Skloni smo da sebi postavljamo jedno jednostavno pitanje kada smo suočeni sa važnim ličnim odlukama. Kada donosite krupne životne odluke, sreća nije najpouzdaniji, ili svakako ne jedini, faktor koji treba da imate u vidu.

Recimo da razmišljate da li da pokrenete biznis. Ili promenite karijeru. Ili se pokrenete kako biste ostvarili jako ambiciozan cilj.

Ako ste nalik većini ljudi, odluka se obično svodi na sledeće:

“Da li će me ovo učiniti srećnim?”

Stvar je u tome, kada je reč o krupnim životnim odlukama, obično smo užasni u predviđanju šta će nas naposletku učiniti srećnim. Na primer, dobar deo preduzetnika koji izgrade uspešne biznise vremenom otkriju da vole da se bave tim poslom, ali ne i da ga razvijaju i vode kao sopstveni.

Takođe smo često jako loši u upotrebljavanju sreće kao filtera za manje odluke. Naravno, danima gledati TV serije zvuči kao recept za sreću. Ali, ako ste poput većine ljudi, takođe se osećate krivi što te sate niste proveli radeći nešto “produktivnije“.

Zato pitanje o “sreći” vrlo često ne radi.

Ali evo pitanja koje bolje funkcioniše. U svojoj knjizi What Matters Most: Living a More Considered Life, psihoanalitičar dr. Džejms Holis preporučuje da sebi postavite drugačije pitanje:

Zapitajte se prilikom svake dileme, svakog izbora, svakog obavezivanja ili potencijalnog rizika od neuspeha kome treba da se posvetite:

Da li me ovaj izbor urušava, ili me proširuje?

Recimo da pokušavate da odlučite da li da započnete još jedan posao sa strane. Nemoguće je predvideti da li će vas vaš posao sa strane usrećiti.

Predvideti da li će vas proširiti – nije. Ako započnete sopstveni posao, po prirodi stvari ćete steći nove veštine. Upoznaćete nove ljude. Stećićete nove perspektive. Naučićete nove stvari, pogotovo o sebi.

Čak i ukoliko se ispostavi da vaš posao sa strane nije naročito zabavan, čak iako propadne… on će vas proširiti.

Ili recimo da pokušavate da odlučite da li da se upustite u postizanje ličnog cilja. Veliki broj ljudi opisuje kako se oseća prazno nakon ostvarivanja krupnog životnog cilja; prectrati “istrčati maraton” sa svoje liste vas možda neće načiniti srećnijim.

Ali treniranje da istrčite maraton ćevas definitivno proširiti. Izgradićete veću samodisciplinu i istrajnost. Poboljšaćete svoje zdravlje i kondiciju. Uspostavićete međuljudske odnose sa drugima koji su na istom putu. Naučićete stvari, pogotovo o sebi.

Čak i ako zadovoljstvo koje osećate kada pređete liniju finiša ne traje dugo… bićete prošireni tokom ovog procesa.

A šta kada je reč o urušavanju? Ako ste lider, odabrati da ignorišete međuljudski konflikt između zaposlenih možete doživeti kao dobar u tom trenutku (izbegavanje konflikta obično donosi osećaj olakšanja). Ali, odlučiti da ignorišete problem smanjuje vašu efektivnost u ulozi vođe i može urušiti vašu sliku o sebi kao lideru. Ili, ako odlučite da se poslužite nekom prečicom u poslu, istina je da kratkoročni rezultati mogu da vas učine srećnim, premda bi šanse za vaš biznis mogle biti slabije na duže staze. Posezanje za tom prečicom bi moglo da uruši kako sebe vidite kao preduzetnika.

Pokušajte. Kad god ste suočeni sa izborom, postavite sebi jedno pitanje: “Da li me ovaj izbor urušava, ili me proširuje?”

Zatim, kada god je to moguće, odaberite proširenje. (Da vam pomognemo: skoro uvek je moguće odabrati proširivanje.)

Premda možda neće biti zabavno, pogotovo ne u istom trenutku, gurnuti sebe izvan zone komfora – jedini način da rastete jeste da radite stvari zbog kojih vam je bar u nekoj meri nelagodno.

Ali, na svu sreću, budući da uspeh i osećaj ispunjenosti obično idu ruku pod ruku, kada donosite krupne životne odluke, velika je verovatnoća da ćete otkriti kako rezultat takođe doprinosi da se osećate srećnije.

Što se više približite osobi koja težite da budete, iz dubine duše – to će više vaša slika o samom sebi odgovarati realnosti i bićete srećniji.

5 obrazaca iracionalnog razmišljanja koji vas koče u životu