Ne zamerajte sebi

Rad od kuće može biti velika promena. Možete se osećati usamljeno, izolovano, frustrirano, anksiozno, nemotivisano, ili naprotiv – rasterećeno, opušteno, puni energije i produktivni. Sve je to normalno i potpuno je u redu. Svaka promena traži vreme da se na nju naviknete, stoga nemojte sebi prebacivati.

Zakažite pauze

Probajte sa podešavanjem alarma da biste otprilike na svaki sat ustali i protegnuli se. Ako želite da stojite, kod kuće biste to mogli da izvedete tako što stavite računar na neku policu. Hodajte po kući dok razgovarate telefonom sa prijateljima ili porodicom. Pomerite se u drugi deo kuće, daleko do imejla, kako biste ručali tokom 30 minuta. Kada prekinete dan i pomerite se fizički, to vam omogućava da se osvežite i može da poveća vašu produktivnost kada se vratite poslu. Ako je vreme lepo, možete telefonirati dok šetate napolju.

Zaštitite svoje vreme

Briga koju mnogi menadžeri osećaju kada je reč o njihovom osoblju koje radi od kuće jeste da udaljeni radnici samo peru veš i gledaju televizijski program. Najčešće se događa potpuno suprotna stvar – ljudi obično od kuće rade više, jer je teže “izaći s posla”. Odredite “radno vreme” i razgovarajte o tome i sa kolegama i sa porodicom.

Zaštitite svoj radni prostor

Razgovarajte sa članovima porodice i domaćinstva o satima tokom kojih ćete raditi od kuće i osnovnih pravila tokom tih sati. Krenite od pretpostavke da će vas sve što može da prekinte zaista i prekidati. Možda zvono na vratima tokom kritičnih pregovora ili pas koji laje u pozadini video poziva sa klijentom. Budite što je moguće više proaktivni da biste izbegli ove incidente. (Svi se sećamo intervjua za BBC koji je prekinuo trogodišnjak). Ne libite se da na vrata okačite znak “Ne uznemiravaj!”.

Obratite pažnju na udobnost

Koristite najudobniju stolicu koju imate i koja će biti podrška vašim leđima. Takođe razmislite da nabavite bežične slušalice. U najmanju ruku, stavite telefonske slušalice za pozive koji dugo traju. Ako sedite na drvenoj stolici balansirajući telefon između brade i ramena, brzo ćete shvatiti da to ne može dugo da traje.