Konferencije licem u lice su dugo igrale ključnu ulogu u profesionalnom razvoju, ali tokom globalne inicijative da se obuzda COVID-19, većina ovih fizičkih događaja je otkazano. Da li je sada vreme za virtuelne konferencije?

Globalna pandemija je dovela standardni radni život u kancelarijama od 9 do 5 do iznenadnog zastoja, ali to ne znači da vaš kontinuirani profesionalni razvoj treba da se zaustavi.

Oni koji žele da ostvare kontakte, nađu inspiraciju ili se obrazuju, i dalje mogu naći načina za to, a sve preko sopstvenog laptopa ili ekrana računara.

Sa onlajn virtuelnim događajima, možete ostati u udobnom okruženju sopstvenog doma dok slušate neke od najinteresantnijih svetskih govornika kako pričaju o onome što je njih inspirisalo.

Pogodnosti virtuelnog prisustva

Virtuelne konferencije su često osmišljene tako da budu troškovno efektivnije i jednostavne za korisnike, pokrivajući različite vremenske zone i otvarajući dostupnost za više lokacija.

Na većim konferencijama, pronaći odgovarajuću prostoriju dok lutate nepoznatim hodnicima se često može pokazati kao težak zadatak. Na virtuelnim konferencijama, jednim klikom miša možete pristupiti traženim diskusijama, sadržajima ili vodećim govornicima.

Pristup virtuelnim konferencijama zasnovan na veb sajtovima takođe znači da se dodatni softver retko zahteva, zaobilazeći izazove koje neki delegati sa manje tehnološkog iskustva prijavljuju povodom onlajn konferencija.

Imajući u vidu da su konferencije licem u lice dugo bile predvodnica profesionalnnog razvoja, organizacija virtuelnih konferencija može doprineti u tom pogledu.

Podjednako kao što biste to činili sa “normalnom” konferencijom, imate prilike da prisustvujete sesijama, postavljate pitanja i komunicirate sa kolegama u virtuelnom okruženju. Mnoge konferencije koriste napredne tehnologije koje podstiču interaktivnost zahvaljujući inovativnim platformama.

Zašto se planiranje unapred isplati pre virtuelne konferencije

Ukoliko ste pohađali nekoliko virtuelnih foruma, sva je prilika da ste uočili niz pogodnosti onlajn događaja.

Možete sticati znanja i kontakte, a da ne morate da uračunate i vreme putovanja, opcije prevoza i troškove smeštaja.

Ali, isplati se pobrinuti se da logistika bude na mestu. Proverite da li vaša veza ka internetu radi kako treba, imajte pri ruci svoje kontakt informacije kako biste ih podelili ljudima i pripremite nekoliko pitanja koja ćete postaviti prezenterima.

Virtuelna konferencija omogućava fleksibilnost, ali da biste je maksimalno iskoristili, potreban je fokus. Posvetite tome čitav dan, a sav ostali posao ostavite za kasnije.

Odlučite koji su događaji na konferenciji najrelevantniji za vas; u zavisnosti od platforme koja se koristi i prirode sadržaja, neki (ili svi) materijali se mogu arhivirati za kasnije pregledanje, što znači da je manje ili potpuno nepotrebno hvatati beleške detalja, poput govornikove adrese. Postarajte se da prikupite sve prateće materijale.

Ako ste vlasnik biznisa koji konstantno traži talentovane zaposelne da upravljaju poslom, može vam biti interesanto da odslušate o budućim trendovima i prilikama zapošljavanja. Kako i mnoge prakse, sposobnost vaše kompanije da se razvija i raste zavisi od uspeha i zadovoljstva zaposlenih kao i sposobnosti da privučete novo osoblje.

Ponekada su poslodavci skeptični o vrednosti virtuelnih događaja, pa je potrebno naglasiti raznovrsnost i širinu tema koje će biti predstavljene na konferenciji.

Nije zgoreg naglasiti i da su sveobuhvatne prilike za profesionalni razvoj veoma retke u ovom trenutku. Sada, više nego ikada ranije, važno je biti svestan novih pomaka u profesionalnim metodama i biti u kontaktu sa kolegama profesionalcima.

Model onlajn povezivanja

Učesnici konferencije bi takođe trebalo da se pripreme za različite oblike druženja. Premda neće uvek biti dostupna mogućnost video povezivanja za publiku na virtuelnim konferencijama, sa kamerama fiksiranim samo na zvučnike, učesnici mogu imati mogućnost da se povežu sa ljudima koje inače ne bi upoznali čak iako borave u istoj prostoriji na događaju licem u lice.

U zavisnosti od platforme, učesnici mogu imati mogućnost da šalju poruke jedni drugima (a da ne vide uzajamne imejl adrese) ili se povezuju putem LinkedIna ukoliko su te informacije dostavljene. Za ove metode povezivanja će možda biti potrebno malo navikavanja, ali budući da su svi u istoj situaciji, ne treba da brinete ako se ne snalazite u potpunosti.

Najveći izazov u trenutnom okruženju je društvena izolacija i kako pronaći vreme da se razmisli o široj slici. Virtuelna konferencija može biti pauza od uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, dajući mogućnost da se odstupi korak unazad i promisli dok se usvajaju lekcije koje izlažu ugledni eksperti.

Za neke, to može biti i prvi put ove godine da su u mogućnosti da se susreću i ostvaruju kontakte sa kolegama iz svoje profesije, jer za to nismo imali mogućnost mesecima.

Pogodnosti virtuelne konferencije

  • Komunikacija sa učesnicima je omogućena putem odgovrajućih kanala
  • Jednostavnije je snalaziti se sa rasporedom događanja
  • Imate više fleksibilnosti – ukoliko se preklapaju sesije koje vas zanimaju, možete pregledati snimak diskusije u vreme koje vama najviše odgovara
  • Ankete i onlajn interaktivni sadržaji se mogu pratiti u realnom vremenu
  • Možete “putovati”, bez transporta, posećujući konferenciju na stranoj “lokaciji”
  • Ne morate da putujete ni metar izvan svoje kuće!

Ostvarite dobre kontakte: Kako se ponašati među nepoznatima?