Potražnja za kadrovima koji imaju znanja i veštine Veštačke inteligencije (VI) i mašinskog učenja (MU) uveliko prevazilazi ponudu. To znači da učenje i sticanje kvalifikacija u ovim oblastima može biti sjajan način da poboljšate šanse za svoju karijeru. Ipak, nema svako slobodnog vremena i novca da provede godine studirajući zbog diplome ili drugih formalnih kvalifikacija.

Danas, uz bogatstvo besplatno dostupnih obrazovnih sadržaja na internetu, to možda nije neophodno. Postoji tako mnogo kurseva, tutorijala i vodiča koji su dostupni na klik, pa je sasvim moguće steći temeljno poznavanje ovih tema a da ne platite ni dinara. Štaviše, možete učiti sopstvenom brzinom i kada vama odgovara. Neke od ovih materijala su kreirali vodeći svetski univerziteti, dok su druge sastavili iskusni profesionalci željni deljenja sopstvenog znanja.

Ovi kursevi su namenjeni nizu različitih auditorijuma – možda želite da zaista naučite kako da dizajnirate i kodirate VI algoritme, možda biste da steknete znanje o sve većem skupu “uradi sam” VI alata i usluga koje su na raspolaganju, ili možda treba da učestvujete na VI projektima u vašoj organizaciji. Kakve god da su vaše potrebe, vrlo je verovatno da ćete ovde naći nešto što će proširiti vaše horizonte.

Elementi Veštačke inteligencije

Pristup na besplatni kurs : Elements of AI – Helsinki University

Ovo su predavanja elementarnog nivoa namenjena svima koji žele da razumeju šta VI radi, kako bi mogla da utiče na njih i za šta se može koristiti, a da se ne zapetljavate u matemetiku i statistiku koja leži u osnovi. Demonstrira kako sveobuhvatno poznavanje tih oblasti nije neophodno da biste počeli sa korišćenjem prednosti koje nude veštačka inteligencija i mašinsko učenje, usto uključuje i praktične vežbe. Izvorno je bio dostupan samo u Finskoj (i na finskom jeziku), kao deo vladine inicijative da obrazuje stanovništvo na temu VI. Prošle godine doneta je odluka da pristup omoguće celom svetu.

Učite uz Gugl VI

Pristup na besplatni kurs : Learn with Google AI

Ova kolekcija tutorijala, vodiča i raznovrsnih izvora je značajno narasla vremenom. Pored tutorijala koji pokrivaju osnove, takođe nudi uputstva za primenu VI i MU na izazove u društvenim, humanističkim i naukama o prirodnoj sredini, kao i informacije kako da se pobrinete da vaše implementacije VI budu ujedno i etične i usredsređene na ljude. Sve to zajedno pomaže da izgradite široko razumevanje mnogih faktora – tehnoloških ili drugih – koje je važno razmotriti kada razmišljate o tome šta bi VI mogla da uradi za vas.

Uvod u Veštačku inteligenciju

Pristup na besplatni kurs : Intro to Artificial Intelligence – Udacity

Ovaj kurs počinje od osnova statistike i logike pre nego što nastavi sa diskutovanjem primenljivijih i konkretnijih upotreba VI, uključujući robotiku, računarski vid i obrađivanje prirodnog jezika. Dva predavača su iskusni VI istraživači – Peter Norvig i Sebastijan Trun. Kurs je tako napravljen da je potrebno oko 4 meseca da ga dovršite.

Mašinsko učenje

Pristup na besplatni kurs : Machine Learning – Stanford University (Coursera)

Često navođen od strane VI eksperata kao jedini i najvažniji onlajn izvor za svakog ko želi da nauči VI, ovaj kurs vodi Endrju Ng, koji je osnovao Guglov pionirski program za dubinsko učenje – Gugl Mozak. Kurs pruža temeljitu potkovanost u matematičkim, statističkim i računarskim naučnim osnovama, a zatim ide ka razvijanju i sprovođenju automatskih učećih mašina.

