Dugi vikendi ispred TV ekrana su idealna prilika da se iz udobnosti svoje sobe ne samo zabavite već i saznate mnoge korisne stvari. Kako to izgleda kada neko traži investicije, šta investitori očekuju? Kakve zadatke daje glavom i bradom Donald Tramp i kako kod njega ne dobiti otkaz? Znate li šta se dešava u Silikonskoj dolini i kakva je startap kultura? TOP biznis TV serije i sve sezone nude sate programa iz kojih možete mnogo naučiti. I to na tuđim uspesima i greškama!

Silicon Valley

Sillicon Valley

Silicon Valley je američki komični TV serijal koji se fokusira na petoricu mladića, osnivača startap kompanije u čuvenoj Silikonskoj Dolini. Premijerno je prikazana na HBO televiziji 2014-te godine. Ima ukupno šest sezona, sve zajedno 53 epizode. Poslednja sezona ovog serijala emitovana je krajem 2019-te. Ne možete a da se ne zapitate koliko je realističan prikaz startap kulture u ovoj seriji visoke HBO produkcije.

Koliko je verodostojno ono što gledamo o svetu programera, kompanijama za rizični kapital i toj čuvenoj Silikonskoj Dolini? Poslednja sezona prikazuje jednog od likova kako pokušava da proda naizgled nebulozan projekat: aplikaciju koja prepoznaje hranu. Kako stvari stoje, ovo i nije tako daleko od realnosti. S druge strane, startapi veoma često angažuju advokate prilikom svih većih odluka koje donosi bord direktora. U seriji nema ni nagoveštaja o tom detalju tokom druge sezone koja završava otpuštanjem direktora. Šta je zasnovano na realnosti a šta na mašti – prosudite sami.

Shark Tank

TOP biznis TV serije Shark Tank

Shark Tank je američka poslovna rijaliti TV serija. Premijerno je prikazana na ABC televiziji 2009-te. Interesantno je da je američka serija zapravo franšiza međunarodnog izdanja Dragons’ Den, što je originalno japanska serija Tigers of Money iz 2001-e godine. Sve ove biznis TV serije prikazuju preduzetnike koji prave poslovne prezentacije i predstavljaju ih panelu od 5 investitora ili “ajkula”, koji odlučuju da li će investirati u njihovu kompaniju. Serijal je osvojio brojne nagrade, a 2019-te televizijska kuća ABC je obnovila 11-tu sezonu, s premijerom u Septembru.

Osim američke, Shark Tank ima i australijsku verziju koja je krenula sa prikazivanjem 2008. Prikazuje mlade ljude koji žele da postanu preduzetnici i takođe se takmiče svojim prezentacijama da osvoje investicije iskusnih i imućnih poslovnih “ajkula”. Emitovane su 4 sezone, i najavljeno da se snimanja dalje neće nastaviti. Ipak, sve zajedno je to više nego dovoljno programa 🙂

The Newsroom

The Newsroom

The Newsroom je američki TV serijal u žanru političke drame, premijerno prikazan na HBO 2012-te, dok je poslednja sezona zaključena 2014-te. Sastoji se od 25 epizoda u tri sezone. Epoizode traju od 50 pa sve do 70 minuta.

Serija prikazuje šta se događa iza kulisa izmišljene TV mreže Atlantis Cable News (ACN). Glavni lik je voditelj Vil MekEvoj (tumači ga Džef Denijels), koji zajedno sa svojim osobljem pokreće informativnu emisiju “uprkos korporacijskih i komercijalnih prepreka i njihovog međusobnog preplitanja”. Autori serijala su pripremali seriju pomno istražujući i posmatrajući iz prve ruke nekoliko televizijskih kuća koje se bave vestima.

The Profit

TOP biznis TV serije The Profit

The Profit je američki TV rijaliti u dokumentarnom stilu koji je emitovan na CNBC. U svakoj epizodi Markus Lemonis obično nudi kapitalne investicije i svoju ekspertizu malim preduzećima koja se suočavaju sa poteškoćama. I to u zamenu za udeo u vlasništvu kompanije! Niz epizoda “Inside Look” prikazuju i samog Lemonisa i izvršnog producenta Ember Macolu, koji gledaju prethodne epizode i daju svoje komentare. Neke jednostavno prikazuju određeni biznis, grad ili industriju a da Lemonis u toj epizodi ne daje nikakve investicije. Pored ove, Lemonis je pokrenuo i seriju The Partner.

The Apprentice

TOP biznis TV serije The Apprentice

The Apprentice je američki rijaliti TV program koji procenjuje poslovne veštine grupe takmičara. Prikazivao se u različitim formatima tokom 15 sezona počev od 2004-te na televiziji NBC, a poslednja sezona emitovana je 2015-te. Spada u biznis TV serije koje morate pogledati.

Poznata i kao ” Ultimativni intervju za posao”, serija prikazuje 14 do 18 poslovnih ljudi koji se takmiče tokom trajanja jedne sezone. Obično u svakoj epoizodi jedan biva eliminisan. Takmičari su podeljeni u dve “korporacije”, zapravo dva tima, gde po jedan iz oba tima dobrovoljno vodi svaki novi poduhvat. Korporacije izvode poslovne zadatke kao što su prodaja proizvoda, prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe ili kreiranje reklamnih kampanja.

Uvek se jedna korporacija bira kao pobednik na osnovu objektivnih rezultata i subjektivnih mišljenja domaćina i njegovih savetnika koji nadziru kako timovi rade na zadatim projektima. Gubitnički tim dolazi na sastanak sa domaćinom i savetnicima kako bi svi zajedno objasnili zašto su izgubili i odredili ko je najmanje doprineo timu. Epozode se završavaju eliminacijom jednog od takmičara, uz čuvenu rečenicu domaćina “Otpušten si!”.

Donald Tramp je bio domaćin serije tokom prvih 14 sezona što je doprinelo njegovoj popularnosti i usponu do predsedništva SAD.