Bilo da želite da naučite kako da crtate ili programirate, savladajte uspešno nove veštine, čak i ukoliko znanje stičete na daljinu.

Ako vam misli lutaju, nezaposleni ste ili imate posao, potrbno je znati kako da učite i pobrinete se da uklonite smetnje. Možda ste počeli od jezika koji ste oduvek želeli da naučite ili imate nameru da se pozabavite veštinama potrebnim za poslovanje? U svakom slučaju, biće vam potebno da okupirate svoj um i da vam mozak bude aktivan.

U nastavku navodimo 10 saveta za učenje novih veština s lakoćom.

1) Vodite računa o tome da ste dovoljno naspavani

Noć kvalitetnog sna ne služi samo da povratite energiju. Prema “National Sleep Foundation”, vaša memorija će biti poboljšana ukoliko imate dobre navike spavanja. Na primer, bićete kadri da savladate novi zadatak (npr. naučite da odsvirate melodiju na klaviru) mnogo efektivnije nego kada niste naspavani.

2) Odlučite šta tačno želite od onlajn kursa

Bilo da želite da se ozbiljno bavite studijama ili se samo zabavite, postoje opcije za svakoga. Svetski eminentni univerziteti poput Harvarda i Oksforda nude onlajn kurseve, kao i Otvoreni univerzitet, institucija u Velikoj Britaniji poznata po ponudi diplomskih programa koje je moguće pohađati na daljinu. Takođe postoje i posebni kursevi za obrazovanje odraslih osmišljeni tako da se mogu pohađati sa bilo koje lokacije, a takve imaju u ponudi City Lit ili sajt MasterClass, gde eksperti iz različitih oblasti podučavaju veštine putem onlajn lekcija.

3) Proverite u kojoj meri je vaš onlajn kurs priznat

Samo zato što kurs nije potekao sa poznatog univerziteta, to ne znači da nije priznat ili kvalitetan. Isto tako, neki onlajn kursevi ne pružaju sve što obećavaju. Suština je u aktivnom traženju akreditacije: Ukoliko je kurs akreditovan od strane zvanične obrazovne organizacije, sajt će navesti dokaz o tome. Trebalo bi takođe i da potražite kontakt detalje i možda pregledate recenzije pre nego što odlučite da platite.

4) Primenite veštine kojima već raspolažete na nove načine

Unapređivanje veština ne podrazumeva nužno da je morate krenuti od nule. Možete kombinovati različite veštine kako biste na nekom projektu ili cilju ostvarili rezultate.

5) Ako niste zaposleni, pristupite svom učenju kao da je posao

Mogi ljudi svedoče kako im pomaže da obavezno započinju i završavaju svoj dan u određeno vreme. Samim tim, ukoliko ste mislima odsutni i želite da budete produktivniji, struktura je ključ. Maksimalno iskoristite svoje slobodno vreme. Vodite računa o tome da rizikujete premorenost ukoliko previše radite do kasno.

6) Proaktivno postavljajte sopstvene ciljeve ukoliko ciljevi nisu već zadati

Računajte na to da mnogi onlajn kursevi, pogotovo oni sa većim cenama, već imaju uredno posložen skup ciljeva. Međutim, to donosi dva nedostatka. Prvo, ti ciljevi bi za vas mogli biti previše laki ili previše teški da ih postignete. Drugo, ciljevi koje je neko drugi unapred postavio vas ne podstiču da razmislite o tome šta zapravo učite. Postavljajte sopstvene ciljeve profesionalnog razvoja.

7) Napravite jasno određeno mesto namenjeno učenju

Rad u mirnom i struktuiranom okruženju je najbolji mogući scenario za produktivnost. Neki preporučuju da opremite svoje radno okruženje zalihama olovaka i pripremite hranu kako biste proveli minimalnu količinu vremena lutajući po kući da pronađete stvari koje su vam potrebne. Isto tako, potrudite se da vam bude prijatno: udobno, sa zelenilom i, ukoliko je to moguće, sa izvorom prirodne svetlosti.

8) Komunicirajte sa predavačima i kolegama studentima mnogo više nego što smatrate da je potrebno

U sve široj upotrebi su alati poput Slack ili Microsoft Teams koji su omogućili da učenje na daljinu bude zastupljenije nego ikada ranije. Veoma je važno maksimalno ih iskoristiti u nedostatku interakcije licem u lice. Na primer, Slack predlaže deljenje ekrana između predavača i polaznika kada se uči novi proces ili prilikom davanja fidbeka. Instant poruke same po sebi često mogu da ostave previše mesta za nesporazum. Savladajte uspešno nove veštine zahvaljujući savetima i razmeni utisaka i informacija.

9) Razmotrite da odaberete nešto za čime je velika potražnja…

Kodiranje je jedna od veština koje nikada nisu bile u tolikoj potražnji kao danas, a mnogi programski jezici se mogu naučiti na daljinu i veoma povoljno ili čak besplatno, ukoliko ste dovoljno disciplinovani. Iternet je krcat onlajn kursevima koji obećavaju kako mogu da vas nauče kodiranju i programiranju, pa ćete morati da pažljivo odaberete.

Besplatni kursevi: kodiranje i programiranje [TOP 10]

10) … ali samo ukoliko vas to zaista interesuje

Ovo je verovatno i najvažniji savet od svih. Potražnja na tržištu za nekom veštinom ne može biti jedini razlog da je naučite. Čak i ako pronađete posao kao programer, nećete moće da budete dobri u tome ukoliko to ne volite. Toko 2015. izvedeno je istraživanje efekata dosađivanja na radnom mestu. Zaključci studije su da dosada može da dovede do većeg broja grešaka, odsutnosti i bolovanja, kao i smanjenje produktivnosti. To možda zvuči očigledno, ali kada se mnogo govori o traženim veštinama, ovo je lako ispustiti iz vida.

Besplatni onlajn kursevi, treninzi, sertifikacije [TOP 20 Platformi]