Kada dostavite svoj CV rezime onlajn, on najpre prolazi kroz kompanijski Sistem za evidenciju prijava (ATS – Applicant Tracking System) i, što je još važnije, kroz takozvani “résumé parser.” To je softver koji čita CV rezime i prevodi ga u uređenu gomilu reči koje kompanijski računari mogu da čitaju, razumeju, sortiraju, pretražuju i, nažalost, upropaste ukoliko niste pažljivi.

Vaš cilj je da što bolje razumete ovaj sistem i svedete štetu na minimum. U nastavku su navedeni saveti od strane CEO-a i stručnjaka za tehniku rezimea iz pet najvećih kompanija za parsiranje radnih biografija na svetu – Hiretual, Textkernel, Sovren, DaXtra, i HireAbility. Njihovi saveti iz prve ruke vam mogu pomoći da se vaš CV rezime istakne i bude primećen.

Neka bude jednostavno

Stručnjaci su jednoglasni po ovom pitanju. Klonite se pomodnih rezimea; neka sve bude jednostavno i jasno; lek za loš rezime je reći manje, ali snažnije; izbegavajte kompleksnost – to su mudre reči poznavalaca.

Niko još nije dobio posao zato što je njegov CV rezime bio jako kreativan. Možda profesionalni dizajneri dobiju poen ili dva za neki koji je zaista domišljat, ali za nas ostale, svaka tendencija u pravcu da se bude simpatičan, pametan ili kreativan u vašem CV rezimeu će vam pre škoditi nego koristiti.

MS Word (ili Google Docs) se preferira, ne pdf

Godinama slušamo kako PDF format dokumenta omogućava veću kontrolu nad izgledom i sadržajima vašeg CV rezimea. Za primaoca je nemoguće da nehotično uređuje ili obriše odeljak u PDF-u, pa se čini da je to siguran izbor za vaš CV rezime. Međutim, stručnjaci objašnjavaju kako je to zapravo pogrešan format.

Tako je jer PDF može biti mašinski pročitan na dva različita načina, od kojih je jedan u suštini slika vašeg rezimea. A kada se to dogodi, parseri imaju velikih poteškoća da ispravno išćitaju slova, što za vas uzrokuje greške.

Iz tog razloga, MS Word je najbolji izbor, ili Google Docs za one koji koriste GSuite.

Interesantno je da je većina stručnjaka upozoravalo da ne koristimo CV obrasce koji se mogu pronaći onlajn, ističući da skrivene tabele i formatiranje ponekad jako poremete kako parseri čitaju vaš CV rezime.

Logičan, hronološki prikaz u jednoj kolumni je najbolji

Olakšajte parserima da olakšaju vama.

Jedna kolumna je najbolji prikaz. Mnogi stručnjaci su konstatovali trend onlajn obrazaca rezimea koji prikazuju format u dve kolumne. Nažalost, premda ovo može izgledati atraktivno ljudima koji čitaju vašu biografiju, to često zbunjuje parsere.

Budite veoma izravni sa svojim oznakama i naslovima. Naslovite svoje radno iskustvo “radno iskustvo” ili “istorija karijere” umesto “koraci mog putovanja”. Označite volontiranje kao “volontiranje” umesto “uključenost u zajednicu”.

Obrnut hronološki prikaz je ispravan format za vaš CV rezime. To znači da započnete od svog najskorijeg posla i nadalje nastavljate unazad kroz vreme kako biste se redom dotakli svakog vašeg iskustva. Funkcionalni CV rezimei nisu više u modi, a parseri ne mogu da ih obrade.

Nemojte koristiti svoj LinkedIn profil

Iznenađujuće, ali jedan od stručnjaka je bio prilično odlučan po ovom pitanju.

LinkedIn je, već nekoliko godina unazad, vodio kampanju da PDF svojih profila načini nečitiljivim na ispravan način za parsing softvere. To je njihovo pravo, ali pravi medveđu uslugu njihovim korisnicima. Nije problem u tome što LinkedIn pokušava da spreči ljude da skinu te podatke sa LinkedIn-a. To nije neetično, ali je vrlo nezgodno.

Postarati se da vaše iskustvo i talenti precizno dođu do izražaja jeste veoma važno, a najbolje je koristiti odgovarajuće formatirani rezime koji možete kontrolisati, a ne društvenu mrežu kao što je LinkedIn.

U svakom slučaju, kada ste u potrazi sa poslom, u potpunosti ima smisla sa optimizujete svoj LinkedIn profil jer je to mesto gde regruteri i menadžeri koji zapošljavaju jako često istražuju u potrazi za željenim kandidatima. Ali kada šaljete svoju prijavu onlajn, vodite se navedenim savetima.

Vizuelni sadržaji i grafike se brišu

Pomodni trend među rezimeima sa dodavanjem grafikona ili slika kako bi se vizuelno prikazao vaš stepen poznavanja raznolikih veština vam ne pomaže da komunicirate sa menadžerima koji zapošljavaju. Kako kažu stručnjaci za parsing – mašine neće razumeti vizuelne informacije; grafikoni sa stubićima, infografike i druga vizuelna komunikacija se ne obrađuje baš najbolje u parserima; grafike i slike koje imaju smisla ljudskom oku nemaju nikakvo značenje za parsere, obično se izostavljaju.

Štaviše, kutije sa tekstom, tabele i linije će se loše prikazati, ili neće uopšte. Nemojte se oslanjati na njih da biste komunicirali svoju vrednost.

Uz ove uvide od strane najboljih svetskih stručnjaka za softver koji čita CV, imaćete mnogo čitljiviji, efektivniji rezime.

Strategija zasnovana na snagama za veću verovatnoću uspeha