Bil Gejts napušta upravni odbor Majkrosofta, 45 godina nakon što je osnovao kompaniju sa svojim prijateljem iz detinjstva, Polom Alenom. Gejts je takođe najavio da istupa iz upravnog odbora Berkšajr Hetavej, koji vodi njegov prijatelj i partner filantrop, Voren Bafet.

Gejts, 64, je napisao u objavi na LinkedIn-u da napušta odbore “kako bi posvetio više vremena filantropskim prioritetima među kojima su globalno zdravlje i razvoj, obrazovanje i njegovo sve veće angažovanje u rešavanju klimatskih promena. Lideri u Berkšajr kompanijama i Majkrosoftu nikada nisu bili jači, pa je pravo vreme da se preduzme ovaj korak.”

Ipak, nije u potpunosti prekinuo svoje veze sa Majkrosoftom. Kompanija navodi da će Gejts nastaviti da sarađuje kao Savetnik za tehnologiju CEO-u Satji Nadela i drugim liderima Majkrosofta.

Majkrosoft “će nastaviti da uživa prednosti Bilove neprekidne strasti za tehnologijom i saveta koji pokreću naše proizvode i usluge”, Nadela je naveo u zvaničnoj izjavi, odajući Gejtsu priznanje za osnivanje kompanije “sa uverenjem u demokratizaciju snage softvera i strasti da reši najkritičnije izazove društva”.

Gejts je i dalje blisko povezan sa kompanijom u očima javnosti, ali u realnosti on je postepeno oslabljivao svoje veze sa Majkrosoftom kako je pomerao svoj fokus na Fondaciju Bil i Melinda Gejts i svoju privatnu firmu Gates Ventures.

Današnja najava pada na dvadesetu godišnjicu nakon što je Gejts odstupio sa pozicije CEO u Majkrosoftu, nakon sudske bitke sa zakonodavcima SAD koja je oštetila njegovu reputaciju i ostavila kompaniju da se bori sa konkurencijom nove generacije tehnoloških giganata. Gejts je nastavio sa radom u kompaniji do 2008-e, kada je napustio svoje svakodnevne dužnosti Direktora softverske arhitekture.

Ostao je predsedavajući u Majkrosoftu do 2004-te i od tada je bio član upravnog odbora. U međuvremenu, i Majkrosoft i Gejts su doživeli procvat. Organizacija se vratila među redove svetskih najvrednijih kompanija. Gejts se istakao kao lider i zagovornik globalnog zdravlja i nauke, podižući uzbunu o potencijalu izuzetno destruktivne pandemije i pomažući fundiranje potencijalnih rešenja mnogo godina pre nego što je izbila trenutno proglašena pandemija.

Zvanične informacije Ministarstva zdravlja Republike Srbije