Svaki lider će vam reći da ukoliko želite da imate uspešnu kompaniju, treba da se okružite pravim ljudima. Potrebni su vam ljudi koji ne dolaze na posao samo da bi dobijali platu, već zato što veruju u misiju kompanije i žele da naprave razliku. Imati prave ljude oko sebe može vašu kompaniju načniti uspešnom u biznisu. Pred toga, takođe je važno unapređivati ljude i razvijati ih putem koučinga jedan na jedan. Omogućiti koučing veštine za lidere njima pomaže da uspešno vode i razvijaju veštine svojih timova.

U nastavku navodimo esencijalne koučing veštine za lidere koje im mogu pomoći da dovedu svoje koučing prakse na viši nivo.

Pružajte podršku

Pružajte podršku članovima svog tima. Kada ih podržavate, možete razviti odnos međusobnog poverenja. Poverenje je suštinsko za rast i razvoj i mentora i mentorisanog, a ujedno postavlja temelje uzajamnog poštovanja između obe strane. Iskreno ohrabrivanje pomaže članovima vašeg tima da prepoznaju kako je vaša investicija u njihov uspeh stvarna. Tražite prilike koje omogućavaju vašem timu da prepozna vašu podršku.

Definišite temu i potrebe

Jano identifikujte problem ili potrebu sa zaposlenima. Razjašnjavanje potreba – kako menadžera, tako i zaposlenog – će vam omogućiti da kreirate pozitivno okruženje za rast. Ovo ujedno stvara i transparentnu liniju komunikacije, omogućavajući i vama i vašem zaposlenom da otvoreno izražavate brige, pitanja i druge teme koje se tiču njegovih odgovornosti. Komuniciranje jasnih očekivanja i potreba daje preciznije rezultate.

Ukažite na uticaj

Pokažite zaposlenima kako njihove neposredne aktivnosti direktno utiču na njihove ciljeve, uspeh na druge oko njih i opšti uspeh kompanije. Takođe, postarajte se da razumeju svoju ulogu u strateškoj viziji vašeg tima i/ili kompanije, kao i značaj doprinosa njihovog “dela slagalice” u široj slici. Kada tako postupate, to omogućava zaposlenima da imaju osećaj za tu potrebu i stvara unutrašnju motivaciju u zaposlenima da učestvuju u promeni.

Inicirajte plan

Napravite plan koji je ujedno specifičan i dostižan za zaposlenog. Pobrinite se da zaposleni odigra značajnu ulogu pomažući vam da formulišete strategiju. Zajedničkim pravljenjem plana imate i osećaj odgovornosti za svaku stranu da ostvari svoje ciljeve. Postavite konkretne korake koji će iznedriti pozitivne rezultate i ojačati njihovu sposobnost da ostvare plan. Vi i zaposleni ćete steći bolje razumevanje o radnim stilovima ovog drugog, istovremeno šireći poverenje.

Tražite obavezivanje

Tražite da se zaposleni obaveže da će implementirati plan. Verbalno obavezivanje je u redu, sve dok oboje znate da postoji obaveza da se plan ostvari. Zaposleni će imati pojačani osećaj odgovornosti i obraćati pažnju na detalje dok završava projektne zadatke. Ispratite obaveze zaposlenih kada je to prigodno i pokažite podršku za napredak koji su dostigli.

Suočite se sa izgovorima / otporom

Postarajte se da napravite nacrt svake faze plana za zaposlenog uz transparentnost, pre početka sprovođenja. Unapred se pozabavite izgovorima i otporom u odnosu na plan. Pomozite zaposlenom da obavi neophodne pripreme za izazovne i neprijatne delove plana. Kada se tako postavite, pomažete da se eliminišu potencijalne prepreke u nastavku.

Pojasnite posledice, ne kažnjavajte

Uverite se da sa obe strane bude jasno šta treba da bude ishod plana. Razjasnite sve obavezne rokove, stavke koje je potrebno dovršiti, a kojih zaposleni treba da bude svestan. Napravite vezu između aktivnosti i budućih posledica kako za uspeh, tako i za podbacivanja u odnosu na plan. Pobrinite se da zaposleni u potpunosti razume šta se od njega traži i odgovarajuće posledice koje će pratiti njegov trud.

Ne odustajte

Obeshrabreni zaposleni će samo postati još manje produktivni ukoliko naslute da ste odustali od njih. Čak i kada vaš zaposleni zaostaje sa završavanjem plana, nastavite da pratite rad sa njim. Pokažite mu da ste investirani i posvećeni da mu pomažete u ostvarivanju njegovih ciljeva – onakvih kakvi treba da budu.

Razvoj zaposlenih: Pristup zasnovan na snagama