Svi mi donosimo stotine, ako ne i hiljade, odluka svakog bogovetnog dana. Kao rezultat, mnoge ljude muči iscrpljenost odlukamatermin koji je skovao psiholog Roj F. Baumajster. Šta je iscrpljenost odlukama? To je ideja da svakodnevno donošenje odluka iscrpljuje izvor mentalne energije, koje imamo u ograničenim zalihama svakoga dana. Ne iznenađuje da iscrpljenost odlukama može imati ogromne negativne posledice na produktivnost neke osobe. Kako kolekcija ključnih komada garderobe može da vam pomogne za bolji fokus kada radite od kuće?

Možete se odlučiti da eliminišete bar jednu odluku koju morate donositi svakodnevno, što će biti od pomoći za vašu iscrpljenost odlukama. Napravite esencijalni garderober koji eliminiše potrebu da odlučujete šta bi trebalo da oblačite tokom radne nedelje.

Iako radite od kuće, ipak se redovno morate pojavljivati pred kamerom zbog video poziva, pa vam može biti važno da izgledate uredno. Ali ne želite da svakodnevno ulažete vreme i mentalnu energiju birajući odevne predmete koji će vam omogućiti da ostvarite željeni utisak. To znači da vam je potrebna kolekcija udobne odeće koja ujedno izgleda dobro na kameri (čak i ako se ne uklapa u biznis opuštenu garderobu koju biste nosili na sastancima uživo).

Za određen broj ljudi, rad od kuće puno radno vreme je nova neophodnost tokom pandemije. Dok radimo od kuće i trudimo se da budemo što je moguće produktivniji, odabir odeće koji ne iziskuje razmišljanje – dovoljno raznolike da bude udobna, ali istovremeno prigodna za video – jeste jedan od načina na koje možemo uštedeti nešto mentalne energije za donošenje odluka.

Kolekcija ključnih komada garderobe ima svojih prednosti

Sklapanje jednostavne i efektivne kolekcije garderobe nije dobro samo za to da donosite jednu odluku manje svakog jutra, takođe omogućava da sastavite kolekciju odeće koje će trajati.

Još jedan bonus ćete dobiti ako se potrudite da pronađete ekološku garderobu, napravljenu od održivih materijala, kao što su helanke, na primer. Materijali od kojih se proizvode su izuzetno topli i izdržljivi, a istovremeno dišu i regulišu vlagu. Možete ih upariti sa majicama dugačkih rukava koje su takođe dobre za okolinu i napravljene od biorazgradivih materijala.

Fokusirajte se na kvalitet, umesto na kvantitet proizvoda

Sklapanje kolekcije od komada visokog kvaliteta koji se lako kombinuju (na primer, kompleti) znači da ćete možda malo više potrošiti na početku, ali će komadi verovatnije izdržati test vremena.

Dajte prednost materijalima i krojevima koji vam najbolje stoje

Shvatiti koji materijali najbolje odgovaraju na potrebe vašeg životnog stila podrazumeva više raznolikosti i manje promena odeće tokom dana. Na primer, možda dva ili tri puta nedeljno završavate svoj radni dan sportskim aktivnostima. Zahvaljujući tome, među neophodnim stvarima u vašoj ključnoj garderobi bi trebalo da budu komadi koji bi se mogli koristiti i u opuštenom i u aktivnom okruženju.

Najveća korist koju ćete imati ako koristite kolekciju garderobe namenjenu za rad od kuće jeste veći “prostor u mozgu”. Znaćete da imate odabranu garderobu na raspolaganju i da ste tako pojednostavili svoj radni dan i svoje prioritete.

Ako razmišljate o kreiranju kolekcije garderobe za rad kuće, imajte na umu da će možda biti potrebno da najpre malo eksperimentišete pre nego što pronađete konačan skup komada koji najbolje odgovaraju vašim svakodnevnim potrebama. Sve ono što budete uključili će se verovatno menjati zajedno sa promenom godišnjih doba.

Stoga nemojte pokleknuti pred gomilom izbora u vašem kućnom radnom okruženju; poštedite sebe iscrpljenosti odlukama i suzite svoje odevne izbore na ključnu kolekciju.

3 mentalne blokade vas sprečavaju da uradite ono što kažete