Ne je možda i najvažnija i svakako najmoćnija reč jednog jezika. Svakodnevno se nađemo u situacijama gde je potrebno da kažemo Ne – ljudima na poslu, kod kuće i u našim zajednicama – pošto je Ne reč koju moramo upotrebiti kako bismo se zaštitili i zauzeli se za sve i svakoga ko nam nešto znači.

Ali, kao što je već poznato, pogrešno Ne može takođe uništiti ono što najviše cenimo – otuđivanjem i razljućivanjem drugih ljudi. Stoga je pravi način da se kaže Ne od suštinskog značaja. Tajna izražavanja Ne bez uništavanja međuljudskih odnosa i veza leži u veštini Pozitivnog Ne, oprobane tehnike koju svako može da nauči.

Ova jedinstvena knjiga vam daje jednostavan metod u tri koraka kako da izgovarate pozitivno Ne. Pokazaće vam kako da izrazite i branite svoje najvažnije interese; kako da vaše Ne bude čvrsto i jako; kako da se oduprete agresiji i manipulaciji s druge strane i kako da sve ovo uspete a da ipak dođete do Da. Najzad, pozitivno Ne će vam pomoći da ne postignete bilo kakvo Da, već najbolje moguće Da, ono koje je zaista u najboljem skladu sa vašim interesima.

Zasnovano na proslavljenom kursu Harvardskog Univerziteta za menadžere i profesionalce, koji je osmislio Vilijam Juri, Moć pozitivnog Ne nudi konkretne savete i praktične primere kako reći Ne u doslovno bilo kojoj situaciji. Bilo da je potrebno da kažete Ne svom kupcu ili saradniku, zaposlenom ili pretpostavljenom, detetu ili supružniku, u ovoj knjizi ćete pronaći tajnu kako da Ne kažete jasno, s poštovanjem i efektivno.

U današnjem svetu visokog stresa i beskonačno mnogo izbora, pritisak da se popusti i kaže Da sve više raste, uzrokujući preopterećenje i premor, gde je sve manje etike. Nikada Ne nije bilo potrebnije nego sada. Pozitivno Ne ima moć da iz osnova transformiše naše živote osposobljavajući nas da kažemo Da onome što je važno – našim potrebama, vrednostima i prioritetima.

Ovako postavljeno, Ne je novo Da. A pozitivno Ne može biti najdragocenija životna veština koju ste ikada savladali!

Izdanje na Srpskom jeziku:

Moć pozitivnog NE
Vilijam Juri
Kako da kažete Ne, a ipak stignete do Da
Prevod sa engleskog Sofija Stojadinović, Stefan Bognar
249 str., mek povez, latinica
Godina izdanja: 2014.

 

 

Izrazite neslaganje: 7 najboljih i najgorih načina u raspravi