Ako vam je potrebna doza motivacije za učenje jezika, pogledajte ovih 5 TED govora! Želite da zvučite pametno i da to možete na nekoliko jezika? Za to postoji TED govor. Zapravo, postoji gomila!

TED govori su brzi, zabavni način da pokupite nova znanja o najrazličitijim temama, od arhitekture do zoologije, pa do, razume se – jezika. Mnogi ljubitelji imaju nedoumica kada je reč o kompleksnosti savladavanja novog stranog jezika, a neke od korisnih ideja su date u fascinantnim TED govorima.

U nastavku ćete se upoznati sa pet odličnih govora koji će vam pomoći da učite pametnije i ostanete motivisani na svom putu do potpunijeg savladavanja. Neki od njih su prilično teoretski, pa vam za svaki dajemo dobar razlog da ga pogledate, kao i savete kako vam na praktičan način mogu pomoći sa učenjem jezika.

1. Četiri razloga da naučite novi jezik

Džon MekVorter je vodeći svetski stručnjak za učenje drugog jezika. U ovom govoru, on postavlja pitanje u čemu je poenta učenja drugog jezika osim engleskog, imajući u vidu da engleski sve više postaje glavni jezik međunarodne komunikacije. Njegovi razlozi su sledeći:

Ako ikada želite da razumete drugu kulturu, jezik je od suštinskog značaja. Ne možete očekivati da zaista poznajete drugu zemlju sve dok ne progovorite bar malo njenog jezika.

Učenje jezika se dobro odražava na zdravlje. Ukoliko govorite dva ili više jezika, bićete bolji u multitaskingu i imaćete smanjene šanse da dobijete demenciju.

Nikada nije bilo lakše da samostalno naučite drugi jezik. Ne morate da idete na predavanja ili plaćate pomodne kurseve. Svaki jezik koji vas zanima je nadohvat ruke.

Izuzetno je zabavno! Osećaj nepoznatih zvukova koje prevaljujete preko jezika, poigravanje sa redom reči – sve su to interesantna iskustva.

Zašto treba da pogledate

Svi razlozi stanu u jednu reč: motivacija! Nedostatak motivacije je verovatno najveći razlog zašto više ljudi ne uči strane jezike. Kada druge obaveze imaju prioritet, ili kada se pojave poteškoće tokom učenja, može se lako desiti da vas prođe svaka želja.

Ovaj TED govor treba gledati da pronovo osetite uzbuđenje za izučavanje jezika, od nekoga ko je i sam potpuno oduševljen time. Štaviše, biće od koristi bilo da tek počinjete ili ste već duboko zagazili i želite da ostanete fokusirani. Iz tog razloga, ovaj govor je visoko na našoj listi.

2. Jedan jednostavan metod da naučite bilo koji jezik

Skot Jang i Vat Džaisual tvrde da imaju jednu jednostavnu tehniku uz koju možete naučiti bilo koji jezik.

Jang i Džaisual kažu da razlog zašto rano učenje jezika često nailazi na veliki otpor jeste “zona straha”. Drugim rečima, previše se stidite da govorite. Ukoliko nađete način da to prebrodite, doživljavaćete manje frustracija i više zadovoljstva.

Ali kako? Njihovo rešenje je da na govorite engleski. To jest – koji god jezik kojim se služite.

Lakše je reći nego uraditi, zar ne? Ali za to postoji dobar razlog. Ukoliko odustanete od govorenja engleskog (ili svog maternjeg jezika, koji god on bio), bićete u mogućnosti da naučite najvažnije reči vašeg željenog jezika vrlo brzo. Čak ćete naučiti i više nego što mislite, hvatajući skupove reči i fraze u svoju memoriju.

Takođe ćete razviti lingvističke alternative, nalazeći načine da kažete ono što mislite na željenom jeziku pre nego što posegnete za prevodiocem.

Kako bi demonstrirali uspeh ove teorije, govornici su otišli u Španiju, Brazil, Kinu i Koreju da nauče tamošnje jezike ne koristeći engleski nimalo – čak ni među sobom. Video koji su podelili pokazuje njihov uspeh, gde obojica imaju relativno kompleksne konverzacije na svakom jeziku tokom tri meseca.

Zašto treba da pogledate

Pravilo “bez engleskog” je praktičan način da brzo pohvatate novi jezik. Nekada ste u situaciji da sarađujete ili se družite sa ljudima iz drugih zemalja. Iako je engleski često jezik koji svi znaju, radije se opredelite da ga ne upotrebljavate kako biste koristili samo jezik koji pokušavate da naučite. Vaša sposobnost konverzacije će se munjevito ubrzati!