Veštačka inteligencija za svakog

Pristup na besplatni kurs : AI for Everyone – Andrew Ng (Coursera)

Ovaj kurs je nedvosmisleno namenjen onima kojima nije potrebno detaljno tehničko razumevanje teme, ali bi ipak hteli da počnu da koriste VI u svojim organizacijama ili pak rade na sprovođenju VI inicijativa i pritom su deo timova koji se ne bave tehnikom. Pokriva radni tok vođenja VI projekata kao i kako razviti strategiju vezanu za sprovođenje VI u poslovanju.

Osnovi Data nauke i Mašinskog učenja

Pristup na besplatni kurs : Data Science and Machine Learning Essentials – Microsoft (EdX)

Naravno, ove dve teme se u velikoj meri preklapaju, budući da je Data nauka temelj za svu današnju VI. Ukoliko vas buni terminologija, onda zamislite Mašinsko učenje kao tehniku koja koristi Data nauku kako bi radila na tome da postigne ono što trenutno smatramo za VI. Ovaj kurs daje sjajan pregled jer počinje objašnjavanjem osnovnih koncepata Data nauke pre nego što pređe na demonstracije kako se oni primenjuju u mašinskom učenju.

Ako ste zainteresovani za ovu temu, preporučujemo da pogledate i naš vodič kroz 60+ besplatnih onlajn kurseva top univerziteta: Data Science, Računarske nauke, Programiranje 

Brzi kurs Mašinskog učenja

Pristup na besplatni kurs : Machine Learning Crash Course – Google

Još jedan Guglov kurs. Za ovaj kurs važi da je obavezno štivo za sve koji rade kod ovog tehnološkog giganta ukoliko njihov posao podrazumeva rad sa veštačkom inteligencijom. Kurs pokriva osnove ali takođe prelazi i na teoriju i praktične primene TensorFlow, Guglove biblioteke otvorenog koda za dubinsko učenje, koju i sam Gugl koristi u mnogim svojim naprednim VI servisima i projektima.

Učenje iz podataka (Uvod u mašinsko učenje)

Pristup na besplatni kursLearning From Data (Introductory Machine Learning) – Caltech (EdX)

Počev od teorijskih principa poput “šta je učenje” i “mogu li mašine da uče”, ovaj kurs pokriva napredne praktične primene uključujući pravljenje MU algoritama koji se koriste da bi se pokretale neuralne mreže. Ima za cilj da pomogne onima koji nameravaju da započnu karijeru data naučnika ili analitičara. Kao i kod mnogih kurseva koji su ovde navedeni, svi materijali su dostupni besplatno. Ukoliko želite, na kraju možete platiti 50 dolara za zvaničnu sertifikaciju.

Veštačka inteligencija od A do Š: Naučite kako da napravite VI

Pristup na besplatni kursArtificial Intelligence A-Z: Learn How To Build An AI – Udemy

Još jedan kurs koji ima nešto drugačiji pristup. Ovde prolazite kroz praktične korake koji su neophodni kako biste napravili mašine koje rešavaju određeni broj VI problema realnog sveta, kao što je vožnja automobila ili igranje igre. Takođe pokriva i Q-learning, oblik mašinskog učenja zasnovanog na forsiranom učenju koje stiče popularnost u najsavremenijim aplikacijama.

Kreativna primena Dubinskog učenja uz TensorFlow

Pristup na besplatni kursCreative Applications of Deep Learning With Tensorflow – Kadenze (Class Central)

Dubinsko učenje je jedna od najnaprednijih oblasti VI, i to ona koja pomera granice stvaranja mašina koje mogu da razmišljaju i uče poput ljudi. Ovo je još jedan kurs koji je usmeren na TensorFlow otvorenog koda koji je izvorno kreirao Gulg za upotrebu u Dubinskom učenju. Dobio je veoma dobre ocene za pružanje vodiča koji je lako pratiti na tako kompleksnu tehničku temu.