zašto je važno

Genetska medicina skrojena prema pojedinačnom pacijentu daje nadu ljudima čija su oboljenja do sada bila neizlečiva

 

 

Ključni igrači

A-T Children’s Project
Boston Children’s Hospital
Ionis Pharmaceuticals
US Food & Drug Administration

Dostupnost
Sada

Evo definicije beznadežnog slučaja: dete sa fatalnim oboljenjem toliko retkim da, ne samo što ne postoji lek, nego ne postoji niko u laboratorijskom mantilu koji to oboljenje proučava. Previše se retko sreće da bi se neko time bavio.

Ovo će se uskoro promeniti, zahvaljujući novoj generaciji lekova koji mogu biti potpuno prilagođeni genima neke osobe. Ako je ekstremno retko oboljenje uzrokovano specifičnom greškom u DNK – a nekoliko hiljada njih jeste – sada postoji barem šansa da se izborimo za genetsku ispravku.hiper personalizovana medicina

Još je mnogo toga u razvoju. Tamo gde bi istraživači nekada stvari sagledavali kao prepreke i govorili “Žao mi je”, danas vide rešenja u DNK i misle da bi mogla biti od pomoći.

Pravi izazov za “n-od-1” tretmana (u odnosu na broj ljudi koji dobiju lek) jeste da se kose sa svakim prihvaćenim poimanjem toga kako lekovi treba da se razvijaju, testiraju i prodaju. Ko će platiti za te lekove kada oni mogu pomoći samo jednoj osobi, a i dalje zahtevaju brojne timove za dizajn i proizvodnju?

Digitalni novac

Uspon digitalnih valuta ima masivne posledice na finansijsku privatnost.

Zašto je važno

Kako opada upotreba fizičkog novca u gotovini, isto se dešava i sa slobodom da se transakcije obavljaju bez posrednika. Istovremeno, tehnologija digitalnih valuta bi se mogla upotrebiti za fragmentiranje globalnog finansijskog sistema.

Ključni igrači
Kineska Narodna Banka
Facebook

Dostupnost
Ove godine

U junu prošle godine Fejsbuk je najavio “globalnu digitalnu valutu” pod nazivom Libra. Ideja je naišla na osuđivanje i Libra možda nikada neće ugledati svetlo dana, barem ne onako kako je to originalno zamišljeno. Ali, ipak je načinila razliku: samo nekoliko dana nakon Fejsbukove najave, reagovala je Kineska Narodna banka, čiji je zvaničnik nagovestio ubrzavanje razvoja sopstvene digitalne valute. Sada je Kina viđena za mesto prve velike ekonomije koja će izdati digitalnu verziju svog novca, a kojim namerava da zameni gotovinski novac.digitalni novac libra kriptovaluta

Kineski lideri navodno sagledavaju Libru, koja bi trebalo da bude poredominantno podržana rezervama američkih dolara, kao pretnju: ona bi mogla da pojača neproporcionalnu nadmoć Amerike u globalnom finansijskom sistemu, što proizilazi iz uloge dolara u svetskim de fakto rezervama valuta. Neki spekulišu da Kina namerava međunarodni plasman svoje digitalne valute ženminbi.

Sada je predstavljanje Fejsbukove Libre postalo geopolitičko pitanje. U oktobru 2019-te, Mark Zakerberg je obećao Američkom Kongresu da će Libra “proširiti finansijsko vođstvo Amerike kao i naše demokratske vrednosti i uticaj širom sveta.” Ratovi na polju digitalnog novca su počeli.

Lekovi protiv starenja

Lekovi kojima se pokušava tretman oboljenja metodom ciljanja prirodnog procesa starenja, pokazuju obećavajuće rezultate.

Zašto je važno

Veliki broj različitih oboljenja, uključujući i rak, bolesti srca i demenciju, potencijalno bi mogao biti tretiran usporavanjem starenja.