Ovo pravilo možete primenti i u užem kontekstu, sa pojedinim osobama. Pronađite nekog, bilo u vašem okruženju ili onlajn, možda preko platfomi za učenje jezika; budite dosledni u tome da govorite samo željenim jezikom sa tom osobom i počnite!

3. Igra reči kojom možete komunicirati na bilo kom jeziku

Adžit Narajanan radi sa autističnom decom. Ona imaju poteškoća sa, kako on to naziva – apstrakcijom, ili razmišljanjem o nekom objektu u drugim kontekstima. To vodi do problema sa jezikom: ako malo bolje razmislite, reč nije ništa drugo do apstraktni prikaz nekog objekta ili koncepta.

Zato je on razvio alat za komunikaciju bez gramatike. Umesto ređanja reči u rečenicu, poređate ih u mapu. Filteri se dodaju kako bi se demonstrirale pojave kao što su negacija i različita vremena. Deca sa autizmom su mogla da formiraju rečenice efektivnije koristeći ovaj sistem umesto engleskog.

Ovo ga je zatim navelo da razmisli o učenju drugog jezika. Kada učite jezik kao odrasla osoba, to obično radite putem poređenja i prevoda na vaš maternji jezik, što su takođe primetili Jang i Džaisual.

Narajanan je shvatio da njegov sistem može postati alat koji bi mogao pomoći bilo kome ko uči jezik, čak i onima sa autizmom, da prirodno konstruišu rečenice na novom jeziku bez oslanjanja na svoj maternji za premošćavanje.

Zašto treba da pogledate

Iako je Narajananova oblast rad sa autističnom decom, on genijalno diskutuje uticaj na učenje kod odraslih. Njegove ideje vam mogu pomoći da se izmestite iz svog maternjeg jezika dok učite novi, upotrebom semantičkih mapa, kako biste izbegli ograničenja svoje maternje gramatike.

Koliko ovo može da pomogne u praksi? To je na vama da odlučite, ali već se uočavaju prednosti ukoliko učite jezik koji se značajno gramatički razlikuje od vašeg maternjeg.

4. Naučite da čitate Kineski… s lakoćom!

ŠaoLan Hsue razume koliko kinesko pismo izgleda komplikovano onima kojima kineski nije maternji jezik. Na svu sreću, ona je tu da nam pomogne!

ŠaoLan ima zgodan sistem za shvatanje jezika kroz pisanje. Ona deli osam radikala, koji formiraju osnovu za određeni broj različitih reči. Zatim pokazuje kako možete proširiti svoj rečnik na 32 karaktera kombinacijom radikala, a usto deli i tematske piktorijale kako bi memorisanje učinila daleko lakšim i bržim! Kada savladate 32 karaktera, možete preći da sastavljanje rečenica.

Zašto treba da pogledate

Ovo je kratak video i specifično se odnosi na kineski, ali će biti koristan svakome ko uči jezik sa izuzetno nepoznatim alfabetom. ŠaoLan će vam pokazati kako razumevanje može biti daleko jednostavnije nego što mislite!

5. Ne uništavajte svoj jezik

U Libanu se ponekad na nepoznavanje engleskog jezika gleda kao na nazadnu pojavu koja podrazumeva nedostatak obrazovanja. U ovom videu, Suzan Taluk daje nepristrasnu odbranu arapskog jezika.

Ona tvrdi da je besprekorno poznavanje spostvenog jezika ključno za kreativno izražavanje na drugim jezicima. Ona takođe primećuje da je jedini način da se uništi neka nacija upravo ubiti njen jezik, što je razlog zašto su neke zemlje kao što je Francuska napravile posebne institucije ne bi li zaštitile svoje jezike.

To ne znači da su sve engleske reči u kontekstu arapskog zabranjene: engleska reč poput “cool” ili “internet” može predstavljati određeno značenje koje govornici arapskog možda žele da izraze. Ona jedino želi da govornici arapskog poštuju sopstveni jezik i i koriste ga što potpunije i što je više moguće.

Zašto treba da pogledate

TED je pokrenut iz SAD, pa to objašnjava zašto je većina video materijala na engleskom; u svakom slučaju, ima smisla uključiti i jedan koji je na nekom drugom jeziku.

Ovaj govor je odličan način da razumete značaj raznovrsnosti različitih jezika. Treba se ponositi svojim jezikom i naglasiti da je moguće biti deo sve povezanijeg sveta uz poštovanje i maternjeg i drugih jezika.