Bilo da ste menadžer u svojoj organizaciji, ili ste preduzetnik koji predvodi potpuno novu kompaniju, finansijske veštine su od suštinskog značaja za vaš uspeh, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. Finansije za lidere vam pomažu da razumete kako vaša organizacija uspeva ili gde podbacuje, omogućava vam bolju komunikaciju sa različitim odeljenjima i, na kraju krajeva, određuje krupne poslovne odluke.

Na ličnom planu, trebalo bi da raspolažete znanjima o upravljanju sopstvenim finansijama tako da možete podržati svoju karijeru i dovesti sebe u zdravu finansijsku poziciju daleko u budućnosti. U nastavku navodimo najvažnije finansijske veštine, kako profesionalne, tako i lične. Možete razmotriti da se sa njima upoznate kako biste bili efektivni kao lider.

Finansije za lidere: Profesionalne veštine

1) Računovodstvo

Svaki lider treba da ima osnovno razumevanje ulaznih i izlaznih faktora jednog poslovanja kada je reč o računovodstvu, čak iako vaš posao ne zahteva da lično nadzirete te brojeve. Premda uvek možete angažovati računovodstveni tim da se udubi u finije detalje finansijskih dokumenata, trebalo bi da budete kadri da tumačite podatke i dolazite do smislenih poslovnih odluka na osnovu predstavljenih informacija.

Kredit, debit, tok gotovine, izjave o prihodima – sve vam to može pomoći da razumete način na koji kompanija radi i efikasno komunicirate sa različitim odeljenjima. Čak iako veštine računovodstva nisu navedene među zahtevima za vaš posao, imati znanje iz ove oblasti pomaže da demonstrirate liderstvo i inicijativu.

2) Predviđanje

Predviđanje je veština od velike pomoći koju možete savladati kao lider, jer je to vodeći faktor za odluke koje donosi vaša organizacija. Ovaj proces koristi podatke iz prošlosti kako bi predvideo buduću prodaju ili trendove, upotrebom primarnih i sekundarnih resursa i daje kompanijama mogućnost da upravljaju nepredvidljivim situacijama najbolje što mogu.

Slično računovodstvu, nije neophodno da znate kako da dođete do ovih brojeva, ali bi trebalo da znate kako da ih interpretirate. Kvantitativni i kvalitativni podaci se koriste svakodnevno u organizacijama; možete mnogo doprineti preduzimanjem inicijative da saznate više o tome.

3) Analiza indeksa

Analiza indeksa daje profesionalcima jasnu sliku o poziciji kompanije i omogućava vam da pravite poređenja u pogledu rasta i merenja rizika. Postoje mnogi indeksi koji se koriste od slučaja do slučaja da bi se naznačile slabe ili jake strane poslovanja; neki od njih uključuju profitabinost, likvidnost i dugovanja. Profitabilnost predstavlja monetarni profit u poređenju sa troškovima kompanije, dok likvidnost određuje rizik organizacije da ostane bez gotovine. Ovi brojevi se mogu koristiti i u vašem svakodnevnom životu, ukoliko ste vlasnik nekretnina, zemljišta itd. Stoga je veoma korisno ovladati ovom veštinom.

Finansije za lidere: Lične veštine

4) Upravljanje kreditima

Za vašu finansijsku budućnost je važno da kao vredni zaposleni u okviru bilo koje karijere (ili kao preduzetnik) budete upoznati sa kreditom i svime što on obuhvata. Zašto? Kredit ima uticaja na skoro sve krupne investicije koje ćete napraviti za svog životnog veka. Želite da započnete biznis? Biće vam potreban odgovarajući kreditni rejting da biste dobili zajam, kupili kuću ili automobil, ili čak otvorili kreditnu karticu. Za preduzetnike, kreditni rejting će biti važan kada se prijavljujete za zajmove malim biznisima jer vaš kreditni rejting pokazuje koliko vam se može verovati u ulozi pozajmljivača.

5) Investiranje

Investiranje je ekstremno vredna veština na duge staze, pogotovo kada je reč o penzionisanju. Sva je prilika da vaša organizacija ima neku vrstu programa za penzionisanje. Možete koristiti ove programe da namenite deo svoje plate kako biste štedeli za život u penziji, a kompanija će često propratiti vaš doprinos do određenog procenta. To vam omogućava da dovedete sebe do komfornog života u budućnosti i pretvorite vaš novac u još više novca i finansijsku sigurnost. Ne samo to, već takođe možete koristiti svoje iskustvo sa investiranjem da vodite članove svog tima, odgovorite na bilo koja pitanja i budete osoba od koje traže savete.

6) Budžetiranje

Planiranje ličnih finansija i pridržavanje plana demonstrira disciplinu i samokontrolu koja se može preneti i na vašu karijeru. Ipak, jedna studija pokazuje kako 59% ljudi ne nadzire svoju potrošnju. Biti upoznat sa postavljanjem finansijskog plana za sebe može biti vredno kada dođe do sastavljanja finansijskog plana za vaš tim, vaše odeljenje ili vašu kompaniju u celini.

Budžetiranje čini ostvarivanje vaših timskih ciljeva dostižnim i priprema vas za vaš individualni finansijski uspeh u budućnosti. Odvojite vremena da napravite nacrt svoje mesečne potrošnje, analizirajte je i odlučite kako možete promeniti svoje finansije na bolje.

Bez obzira da li radite na tome da poboljšate svoje lične finansije kod kuće ili proširite svoje poslovne sposobnosti u ovoj važnoj oblasti, uvek postoji prilika da razvijete sopstvene veštine i preneste to znanje na ljude oko vas.

Usavršavanje vaših veština na poslu, kao i u životu, može vam pomoći da upravljate svojim novcem efikasno dok se uspinjete korporativnom lestvicom.

Brzi vodič kroz Strategiju za preduzetnike