 

Ključni igrači
Unity Biotechnology
Alkahest
Mayo Clinic
Oisín Biotechnologies
Siwa Therapeutics

Dostupnost
za manje od 5 godina

Prvi talas nove generacije lekova protiv starenja je ušao u fazu testiranja na ljudima. Ovi lekovi vam neće omogućiti da živite duže (za sada), već imaju za cilj da tretiraju specifična oboljenja usporavanjem ili preusmeravanjem procesa starenja.

lekovi protiv starenja

Lekovi se nazivaju senolitici – deluju uklanjanjem izvesnih ćelija koje se akumuliraju kako starimo. Poznate kao “senescentne” – ćelije koje stare, one kreiraju nizak nivo zapaljenja koji prigušava normalne mehanizme ćelijske obnove i tako stvaraju toksično okruženje za susedne ćelije.

Senolitici se sada testiraju na ljudima, zajedno sa velikim brojem drugih obećavajućih metoda koje ciljaju biološke procese u osnovi starenja i različitih bolesti.

Molekuli koje otkriva veštačka inteligencija

Naučnici su upotrebili VI kako bi otkrili jedinjenja koja bi mogla biti lekovita.

Zašto je važno

Komercijalizacija novog medikamenta košta u proseku oko 2,5 milijarde dolara. Jedan od razloga su i poteškoće da se pronađu molekuli koji imaju izgleda da se koriste kao lekovi.

 

 

Ključni igrači
Insilico Medicine
Kebotix
Atomwise
Univerzitet u Torontu
BenevolentAI
Vector Institute

Dostupnost
za 3 do 5 godina

Univerzum molekula koji bi se potencijalno mogli koristiti kao lekovi za spasavanje života ima gotovo nezamislive razmere: istraživači procenjuju da taj broj iznosi oko 1060. To je više nego ukupan broj atoma u solarnom sistemu, što dalje pruža doslovno neograničene hemijske mogućnosti – samo kad bi hemičari mogli da pronađu one koji su vredni pažnje.molekuli vestacka inteligencija

Sada alati mašinskog učenja mogu da istražuju ogromne baze podataka postojećih molekula i njihovih svojstava upotrebom informacija, kako bi se generisale nove mogućnosti. Ovo bi moglo ubrzati i pojeftiniti otkrivanje novih kandidata za medikamente.

Upotrebom tehnika kao što je dubinsko učenje i generativni modeli slični onima koji su omogućili da računar pobedi svetskog šampiona u drevnoj igri Go, istraživači su identifikovali nekih 30 hiljada novih molekula sa poželjnim svojstvima. Odabrali su šest koje će sintetizovati i testirati. Jedan od njih se pokazao kao naročito aktivan i dokazani su obećavajući rezultati putem testiranja na životinjama.

Satelitske mega-konstelacije

Danas smo u mogućnosti da pristupačno izgradimo, lansiramo i istovremeno upravljamo desetinama hiljada satelita u orbiti.

Zašto je važno

Ovi sistemi mogu opskrbiti planetu internetom velike brzine – ili pretvoriti orbitu Zemlje u minsko polje krcato đubretom.

 

Ključni igrači
SpaceX
OneWeb
Amazon
Telesat

Dostupnost
Sada

Sateliti mogu emitovati broudbend konekciju do internet terminala. Pod uslovom da ovi terminali imaju jasnu vidljivost neba, oni mogu pružati internet signal svim obližnjim uređajima. SpaceX  ima ambicije da u orbitu pošalje 4.5 puta više satelita tekuće decenije nego što je lansirano od vremena Sputnjika.satelitske mega konstelacije spacex

Mega konstelacije su izvodljive zahvaljujući tome što smo naučili kako da sagradimo manje satelite i lansiramo ih jeftinije. Tokom ere spejs šatlova, lansiranje satelita u svemir je ugrubo koštalo oko 50 hiljada dolara na svaki kilogram. Lansiranje malog satelita za komunikaciju koji teži četiri tone košta gotovo dvesta miliona dolara. Ali, još mnogo toga treba razraditi sa ovim tehnologijama.

