Preduzetnici, menadžeri, lideri i vlasnici biznisa konstantno moraju donositi odluke na licu mesta. Važno je da te odluke budu donešene u racionalno, hladne glave i dobrim vaganjem svih opcija. Pažljivo odnegovane veštine strateškog razmišljanja su imperativ za profitabilnost, rast i opšti uspeh poslovanja. Vreme odvojeno da se te veštine odneguju je dobra investicija. Unapredite veštine strateškog razmišljanja, što će doprineti da vaše poslovanje opstane u današnjem promenljivom okruženju.

Značaj razvoja veština strateškog razmišljanja

Svako ko demonstrira kako strateški razmišljati je veoma otvorenog uma i kadar da preispituje i evaluira informacije. Kritičko razmišljanje poboljšava shvatanje, preispituje opšte prihvaćene sisteme misli, otvrarajući puteve ka inovaciji. Pojedinci sa ovim kvalitetima su vrednost u velikoj potražnji kod naprednih poslodavaca.

Prema Svetskom ekonomskom forumu, još u januaru 2016-te, kritičko razmišljanje je rangirano kao drugo na top listi 10 veština potrebnih za uspeh u radnom okruženju današnjice. Razvoj veštine kritičkog mišljenja je važan ne samo za lični uspeh već i u društvu kao celini. Najveći svetski umovi i inovatori su bili kritički mislioci koji nisu zazirali da preispituju sopstvene misli i pokušaju nove ideje.

Kako da unapredite veštine strateškog razmišljanja

U nastavku je 5 taktika koje vam mogu biti od pomoći da usmerite svoj trud i unapredite veštine strateškog razmišljanja već danas. Ovi saveti vas mogu pripremiti za veštine kritičkog mišljenja na individualnom nivou.

1. Nađite vremena za napredovanje

Jedan od najvećih izazova da se uznapreduje u bilo kojoj organizaciji je kada ste toliko preokupirani svakodnevnim zadacima da to podriva vašu sposobnost da se fokusirate na strateški pravac. Postarati se za svakodnevne probleme jeste važno, ali potrebno je da pronađete vreme tokom koga ćete se takođe fokusirati na budućnost ukoliko želite da ostvarite napredak. Kako da pronađete vreme, energiju i disciplinu da se otrgnete od svakodnevnih aktivnosti?

 • Najpre, shvatite da je to kvalitetno provedeno vreme. Vi investirate u trajni napredak organizacije.
 • Prioritizujte zadatke i odredite koji od njih mogu privremeno biti stavljeni na čekanje.
 • Introspekcijom otkrijte bilo koju anksioznost koja vas možda lično sputava.

2. Budite svesni sopstvenih predrasuda

Važan činilac kako biste bili racionalni kritički mislilac je biti dovoljno samosvestan da pratite i preispitujete sopstvene misli. Šta to znači razmišljati više strateški? Biti odgovoran za sopstvene misli. Priznati činjenicu da bi vaše misli ili ideje mogle biti manjkave ne ugrožava vaš kredibilitet, naprotiv – ima sasvim suprotan efekat. Otvoreni ste da potvrđujete činjenice i razmišljate izvan okvira uobičajenog kako biste stvarali nove ideje.

 • Kakve su moje trenutne okolnosti?
 • Da li je moja perspektiva realistična?
 • Koje druge stavke nisam razmotrio/la, a trebalo je?
 • Šta implicira moja tačka gledišta?

3. Unapredite veštine slušanja

Kritički mislilac prihvata da bi njegove ideje mogle biti manjkave i zato sluša druge sa namerom da sazna više iz perspektiva drugih. Svaki član tima je vredan i treba ga saslušati. Razvoj dobrih veština slušanja će podstaći druge da iskažu svoja mišljenja i pogodovati atmosferi u kojoj svi strateški doprinose kao jedinstvena celina. Ove smernice će vam pomoći da maksimalno iskoristite prilike da saslušate druge:

 • Budite otvorenog uma bez predrasuda
 • Budite otvoreni za fidbek drugih
 • Pažljivo slušajte sa željom da saznate novu perspektivu
 • Evaluirajte ono što ste čuli i identifikujte najvrednije stavke koje ste naučili

4. Razvijte veštine postavljanja pitanja

Kritičko razmišljanje zahteva da preispitujete sve. Ne sa cinične tačke gledišta, već na način koji vam konstruktivno omogućava da ideje sagledate objektivno. Samo zato što je neki sistem razmišljanja ili ideja naširoko prihvaćena kao standard, ne znači da ne treba da bude podvrgnuta preispitivanju. Posvetiti vremena preispitivanju nečega otvara put ka poboljšanjima.

Evo nekoliko primera pitanja strateškog mišljenja koja možete postaviti tokom procesa kritičke evaluacije:

 • Da li je ideja racionalna?
 • Da li je izvor verodostojan?
 • Da li informacija potiče od stručnjaka kome se može verovati ili je rekla-kazala?
 • Koje su pretpostavke i predrasude svake od opcija?
 • Identifikujte dokaz koji postoji kako bi podržao teoriju.

5. Steknite razumevanje posledica

Svaki izbor ima posledice. Nakon preispitivanja različitih izvora i tačaka gledišta, promislite o reperkusijama svake od opcija. Ovaj korak je važan u finalnom donošenju odluka, a uz praksu, postaje sve jednostavniji. Racionalno identifikovanje efekata različitih scenarija je presudno za konačno donošenje odluka. Postavljajte sledeća pitanja da steknete sliku koji ishod će biti najbolje usklađen sa vizijom vaše organizacije.

 • Šta su prednosti i nedostaci svake od opcija?
 • Šta svaka od njih implicira?
 • Koja će najbolje doprineti da se ostvare naši ciljevi?
 • Da li postoji opcija koja će otvoriti dugoročne prilike?

Sposobnost da se prevaziđe sopstveni egocentrizam u cilju traženja novih perspektiva otvorenog uma, kao i najboljeg mogućeg rešenja, vodi do kreativnosti, napretka i inovacije.

Kada su ljudi na liderskim pozicijama ujedno iskusni kritički mislioci, sastanci bivaju produktivniji a poslovni ciljevi se dostižu brže.

Negovanje okruženja u kome su sve perspektive cenjene i ohrabrivanje svih zaposlenih da razmišljaju strateški će utrti put ka uspehu u budućnosti.

Kako izgleda dobra strategija?