Biznis i finansije nove ekonomije nakon vanrednih mera u doba post-Korone će se odlikovati beskontaktnom ekonomijom. Nove navike i pravna regulativa biće zasnovane na smanjenju interakcija bliskog kontakta i strožim ograničenjima i restrikcijama u putovanjima i higijeni. Beskontaktna ekonomija će biti naša realnost još neko vreme.

Strm i do sada neviđen pad u potražnji će pokazati lančane efekte u lancima vrednosti.

Neke kompanije bi mogle čak i bankrotirati, što bi vodilo ka većoj nezaposlenosti a zatim i sve manjoj potražnji na tržištu. To je začarani krug recesije koji bi mogao biti prekinut masivnim fiskalnim i/ili monetarnim stimulansima.

Analiza uticaja na industrije

Analiza uticaja na industrije

Kako je opala potrošnja nakon krize 2008. godine?

Biznis i finansije nove ekonomije studija slucaja recesije 2008

Uticaj na industrije:

Šta se trenutno događa u Kini?

Biznis i finansije nove ekonomije u Kini 2020

Biznis i finansije nove ekonomije: Šta preduzeti dalje?

Definišite svoju strategiju.

Biznis i finansije nove ekonomije nakon vanrednih mera

Prelazak sa defanzive

Rešavanje najkrupnijih rizika je suštinsko, u pogledu zdravlja i bezbednosti, operacija kao i profitabilnosti. Ovo su redovne aktivnosti.

 

… na ofanzivu

Ali, vreme je pripremiti se za sledeću fazu. Industrije koje su bile stabilne decenijama su sada potpuno otvorene za reorganizaciju.

Oni koji se pokrenu brzo i odlučno će biti pobednici

Sanofi | Brands of the World™ | Download vector logos and logotypesTokom recesije, francuska farmaceutska kuća Sanofi je povećala svoje ukupne investicije u razvoj i istraživanja – sa 950 miliona evra u 2000-toj na 1.3 milijarde u 2003-oj, kako bi osigurala nove proizvode. Kompanija je povećala udeo u tržištu i premašila konkurente na berzi. Zatim , postala je dobro pozicionirana i kupila Aventis, mnogo veću francusko nemačku farmaceutski kompaniju, nakon bitke za preuzimanje tokom ekonomskog rasta 2004-te. (HBR)

Alibaba: „Plagiát je lepší a levnější než originál“ | Blesk.czIzbijanje zaraze virusom SARS je bio ključni momenat koji je postavio Alibabu na put da postane etrgovinski mamut vredan 470 milijardi dolara (CNBC).

Shopping - skymall-enKozmetička kompanija Lin Qingxuan je bila prinuđena da zatvori 40% svojih prodajnih mesta usled Covid-19. Kompanija je preorijentisala više od 100 savetnika za lepotu iz prodavnica da postanu onlajn influenseri koji su iskoristili digitalne alate, kao što je WeChat, kako bi virtuelno angažovali kupce i pokretali onlajn prodaju. Kao rezultat, prodaja u Vuhanu je ostvarila 200% rasta u poređenju sa prodajom prethodnih godina. (HBR)

Biznis i finansije nove ekonomije: Šta sada činiti?

Biznis i finansije nove ekonomije nakon vanrednih mera

 

Sada je vreme za investiranje u inovacije, istraživanja i razvoj

100 najinovativnijih kompanija potroši još više na istraživanja i razvoj tokom recesije, dok ostale zaostaju. Dugoročno, ove investicije se isplate u profitabilnosti i rastu.

 

 

Gartner daje pregled 30 kompanija sa liste Fortune 1000 koje su ubrzale rast u periodu krize 2008-e. Svaka od njih je investirala u nove prilike za rast, umesto pukog smanjivanja troškova:

Biznis i finansije nove ekonomije studija slucaja recesije 2008


Takođe, Bain & Company su došli do sličnog zaključka nakon analiziranja 5000 kompanija tokom 10 godina. Proširivanje izvan osnovnog poslovanja je navedeno kao jedna od pobedničkih strategija:

Biznis i finansije nove ekonomije studija slucaja recesije 2008

Biznis i finansije nove ekonomije: Postavite svoju inicijativu za rast

Biznis i finansije nove ekonomije nakon vanrednih mera

Brzi vodič kroz Strategiju za preduzetnike