Neki istraživači su razljućeni usled strahova da će novi objekti ugroziti astronomska istraživanja. Još je gora mogućnost sudaranja koje bi se pretvorilo u katastrofu i milione komada svemirskog đubreta, usled čega bi satelitske usluge i buduća svemirska istraživanja postala gotovo nemoguća. Razvoj satelitskih mega-konstelacija tokom ove decenije će definisati budućnost orbitalnog svemira.

Nadmoć kvantnog

Gugl je pružio prvi nedvosmisleni dokaz da kvantni računar prevazilazi klasični po performansama.

Zašto je važno

U jednom trenutku, kvantni računari će biti u mogućnosti da rešavaju probleme koje ni jedna klasična mašina ne može.

 

 

 

Ključni igrači 
Google
IBM
Microsoft
Rigetti
D-Wave
IonQ
Zapata Computing
Quantum Circuits

Dostupnost
5 do 10 godina

Kvantni računari skladište i obrađuju podatke na potpuno drugačiji način od onih na koje smo svi već navikli. U teoriji, mogli bi da dotaknu određene klase problema za koje bi čak i najmoćnijim klasičnim super-računarima koje možemo zamisliti bili potrebni milenijumi za rešavanje. Primera radi – dešifrovanje današnjih kriptografskih kodova ili simuliranje preciznog ponašanja molekula, što bi dalje pomoglo otkrivanje novih lekova i materijala.

nadmoc kvantni racunar

Ipak, Guglova demonstracija je isključivo dokaz koncepta. Sada je cilj izgraditi mašine sa dovoljno kjubitova kako bi se mogli rešavati korisni problemi. Ovo predstavlja nesvakidašnji izazov: što imate više kjubitova, sve je teže održavati njihovo delikatno kvantno stanje. Guglovi inženjeri veruju da ih pristup koji koriste može dovesti do otprilike 100 do 1000 kjubitova, što je možda dovoljno da se uradi nešto korisno – ali niko nije siguran tačno šta.

Osim toga? Mašine koje mogu da dešifruju današnju kriptografiju će zahtevati milione kjubitova. Verovatno je da će nam biti potrebne decenije da stignemo dotle. Ali trebalo bi da bude jednostavnije napraviti mašinu koja može da modeluje molekule.

Sićušna veštačka inteligencija

Sada možemo da pokrećemo moćne algoritme VI na našim telefonima.

Zašto je važno

Naši uređaji više ne moraju da komuniciraju sa Klaudom kako bismo imali koristi od najnovijih opcija koje omogućava VI.

 

Ključni igrači
Google
IBM
Apple
Amazon

Dostupnost
Sada

VI se nalazi u središtu problema: u poduhvatu da se naprave moćniji algoritmi, istraživači koriste sve veće količine podataka i računarskih kapaciteta oslanjajući se na centralizovane Klaud servise. Ovo ne samo da stvara alarmantne količine emisije ugljenika, već ujedno ograničava brzinu i privatnost aplikacija VI.sicusna AI VI mobilni klaud

Trend koji na to odgovara – sićušna VI – može da promeni situaciju. Tehnološki giganti i akademski istraživači rade na novim algoritmima kako bi smanjili postojeće modele dubinskog učenja bez gubitaka na mogućnostima. Istovremeno, nadolazeća generacija specijalizovanih VI čipova obećava da spakuje veći računski kapacitet u manje fizičke prostore, a zatim trenira i primenjuje VI uz daleko manje energije.

Sve bi ovo moglo iznedriti mnoge korisne mogućnosti. Postojeće usluge (poput glasovnih asistenata, automatskog korigovanja pravopisa i digitalnih kamera) postajaće sve bolje i brže, a da pritom ne moraju da kontaktiraju sa Klaudom svaki put kada im je potreban pristup modelu dubinskog učenja. Sićušna VI će takođe omogućiti nove primene – analitiku medicinskih snimaka na mobilnim uređajima ili autonomna vozila sa bržim reakcijama. Najzad, lokalizovana VI je bolja za privatnost, budući da vaši podaci više ne moraju da napuštaju vaš uređaj da bi unapredili uslugu.

Diferencijalna privatnost

Tehnika za merenje privatnosti krucijalnog seta podataka.

Zašto je važno

Sve je teže Birou za popis stanovništva SAD da održava privatnost podataka koje prikuplja. Tehnika koja se naziva diferencijalna privatnost mogla bi da reši taj problem, izgradi poverenje i ujedno postane model za druge države.

Ključni igrači
US Census Bureau
Apple
Facebook

Dostupnost
Upotreba u SAD Cenzusu tokom 2020 će biti prva primena velikih razmera

Tokom 2020-te , američka vlada ima važan zadatak: prikupiti podatake o 330 miliona stanovnika u državi, a pritom sačuvati privatnost njihovih identiteta. Podaci se objavljuju u statističkim tabelama koje kreatori politika i akademski radnici analiziraju kada pišu zakone ili sprovode istraživanja. Po zakonu, Biro za popis stanovništva mora osigurati da ovi podaci ne ukazuju na pojedince.

S druge strane, postoje trikovi kojima se mogu “de-anonimizovati” pojedinci, pogotovo ako se podaci iz popisa kombinuju sa drugim javnim statistikama.

diferencijalna privatnost

Diferencijalna privatnost je matematička tehnika koja ovaj proces čini rigoroznim uspomoć merenja stepena uvećanja privatnosti dodavanjem “šumova”. Ovaj metod već sada koriste Epl i Fejsbuk prilikom prikupljanja agregiranih podataka bez identifikacije pojedinačnih korisnika.

Međutim, previše šumova može podatke načiniti neupotrebljivim. Jedna analiza je pokazala da diferencijalno privatna verzija popisa iz 2010-te uključuje i domaćinstva koja navodno imaju 90 ljudi.

Ako sve prođe kako treba, metod će verovatno koristiti i druge federalne agencije. Države među kojima su Kanada i Velika Britanija su takođe zainteresovane.

Atribucija klimatskih promena

Istraživači sada mogu da uoče ulogu klimatskih promena u ekstremnim vremenskim prilikama.

Zašto je važno

Daje jasniju sliku kako klimatske promene pogoršavaju vreme, te šta je potrebno da uradimo ne bismo li se pripremili.

 

 

Ključni igrači
World Weather Attribution
Royal Netherlands Meteorological Institute
Red Cross Red Crescent Climate Centre
University of Oxford

Dostupnost
Sada

Ranije tokom ove decenije, naučnici su oklevali da dovedu u vezu bilo koji specifični događaj sa klimatskim promenama. Tokom nekoliko proteklih godina izvodi se sve više studija atribucije ekstremnog vremena, a alati i tehnike koji se rapidno unapređuju i razvijaju, učinili su ih pouzdanijim i ubedljivijim.

Sve je ovo omogućeno kombinacijom tehnoloških napredaka. Kao prvo, poduže snimanje detaljnih satelitskih podataka nam pomaže da razumemo prirodne sisteme. Takođe, uvećani kapacitet računara znači da naučnici mogu da naprave simulacije veće rezolucije i izvedu mnogo više virtuelnih eksperimenata.

atribucija klimatskih promena

Ova, i mnoga druga, unapređenja omogućila su naučnicima da tvrde sa sve većom statističkom izvesnošću – da, globalno zagrevanje često podstiče sve opasnije vremenske prilike.

Odvajajući ulogu klimatskih promena od ostalih faktora, studije nam govore za koje vrste rizika treba da se pripremimo, uključujući tu i koliko poplava da očekujemo, te kog će intenziteta biti toplotni talasi kako se globalno zagrevanje pogoršava. Ako se odlučimo da slušamo, mogu nam pomoći da razumemo kako da drugačije izrgadimo naše gradove i infrastrukturu u svetu izmenjene klime.